Article

Turhautumisesta tekoälyinnovaatioksi – näin FabricAI mullisti taloushallinnon

Article

Turhautumisesta tekoälyinnovaatioksi – näin FabricAI mullisti taloushallinnon

Article

Turhautumisesta tekoälyinnovaatioksi – näin FabricAI mullisti taloushallinnon

Liiketoiminta

Article

Turhautumisesta tekoälyinnovaatioksi – näin FabricAI mullisti taloushallinnon

Liiketoiminta

Parhaat innovaatiot syntyvät markkinoiden todelliseen tarpeeseen vastaamisesta. Ostolaskujen käsittely on yksi tilitoimistojen aikaa vievimmistä tehtävistä, sillä jopa puolet kirjanpitäjän ajasta voi kulua asiakasyrityksen ostolaskuihin. 

Jarkko Tolvanen on sarjayrittäjä, FabricAI:n perustaja ja entinen toimitusjohtaja, jolla on 12 vuoden kokemus SaaS-yritysten kasvattamisesta menestykseen. FabricAI:n idea syntyi turhautumisesta perinteisen taloushallinnon kankeuteen. 

“Maksoimme tilitoimistolle paljon yrityksen taloushallinnosta, mutta vastine tuntui vähäiseltä. Esimerkiksi kun lisäsimme kuitteja kahden euron ostoksista, niiden käsittelykustannukset saattoivat nousta kirjanpidossa viiteentoista euroon. Meille tuli tunne, ettei tämä voi olla näin vaivalloista enää 2000-luvulla”, Tolvanen kuvaa. 

Pullonkaulasta tehostajaksi   

Tätä haastetta ratkomaan Tolvanen kumppaneineen perusti vuonna 2018 FabricAI:n, joka on kirjanpidon tekoälyä kehittävä yritys. Startupin alkutaival oli täynnä haasteita, mutta myös intoa ratkaista yksi kirjanpidon suurimmista pullonkauloista, joka on ostolaskujen käsittely. 

“Halusimme ratkaista ongelman ja mietimme, miten prosessi voitaisiin automatisoida. Tutkimme, mihin aika oikeasti kuluu kirjanpidossa ja voisiko tekoälyä hyödyntää esimerkiksi kuittien tulkinnassa ja ostolaskujen käsittelyssä”, Tolvanen kertoo. 

FabricAI:n ostolaskuautomaatio täyttää kaikki kirjanpidossa tarvittavat tiedot laskulle, joka viedään ihmisen ohi suoraan kirjanpitoon. Kirjanpitäjä tarkistaa vain poikkeukselliset tai liiketoiminnan kannalta olennaiset laskut. 

“Lähdimme liikkeelle hyvin konkreettisesti, eli esittelimme ideaa suoraan tilitoimistoille. Yksi ensimmäisistä oli tilitoimisto Rantalainen, joka innostui ratkaisusta ja lähti mukaan myös pienomistajaksi. Sen myötä pääsimme kehittämään tuotetta aitoon asiakastarpeeseen.” 

Rantalaisella käsiteltiin yli 100 000 ostolaskua kuukaudessa. Yhteistyö osoittautui molemmin puolin arvokkaaksi, sillä pilotin päätteeksi FabricAI:n tekoäly pystyi käsittelemään ostolaskuja kirjanpitäjän apuna yli 80 prosentin tarkkuudella. 

"Kun kirjanpitäjä ilman tekoälyn apua käyttää neljä tuntia työajastaan ostolaskujen käsittelyyn, FabricAI-avusteinen kirjanpitäjä käyttää parhaimmillaan alle 10 minuuttia. Samoin tekoälyavusteinen kirjanpitäjä pystyy kuukaudessa hoitamaan työmäärän, joka vastaa jopa 20 tavallista kirjanpitäjää", Tolvanen konkretisoi tuotteen hyötyjä. 

Viiden vuoden menestyssuunnitelma   

FabricAI:n perustajat tähtäsivät yrityksen kehittämiseen myytäväksi. Visma oli alusta saakka toivottuna ostajaehdokkaana. 

“Laadimme aluksi viiden vuoden suunnitelman, jossa jokaiselle milestonelle asetettiin selkeät tavoitteet: ensimmäinen maksava asiakas, laajempi kysyntä, kansainvälistyminen ja lopuksi vakuuttavat kasvu- ja kannattavuusluvut. Visma tuli ensin mukaan pienomistajana ja osti meidät myöhemmin kokonaan. Uskon, että ajoituksella oli tässä kaikessa valtava merkitys – pari vuotta aiemmin tai myöhemmin lopputulos olisi ehkä ollut aivan toinen”, Tolvanen kertoo. 

“Olen aina ajatellut, että onnistunut yrittäjä on sellainen, joka on pystynyt rakentamaan ideasta tuotteen ja viemään sen lopulta kauppaan asti. Itselleni exit on ollut jonkinlainen yrittäjyyden mittari – merkki siitä, että on luonut jotain niin arvokasta, että joku on valmis maksamaan siitä”, hän lisää. 

FabricAI sai tukea ja vauhditusta myös startup-kiihdyttämöstä, josta löytyi osaavia ihmisiä ympärille. Tolvanen korostaa oikean tiimin merkitystä yrityksen polulla menestykseen:   

"Yrittäjyydessä hyvä tiimi on tärkeintä. Ilman sitoutunutta, samanhenkistä porukkaa ei synny mitään kestävää. Kemioiden täytyy toimia, kun tehdään pitkää päivää toimistolla." 

Yrittäjän kumppani 

Asiakkaiden tyytyväisyys puhuu puolestaan. Tänä päivänä FabricAI on integroitu useisiin taloushallinto-ohjelmistoihin ja 60 000 yritystä käsittelee sillä 1,5 miljoona ostolaskua kuukaudessa. 

Visman myötä ovet Eurooppaan ovat avautuneet ja  FabricAI:ta voidaan jaella tehokkaasti uusille markkinoille. Tolvanen kuvaa Suomen roolia yrityshautomoksi, jossa taloushallinnon digitalisoituminen on jo pitkällä muuhun Eurooppaan verrattuna. 

Hän näkee Visman hyvänä kumppanina yrittäjähenkisille ihmisille, jotka haluavat valloittaa maailman: 

"Meillä on selkeä visio, jota saamme tavoitella hyvin itsenäisesti – niin kauan kuin tulosta tulee, Vismalla tekemiseemme luotetaan. Arvostan erityisesti sitä, ettei asioita sanella ylhäältä käsin, vaan voimme toteuttaa intohimoamme osaavien ihmisten tuella", Tolvanen kehuu. 

 Taloushallinnon digitalisoitumisessa riittää työsarkaa tulevaisuudessakin. Tolvanen uskoo, että pian kirjanpitäjät voivat keskittyä tärkeimpään tekoälyn hoitaessa rutiinihommat. 

"Tämän vuosikymmenen loppuun mennessä suurin osa taloushallinnon manuaalisesta työstä on automatisoitu. Kirjanpitäjät voivat silloin keskittyä siihen, missä ihminen on parhaimmillaan, eli esimerkiksi yritysten tukemiseen, ennusteiden tekemiseen ja budjetointiin. Tekoäly ei tee kirjanpitäjää työttömäksi, vaan mahdollistaa aidosti arvoa tuottavan työn", Tolvanen päättää. 

Sinua voisi kiinnostaa myös