Article
Kevennä työarkea tekoälyllä ja vapauta aivokapasiteettia tärkeimpään
22.4.2025
Työelämä & johtajuus
Article
Kevennä työarkea tekoälyllä ja vapauta aivokapasiteettia tärkeimpään
Työelämä & johtajuus
22.4.2025

Kevennä työarkea tekoälyllä ja vapauta aivokapasiteettia tärkeimpään
Työelämä & johtajuus
22.4.2025
Article
Kevennä työarkea tekoälyllä ja vapauta aivokapasiteettia tärkeimpään
Työelämä & johtajuus
4.22.2025
Mitä jos vain hiiren klikkauksen päässä olisi henkilökohtainen assistentti, joka väsymättömästi sparrailisi uusia ideoita kanssasi ja hoitaisi ikäviä työtehtäviä puolestasi? Se on jo mahdollista tekoälyn avulla.
Generatiivinen tekoäly on työkalu, joka osaa luoda uutta sisältöä, kuten tekstiä, kuvia tai ideoita, aiemmin oppimansa perusteella. Microsoftin viimevuotisen tutkimuksen mukaan 57 prosenttia tutkimukseen osallistuneista suomalaisista tietotyöläisistä käyttää tekoälyä, ja käyttö yleistyy jatkuvasti.
Hyödynnätkö sinä jo tekoälyä työssäsi? Nappaa tästä blogista Visma Amplion AI and Automation Manager, yrittäjä ja Elisa AI Vision Challenge 2024 -kilpailun voittajan Pasi Örnin eli tuttavallisemmin Pörnin vinkit tietotyön tehostamiseen tekoälyllä.
Pienten askelten taktiikka
Tekoäly on todennäköisesti jo tällä hetkellä työarjessa mukana, vaikka et itse aktiivisesti tekoälysovelluksia käyttäisikään. Jos hyödynnät työssäsi esimerkiksi Visman Googlen tai Microsoftin palveluja, niihin on sisällytetty erilaisia tekoälytoimintoja. Myös tietyt Visman sovellukset hyödyntävät tekoälyä suoraan tai vähintäänkin sovelluskehityksessä.
Tekoälyn ideana on nopeuttaa tai automatisoida rutiininomaisia työtehtäviä, jolloin ihmisen aikaa vapautuu tärkeämpiin töihin. Jos tekoälyn käyttö kiinnostaa, voit lähteä sen kanssa kevyesti liikkeelle. Koko työskentelytapaa ei tarvitse laittaa kerralla uusiksi tai käyttää tuntikausia sovellusten opiskeluun.
“Voit ensin valita vain yhden pienen, mutta merkittävän työtehtävän, jossa kokeilet tekoälyä. Ilmaisia työkaluja, kuten ChatGPT:tä, voi helposti testata matalalla kynnyksellä. Rohkeasti vaan avoimella mielellä kokeilemaan”, Pörni kannustaa.
“Et tarvitse koodaus- tai promptaustaitoja, vaan tavalliset kirjoitus- ja vuorovaikutustaidot riittävät. Moni yllättyy, kun tekoälylle voi puhua kuin ihmiselle: voit kertoa asian kuten esittäisit sen vaikka kollegallesi ja tekoäly ymmärtää sinua.”
Tekoälysovelluksia on moneen eri lähtöön, ja työkalujen tuotoksia voi myös yhdistää ja muokata paremmiksi. Esimerkiksi ChatGPT:tä voi käyttää monipuolisesti kaikenlaiseen kirjoitettuun tekstiin perustuvaan työhön. Muita suosittuja sovelluksia ovat Perplexity AI syvätutkimukseen, Midjourney kuvien luomiseen, Gamma.ai esityksiin ja Napkin.ai infografiikan tekemiseen.
Tekoäly keventää aivokuormaa
Tekoälyä voi käyttää monella tavalla: yhdelle se on muistiinpanojen tekijä, toiselle asiakasviestin laatija, kolmannelle väsymätön tiedonhakija. Tärkeintä on tunnistaa omasta työarjesta ne solmukohdat, joissa tekoälystä voisi olla hyötyä.
“Voit aluksi vaikka pohtia, että minkä työtehtävän mieluusti ulkoistaisit jollekin toiselle henkilölle? Tai mitkä tehtävät vievät paljon aikaa ja ovat kaikkein työläimpiä? Usein tätä kautta löytää jonkin asian, jossa tekoäly, automaatio tai niiden yhdistelmä voisi auttaa”, Pörni vinkkaa.
Tekoäly soveltuu erityisen hyvin tehtäviin, jotka vaativat tiedonhakua, suurten tietomäärien käsittelyä tai rutiininomaisten töiden automatisointia. Esimerkiksi sähköpostien luonnostelu, pitkien asiatekstien tiivistäminen ja yhteenvetojen tekeminen ovat helppoja tapoja tekoälyn testaamiseen.
Kun toistuvat tai mekaaniset työvaiheet siirtää tekoälyn hoidettavaksi, oma ajattelukapasiteetti säästyy tärkeämpiin asioihin, kuten ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon. Näin tekoäly voi keventää aivokuormaa ja vapauttaa aikaa mielekkäämpään tekemiseen.
“Itse käytän tekoälyä myös uuden ideointiin ja sparraukseen. Saatan käydä tekoälyn kanssa pitkiäkin keskusteluja vaikka kävelylenkillä, jonka aikana ideat jalostuvat valmiimmiksi. Kotiin päästyäni voin vain jakaa lopputuloksesta tiivistelmän työkaverilleni”, Pörni kertoo.
Tarkista faktat ja muista tietoturva
Tekoäly on tehokas työkalu, mutta se voi tuottaa myös virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa. Vastuu faktojen tarkistamisesta ja sisällön oikeellisuudesta on aina käyttäjällä.
“Vaikka pyytäisit tekoälyltä esimerkiksi bisnesuunnitelman, et voi sysätä vastuuta sille, jos lopputulos ei ole täydellinen. Se on vähän kuin puusepän käyttämä puukko: jos lopputuote menee pieleen, syy ei ole työkalussa vaan tekijässä”, Pörni muistuttaa.
Huomioi myös tietoturva ja tietosuoja. Jos käytät ulkopuolisen palveluntarjoajan tekoälysovellusta, kannattaa pohtia miten arkaluontoista tietoa palveluihin syöttää.
"Jos et haluaisi jättää käyttämääsi tietoa kahvilan pöydälle muiden nähtäväksi, se on merkki siitä, että sinun pitäisi olla varovainen sen jakamisessa tekoälyn kanssa. Vaikka monissa palveluissa voi estää tekoälyn kouluttamisen omalla datalla, on silti hyvä miettiä, minkälaista tietoa jakaa. Tieto ei välttämättä leviä, mutta pieni varovaisuus ei koskaan ole pahitteeksi", Pörni sanoo.
Liiallisten uhkakuvien sijaan on kuitenkin hyvä muistaa, että tekoäly yleistyy ja kehittyy jatkuvasti. Pian se saattaa jo pystyä ääniohjauksella avaamaan kokouksessa tarvitsemasi sovellukset ja muistiinpanot sillä aikaa, kun itse haet kupposen kahvia. Tutustumalla tekoälyyn nyt, saat siitä parhaan hyödyn tulevaisuudessa.