Siirry sisältötekstiin

Petterin matka Kiinasta Vismalle

Petterin matka Vismalaisena alkoi Kiinasta, yhdestä Facebook-julkaisusta. Mihin jo neljä vuotta sitten alkanut matka on vienyt?

Moi! Mun nimi on Petteri Rantamäki ja olen työskennellyt Vismalla aikalailla tarkalleen neljä vuotta. Matkani täällä alkoi 2017 opintojen ohella ensin osa-aikaisena ja sittemmin 2020 kokoaikaisena työntekijänä, kun seitsemänvuotiaana alkanut polku opiskelijana saapui päätepysäkilleen. 

Tekemiseni Visma Solutionsilla on jotenkin aina liittynyt liiketoiminnallisiin kumppanuuksiimme. On kyseessä sitten ollut tilitoimistot, ohjelmistokumppanit, ohjelmiston loppukäyttäjät tai liitot. Tähänastinen matka on ollut erittäin kasvattava ja se on ajoittunut siihen kriittiseen kohtaan, missä yliopistosta siirrytään työelämään. Monelle juuri tämä vaihe on se haastava hyppy tuntemattomaan, missä oikeita vastauksia ei ole ja toivotaan parasta. 

Tiesin Vismasta jo yliopiston alkupuolella, kun opiskelin LUT:ssa Lappeenrannassa kauppatieteitä. Yrityksellä oli maine mahtavana kasvattajana ja mukavana työympäristönä, juuri muuta en tiennyt, esimerkiksi toimialaa tai tuotteita. 

Mikä hauskinta, osasin jopa unelmoida täällä työskentelystä ennen päätymistä Vismalle. Mutta, tuo unelma käynnistyi ollessani opiskelijavaihdossa Shanghaissa, kun selasin illalla Facebookia (VPN.n kanssa tietysti koska Kiinassa palvelu ei muuten edes toimisi). Siellä tapahtumavirrassa tuli vastaan yksittäinen ilmoitus, että Visma etsii traineeta Lappeenrantaan. Kiinnostuin ja luin kuvauksen, enkä ymmärtänyt hölkäsen pöläystä rehellisesti sanoen siitä mitä tehtävä sisältää. Kysyin myös opiskelututulta, joka oli aiemmin ollut Vismalla harjoittelijana, että millainen paikka tämä on. Hain rohkeasti ja ensikeskustelujen, haastattelujen ja testien jälkeen yhteisymmärryksessä päätimme että eiköhän yhdistetä voimamme. Aikamoinen onnen ketjureaktio, sillä tuo yksittäinen päivitys uutisvirrassa olisi helposti voinut mennä ohitse. 

Ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta työskentelin osa-aikaisena opintojeni ohella, mistä iso kiitos Vismalle. Sain samaan aikaan suorittaa opintojani, mutta myös pehmeästi laskeutua työelämään. Paras jakso oli ehkä se, kun syksynä 2018 lähdin Pariisiin toiseen opiskelijavaihtoon ja samaan aikaan tein sieltä käsin pari päivää viikossa hommia Suomeen. Näin etämaailmassa muutos ei ollutkaan niin suuri, kun työskentely on lähtökohtaisesti alusta lähtien ollut paikkariippumatonta, vapaata ja itsenäistä. 

Yliopisto kävi valitettavasti kiinnostamaan jatkuvasti vähemmän sitä mukaan, kun sain roolia erilaisissa projekteissa, tutkimuksissa ja haasteissa. Suoritin aluksi harjoittelujakson oppien ja tutustuen yritykseen, toimialaan, kumppaneihin ja teknologioihin. Tein yliopiston kandityön pilvipalveluiden myyntiprosessista ja sen mittareista ja sitten siirryin Junior Partner Manageriksi avustamaan meidän kumppaneitamme. 

Tätä seurasi gradutyö työnantajamielikuvasta ja sen kehittämisestä, siirtyen siitä Accounting Office Program Manager rooliin pyörittämään meidän kumppaneillemme suunnattua liiketoiminnan valmennusohjelmaa. Nyt vuoden 2021 aikana olen saanut omia suuria asiakkuuksia hoidettavakseni, tutkin tapoja miten meillä Vismalla paremmin tuettaisiin yksilöiden urakehitystä ja ammatillista kasvua ja koitan laajentaa toimintakenttääni kansainväliselle tasolle. Aina jotain uutta, jännää ja haastavaa! 

Urani taustalla ohjaavina periaatteina on toiminut vastuuntunto, muutosvalmius, korkeat standardit, jatkuva oppiminen ja innovatiivisuus. Vastuuntunnolla tarkoitan itsenäistä ja vastuullista lähestymistapaa työntekoon, missä yksilö omaksuu ja ymmärtää olevansa täysin vastuussa työstään, sen laadusta, aikataulutuksesta, kaikesta. Muutosvalmius on kykyä muovautua ympäristön kehittyessä ja muuttuessa, nopeaa oppimista ja omaksumiskykyä. Korkeilla standardeilla haen omaa ajatustani siitä, että pyrin tekemiselläni aina ylittämään odotuksia. Se pieni ekstra, joka yllättää ihmisiä positiivisesti niin meillä Vismalla, kuin ulkopuolellakin. Jatkuva oppiminen taas on se luontainen nälkä laajentaa omaa tietotaito-pankkia ja tutkiskella omaa osaamista. Viimeisenä merkittävänä tekijänä on innovatiivisuus, eli kyky esittää ja ehdottaa uusia asioita, työkaluja, parempia tapoja tehdä asioita. Ja ei, en todellakaan kyennyt näin selkeästi periaatteitani nimeämään alussa. Ne on havaintoja vuosien varrelta, kun itse tekeminen ja nämä mahtavat vismalaiset ympärillä ovat opettaneet minua suoraan tai epäsuorasti. 

Ja mietin vielä, neljä vuotta! Matka Vismalaisena alkoi Kiinasta, yhdestä Facebook-julkaisusta, vahingossa. Onneksi nuoren minäni rohkeus ja uteliaisuus riitti silloisen hakemuksen laittamiseen, enkä epäillyt itseäni tai mahdollisuuksiani. Tämä matka on ollut korvaamaton ja Visma mahtava mentori – tuolloin, vieläkin, jatkossakin.

Ura Vismalla voi startata mitä mielenkiintoisempien sattumien kautta! Haemme Vismalle jatkuvasti osaajia enemmän tai vähemmän teknisiin rooleihin. Jos siis ura yritysten kasvua ja menestystä edistävien ohjelmistojen parissa tuntuu omalta, tutustu Vismaan työnantajana täällä!