Marittan tarina

”Aina on olemassa oljenkorsi, johon tarttua"

Marittan tarina

Watch the full video

Marittan tarina

#sankaritarina

”Aina on olemassa oljenkorsi, johon tarttua"

Marittan tarina

Marittan ei tarvinnut luopua tekemisen ilosta, vaikka työelämä koetteli häntä.

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/4tWXtMIaPzQvwhyddBaN9u?utm_source=generator" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

minuutin lukuaika

Elämää positiiviselta kantilta katsovalle Maritta Sarajärvelle työelämä ei ole aina näyttänyt pelkkää ruusuista puoltaan.


Vismalla Controllerina työskentelevä Maritta palaa ajatuksissaan kolme vuotta taaksepäin.


Tuolloin taloushallinnon sovelluskonsulttina talossa toiminut Maritta nautti työstään äärettömän paljon, mutta työskentely-ympäristö ei tarjonnut enää hänen elämänmyönteisyyttään ruokkivia elementtejä.


Hän koki olevansa henkisesti kuormittunut ja kohtasi läheisen kollegan kanssa tilanteita, joista kumpusi ahdistusta. Huolista huolimatta Maritta porskutti positiiviseen tapaansa eteenpäin.


Taito löytää työn ilo haastavissakin käänteissä on ollut hänen supervoimansa läpi uran.


Hän halusi uskoa, että kaikki järjestyy kyllä, vaikka olo olikin ristiriitainen. Olihan työ itsessään antoisaa ja hän koki siinä valtavasti onnistumisen iloa!


“Toisaalta rakastin työtäni, mutta sisimmässäni tiesin, etten voi hyvin”, hän kertoo.

Kun voimavarat eivät riittäneet siviilielämässä, oli aika toimia


Normaalisti aktiivinen ja menevä Maritta huomasi vähitellen itsessään myös fyysisiä muutoksia – hän ei enää jaksanut käydä oman kodin ulkopuolella, ja suuntasi työpäivien jälkeen mieluiten kotiin palautumaan.


“Sinnittely oli todella kuormittavaa, ja huomasin, ettei voimavarani riittäneet siviilielämään. Vietin paljon aikaa kotona, enkä saanut itseäni edes ihmisten ilmoille”, Maritta kertoo.


Tällainen käytös oli hyvin epätyypillistä Marittalle, ja lopulta hän uskalsi avata tuntemuksiaan läheisille tiimikavereilleen ja ystävilleen. He rohkaisivat Marittaa priorisoimaan omaa hyvinvointiaan – nyt oli sen paikka!


Pitkin kevättä 2021 Maritta puntaroi erilaisia vaihtoehtoja, mutta yksi asia oli selvä: Hän halusi pitää työpaikkansa Vismalla. Niin tärkeä yrityksestä ja ympäröivästä yhteisöstä oli hänelle vuosien varrella tullut.


Vaikka Maritta halusi uskoa tilanteen kääntyvän valoisammaksi, ja hän nautti työstään täysillä, hän ei nähnyt muuta ulospääsyä tilanteestaan kuin muuttaa urasuuntaansa talossa. Hän tiesi, että Vismalla häntä tuettaisiin, oli ratkaisu mikä tahansa.


“Tein henkisen päätöksen, ettei näin voi enää jatkua ja halusin muutosta arkeeni. Kerroin ajatuksistani ensimmäisenä sisäisessä projektissa mukana olleelle Elinalle”, Maritta kertoo.

Marittan tarina

“Toisaalta rakastin työtäni, mutta sisimmässäni tiesin, etten voi hyvin”

Marittan tarina

Talousjohtaja-Elinan esimerkillinen kohtaaminen kevensi Marittan oloa


Maritta kertoo, että Elina kohtasi hänet tilanteessa esimerkillisesti ja sanoi juuri ne oikeat sanat, joita hän siinä kohtaa kaipasi.


“Elina rauhoitteli minua ja sanoi, että nyt tämä asia otetaan käsittelyyn – kaikki järjestyy kyllä”, Maritta kertoo.


Hän tunsi välittömästi, miten helpottavalta tämän henkisen päätöksen tekeminen tuntui.


“Huomasin, että oli heti helpompi hengittää”, Maritta sanoo.


”Ja kyllä täältä tekevälle työtä löytyy”, Maritta ajatteli positiivisesti.


Ja myönteinen ajattelutapa kannatti! Yllättävä oljenkorsi olikin hänen edessään nopeammin kuin hän osasi aavistaa.


“Visma Enterprisen talouspäällikkö vinkkasi minulle, että yksi henkilö taloustiimistä olisi jäämässä vanhempainvapaalle. Sanoin tähän huumorilla, että minähän voin tulla tuuraamaan”, Maritta kertoo.


Seuraavana päivänä Maritta sai pikakutsun palaveriin Elinan ja Visma Enterprisen talouspäällikkö Johannan kanssa. Heillä oli hänelle positiivisia uutisia!


“Muistan edelleen Elinan ja Johannan sanat: “Me halutaan sut taloustiimiin töihin Maritta”, Maritta kertoo.


”Olo oli ihan mahtava! Vaikka minulla oli maailman ihanin työ jo aikaisemmin, oli innostavaa päästä aloittamaan uudessa tehtävässä. Minua ei pelottanut mikään, vaan luotin, että kyllä minä opin uudet asiat”, hän sanoo.

Kirjanpitoa rakastava Maritta elää täyttä työelämää yli 60-vuotiaana


Niinpä alkukesästä 2021 Maritta siirtyi uuteen tehtävään Controlleriksi Visma Enterprisen taloustiimiin, johon hänet lopulta vakinaistettiin.


Haastavan työelämävaiheen keskellä Maritta sai myös tärkeän muistutuksen Vismasta työnantajana: isossa organisaatiossa monipuolisia mahdollisuuksia voi tulla eteen täysin yllättäen ja ammatilliselle kasvulle ei ole talossa yläikärajaa.


”Rakastan kirjanpitoa! Se, että saan tehdä töitä ja kehittyä arvojani vastaavassa yrityksessä, on lottovoitto”, Maritta iloitsee.


Maritta haluaakin omalla esimerkillään rohkaista tavoittelemaan unelmatyötä ja ennen kaikkea hyvinvointia työelämässä, iästä riippumatta – ”Kannattaa yrittää löytää jokapäiväisestä elämästä joku valopilkku, kuten toinen ihminen, jonka kanssa voi puhua vaikeimpina hetkinä.”


”Mielestäni asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö olisi oljenkortta, johon tarttua”, hän lisää.


“Jos en olisi lähtenyt muuttamaan tilannettani, voisin varmasti melko huonosti. Nyt saan kokea sen, miltä tuntuu tehdä työtä, jota rakastan, ja voida samalla kokonaisvaltaisesti hyvin. Myös entiset kollegani kertoivat, että näkevät minussa selkeän positiivisen muutoksen”, Maritta jatkaa.


“The best place to work – niin minä Vismaa työnantajana kuvailisin. Olen valtavan kiitollinen siitä, että täällä yrityksen arvoja eletään todeksi ja olen saanut kokea sen henkilökohtaisesti”, hän summaa.

”Mielestäni asiat eivät ole koskaan niin huonosti, etteikö olisi oljenkortta, johon tarttua”

Marittan tarina

Lue lisää Sankaritarinoita

Kiinnostuitko työskentelystä Vismalla?

Hae meille töihin

Seuraa Visma Suomea