Laurin tarina

Paluumuutto Vismalle

Laurin tarina

Watch the full video

Laurin tarina

#sankaritarina

Paluumuutto Vismalle

Laurin tarina

Mikä sai Laurin perumaan irtisanoutumisensa vain viikon muualla työskentelyn jälkeen?

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/2QYDSfeehB7x9rEit8PkYD?utm_source=generator&theme=0" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

minuutin lukuaika

“Mitähän muut ajattelevat, jos haluan palata vanhaan tehtävääni vain viikon jälkeen irtisanoutumisestani?”


Tätä Digital Marketing Strategimme, Lauri Cederberg pohti kesällä 2022, kun hän oli juuri päättänyt reilu kaksivuotisen Visma-uransa ja vaihtanut työpaikkaa talon ulkopuolelle.


Vain muutamaa kuukautta aikaisemmin Lauri oli saanut hieman yllättävänkin yhteydenoton avoimesta työpaikasta LinkedInissä. Vaikka Lauri ei siinä kohtaa ollut ajatellut vaihtaa työpaikkaa, huomasi hän lukevansa saamaansa viestiä uudelleen ja uudelleen. Houkutteleva titteli, vetovastuun tarjoava tehtävä ja ajatus nopeasta urakehityksestä pienemmässä yrityksessä alkoivat vetää Lauria puoleensa.


Hän koki saaneensa Vismalta vankan pohjan markkinointiuralleen, ja pohti, olisiko pienempi yritys sittenkin enemmän hänen juttunsa. Lopulta hän päätti avata keskusteluyhteyden rekrytoivan tahon kanssa.


Lukuisten keskustelujen jälkeen kävi ilmi, että hän on ykkösvaihtoehto tähän pestiin ja lopulta eteen tuli vastustamattoman tuntuinen ehdotus – hän saisi itse vaikuttaa suurilta osin työsopimuksensa sisältöön. Puntaroituaan päätöstä useamman viikon, päätti hän puolisonsa rohkaisemana tarttua tilaisuuteen ja irtisanoutua Vismalta.

Päätös irtisanoutua tuntui jännittävältä

Elettiin kesää 2022, kun Lauri ilmoitti työnantajalleen päätöksestään lähteä tutkimaan uutta uramahdollisuutta Visman ulkopuolelta. Työpaikan vaihtoon liittyy usein jännittäviä tuntemuksia, ja Lauri mietti millaisia reaktioita hänen lähtönsä aiheuttaisi.

“Muistan miettineeni, että jääkö aikani täällä nyt liian lyhyeksi? Voiko työpaikkaa edes vaihtaa, vaikka kaikki on periaatteessa todella hyvin?”, Lauri kertoo pohdinnoistaan.

Ilmoittaessaan lähdöstään, Lauri sai monia lämminhenkisiä viestejä kollegoiltaan. He olivat harmissaan uutisista ja viestit osoittivat Laurille, miten pidetty tiimiläinen hän oli. Eräskin tiiminvetäjä tokaisi hänelle vitsikkäästi: “Tulet sitten kahden vuoden päästä takaisin!”

Laurin tarina

“Muistan miettineeni, että jääkö aikani täällä nyt liian lyhyeksi? Voiko työpaikkaa edes vaihtaa, vaikka kaikki on periaatteessa todella hyvin?”

Laurin tarina

Paluumuutto Vismalle valtasi ajatukset vain viikossa

Vaikka Lauri lähti innokkaana kohti uutta, hän tunsi pian sisimmässään, että jotain jäi sittenkin uupumaan. Mitä jos hän olikin tulkinnut työpaikan vaihtoon johtaneet syynsä väärin?

Oli ehtinyt kulua vasta viikko uuden työnantajan leivissä, kun Lauri huomasi ajatustensa palaavan takaisin Vismalle yhä uudestaan ja uudestaan. Hän huomasi epäröivänsä lähtöön johtaneiden syiden todellista merkitystä ja pohtivansa oliko lähtöpäätös sittenkään oikea. Siirtyminen vanhan työyhteisön ulkopuolelle oli saanut hänet näkemään aikaisemman roolinsa sekä työnantajansa uudessa valossa. Hän tunnisti, miten suuressa roolissa iso työyhteisö ja turvallisuuden tunne olikaan hänelle lopulta ollut.

Paluumuutto näinkin nopeaan tuntui kuitenkin Laurista hämmentävältä. Mitä muut mahtaisivat ajatella? Palata nyt hattu kourassa takaisin samantien? Onhan se nyt noloa!

Vai onko se?

Muutaman huonosti nukutun yön jälkeen Lauri päätti rohkeasti ottaa yhteyttä aikaisempaan esihenkilöönsä ja kysyä hänen mielipidettään.

Ratkaiseva puhelu entisen esihenkilön kanssa


Avatessaan ajatuksiaan entiselle esihenkilölleen Susannalle, Lauri kertoi kaivanneensa takaisin tuttuun ja turvalliseen työyhteisöön jo ensi päivinään uudessa työpaikassa. Uusi työ ei ollutkaan vastaus Laurin kuvittelemille muutostarpeille. Hän haluaisi palata takaisin Vismalle.

Lauri päätti myös tuoda esille sen, että paluumuutto takaisin tuntuu hänestä hieman erikoiselta. Susanna suhtautui kuitenkin paluumuuttoajatuksiin hyvinkin suopeasti, vaikka ei heti voinut asian onnistumista luvata. Hän osoitti Laurille myötätuntoa ja lupasi selvittää asian etenemistä samantien. Harha-askeleet kuuluvat monen nuoren osaajan urapolkuun, sillä he vasta etsivät paikkaansa työelämässä.

Lauri tunsi jo tässä vaiheessa, että iso taakka putosi hänen harteiltaan.

“Meillä on todella tiivis luottamussuhde Susannan kanssa, ja hänen suhtautumisensa tilanteeseen huojensi myös omaa oloani”, Lauri muistelee.

Susanna tuumasi olevansa valmis palkkaamaan hänet takaisin siltä istumalta, mutta rekrytointiprosessi Laurin korvaajalle oli jo pitkällä, joten asia piti varmistaa vielä. Niinpä hän lupasi ottaa Laurin paluumuuttoaikeen puheeksi johtoryhmän kanssa jo samana päivänä.

Myöhemmin iltapäivällä Laurin puhelin soi – soittaja oli Susanna.

“Minut haluttiin takaisin ja meneillään ollut rekrytointiprosessi oltiin valmis katkaisemaan vuokseni. Se oli myös osoitus itselleni, että olen tehnyt työni hyvin ja minuun luotetaan”, Lauri kertoo.

"Tämä on sinun oma elämäsi"

Vaikka Lauri oli alun perin innoissaan uudesta urasuunnastaan pienemmässä yrityksessä talon ulkopuolella, hän epäröi päätöksen kanssa. Kun mahdollisuus paluumuuttoon aukesi, ei häntä arveluttanut hetkeäkään. Hän tiesi, että tähän tilaisuuteen oli tartuttava. Ajatus siitä, että hän saisi isomman organisaation ja työyhteisön takaisin ympärilleen tuntui Laurista suorastaan huojentavalta.

Ajatus sinnittelystä uudessa työpaikassa vain muita miellyttääkseen sai Laurin mietteliääksi, vaikka hän tiesi, että viikko on lyhyt aika tehdä suurempia johtopäätöksiä. Lauri oli kuitenkin jo viikon jälkeen vakuuttunut, että pitkällä tähtäimellä hän ei saisi isomman organisaation tarjoamaa turvaa ja isoa työyhteisöä ympärilleen.

Lauri kehottaakin muita paluumuuttoa pohtivia rohkeasti kuuntelemaan sisintään. “Ei pidä miettiä liikaa, mitä muut ajattelevat. Tämä on sinun oma elämäsi ja työelämäsi”, Lauri muistuttaa.

Niinpä lopullinen päätös paluusta oli Laurille lopulta helppo. Jo seuraavana päivänä hän laittoi nimensä työsopimukseen, jossa paluupäiväksi Vismalle sovittiin saman viikon keskiviikko.

Pian puhelin soi ja muistutti häntä mutkattomasta työilmapiiristä, johon hän on palaamassa. Visma Enterprisen toimitusjohtaja, Jukka Holm soitti Laurille kyselläkseen kuulumisia ja toivottaakseen hänet tervetulleeksi takaisin taloon. “Jukan soitto oli todella kiva ele. Tuli tunne, että minut todella halutaan takaisin tänne”, Lauri kertoo.

“Viikko muualla oli minulle opettavainen ja tärkeä kokemus urallani. Oli hyvä päästä testaamaan, mitkä asiat ovat minulle työelämässä oikeasti merkityksellisiä. Tämän pienen sivuharppauksen vuoksi arvostan työyhteisöäni entistä enemmän”, Lauri jatkaa.

“Viikko muualla oli minulle opettavainen ja tärkeä kokemus urallani. Oli hyvä päästä testaamaan, mitkä asiat ovat minulle työelämässä oikeasti merkityksellisiä. Tämän pienen sivuharppauksen vuoksi arvostan työyhteisöäni entistä enemmän”

Laurin tarina

Lue lisää Sankaritarinoita

Kiinnostuitko työskentelystä Vismalla?

Hae meille töihin

Seuraa Visma Suomea