Stinan tarina

Vismalaisena ulkomailla

Stinan tarina

Watch the full video

Stinan tarina

#sankaritarina

Vismalaisena ulkomailla

Stinan tarina

Miten Stina pyörsi päänsä elämänmuutokselle, josta moni haaveilee vuositolkulla?

<iframe style="border-radius:12px" src="https://open.spotify.com/embed/episode/59Wcfpvip3gWQMr24jCizU?utm_source=generator&theme=0" width="100%" height="152" frameBorder="0" allowfullscreen="" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; fullscreen; picture-in-picture" loading="lazy"></iframe>

minuutin lukuaika

Onko sinulla haave, jota et ole uskaltanut sanoa ääneen? Saatika sitten toteuttaa? Olet ehkä itse itsesi suurin jarru unelmasi edessä?


Visman Sustainability Manager Stina Wahlsten tunnistaa itsensä tästä tilanteesta jo viiden vuoden takaa, kun hän vasta aloitteli Visma-matkaansa Management Traineena.

Tuolloin haave työurasta ja kodista ulkomailla oli jo syttynyt hänen mielessään.

"Tiesin, että täällä minulla on hyvät mahdollisuudet toimia kansainvälisessä ympäristössä", Stina kertoo.

Ja hän oli oikeassa! Vuosien vieriessä Stina sai jo pieniä maistiaisia kansainvälisistä työympyröistä muun muassa Management Trainee -ohjelman myötä. Hänen kotipaikkansa oli kuitenkin yhä vankasti Helsingissä.

Hänellä oli periaatteessa kaikki hyvin: varma ja vakituinen työ Vismalla, oma asunto, perhe ja paljon ystäviä. Silti Stina tunsi, että jotain uupuu. Kaipuu ulkomaille jyskytti hänen takaraivossaan.

"Tasapainottelin kahden ajatuksen kanssa: teenkö sitä, mikä on helppoa vai jotain, mitä minä oikeasti haluan", Stina kertoo.

Luottoystävä poisti "worst case scenatiot" Stinan mielestä


Elettiin pandemian jälkeistä aikaa syksyllä 2022 kun Stina tunsi, että nyt olisi oiva hetki tehdä jotain uutta – kohti sitä elämänmuutosta, josta hän oli jo vuositolkulla haaveillut.

Vaikka Stinan polte lähteä ulkomaille oli suunnaton, hän pohti, olisiko hänellä tarpeeksi syitä haaveensa toteuttamiselle.

"Muistan miettineeni, että riittääkö lähtöni syyksi vain se, että minä haluan tehdä näin. Mitähän muutkin siitä ajattelevat?", Stina kuvaa ajatuksiaan.

Käytyään läpi kaikki mahdolliset ja mahdottomatkin "worst case scenariot", hän päätti tukeutua tuntemuksineen kööpenhaminalaiseen luottoystäväänsä, jolla olikin Stinan mieltä rauhoittava idea mielessään.

"Ystäväni ehdotti, josko tulisin kokeilemaan etätyöskentelyä Kööpenhaminaan kuukaudeksi. Ikään kuin testaamaan, millaista elämä siellä voisi olla", Stina kertoo.

Ja olihan Kööpenhamina hänelle jo ympäristönä tuttu – moni Stinan ystävistä asuu siellä ja hän oli viettänyt yhden kesänkin projektissa Visman Kööpenhaminan toimistolla.

"En halua, että omat pelkoni rajoittavat sitä mitä haluan elämässäni tehdä, joten päätin, että nyt tai ei koskaan", Stina kiteyttää.

Stinan tarina

"Muistan miettineeni, että riittääkö lähtöni syyksi vain se, että minä haluan tehdä näin. Mitähän muutkin siitä ajattelevat?

Stinan tarina

Esihenkilöltä lisäboostia uuteen elämänvaiheeseen


Vaikka Stina tiesi, että Vismalla suhtaudutaan suotuisasti etätyöskentelyyn ja kannustetaan myös ulkomaille lähtöön, häntä jännitti, miten työjärjestelyt onnistuisivat, jos hän päättäisikin jäädä kaupunkiin pysyvästi.

Stina tunsi, että nyt on oikea hetki kääntyä hänen esihenkilönsä – Visman Chief Risk Officer Lars Martin Ottersenin – puoleen, joka on myös itse työskennellyt ulkomailta käsin, ja jonka kanssa Stina piti tiivistä puheyhteyttä. Hän jos joku ymmärtäisi, millaisia ajatuksia Stinan mielessä pyöri.

"Olin luottavainen, että Lars suhtautuu ideaani myönteisesti, vaikka asian puheeksi ottaminen jännitti", Stina kertoo.

Enää Stina ei aikaillut, vaan avasi keskustelun haaveestaan jo seuraavassa tiimipalaverissa.

"Lars otti uutiseni hyvillä mielin vastaan ja sanoi, että hänelle on tärkeintä, että minä viihdyn täällä – olen minä sitten Suomessa tai Kööpenhaminassa. Seuraavaksi hän jo kysyi, että miten voisi auttaa minua käytännön järjestelyissä", Stina sanoo hymyillen.

"Esihenkilöni otti uutiseni hyvillä mielin vastaan ja sanoi, että hänelle on tärkeintä, että minä viihdyn täällä."

Stinan olo oli helpottunut, ja samalla odottavainen. Hänen pitkäaikainen haaveensa oli vihdoin toteutumassa!

Etätyöjakso Kööpenhaminassa sinetöi päätöksen

Jo kuukauden päästä tiimipalaverista, Stina oli pakannut tavaransa ja pistänyt uuden elämän ja etäkonttorin pystyyn Kööpenhaminan sykkeeseen.

Stina kertoo, että kaupunki tuntui välittömästi kotoisalta ja uusi työarki yllättävän mutkattomalta; hän piti yhä tiivistä yhteyttä esihenkilöönsä ja tiimiläisiinsä – ja olihan etätyöskentely hänelle jo ennestään tuttua koto-Suomesta.

Niinpä vähitellen ajatus vakituisesta kotipaikasta Kööpenhaminassa alkoi tuntua houkuttelevalta ajatukselta.

"Suomeen on lyhyt matka ja sinne pääsee aina käymään, jos siltä tuntuu", Stina kertoo pohdinnoistaan.

Eipä aikaakaan, kun Stina päätti hylätä alkuperäisen suunnitelmansa: hän ei muuttaisikaan joulun tienoilla takaisin Suomeen, vaan palaisi Kööpenhaminaan. Tällä kertaa pysyvästi.

Niinpä loppuvuodesta 2022 Stina vietti kuukauden Suomessa käytännön asioitaan järjestellen ja muutti Kööpenhaminaan tammikuussa 2023. Stina kertoo, että työsuhde Vismalla muutti jouhevasti hänen mukanaan uuteen kotikaupunkiin – vaikka vastaava tilanne oli melko harvinaislaatuinen.

"Legal- ja HR-tiimistämme oli todella suuri apu minulle. He auttoivat minua uuden työsopimukseni kanssa, ja kertoivat, miten tulee toimia, kun tekee töitä ulkomailla", Stina kiittelee.

Kun haavettaan elää todeksi, arjessa on Stinan mukaan uutuuden huumaa


Stina nipistää yhä itseään siitä, että nyt hän todella elää haavettaan todeksi. Vismalaisena ulkomailla.

Hän kertoo, että arjessa on samankaltaista uutuuden huumaa kuin viisi vuotta sitten taloon tullessaan. Vaikka työtehtävät ovat samat, uudessa ympäristössä toimiminen haastaa Stinan mukaan hyvällä tavalla.

"On mahtavaa, että nyt minulla on taas paljon kaikkea uutta opeteltavaa, mutta työ on yhä tuttu ja turvallinen", hän tuumaa.

Stina haluaa antaa kiitosta Vismalle siitä, että hänen henkilökohtaisen haaveensa eteen ponnisteltiin ja joustettiin – jotta hän viihtyisi talossa vielä paremmin.

"On ihana tuntea, että Vismalla minuun luotetaan ja halutaan, että minä pysyn täällä. Samalla tämä oli mielestäni hieno osoitus siitä, miten näinkin iso organisaatio voi toimia modernilla tavalla ja aidosti kuunnella yksittäisen työntekijän toiveita. Nyt saan toteuttaa itseäni sillä tavalla, josta olin jo pitkään haaveillut", Stina sanoo.


“On mahtavaa, että nyt minulla on taas paljon kaikkea uutta opeteltavaa, mutta työ on yhä tuttu ja turvallinen"

Stinan tarina

Lue lisää Sankaritarinoita

Kiinnostuitko työskentelystä Vismalla?

Hae meille töihin

Seuraa Visma Suomea