Siirry sisältötekstiin

Kuinka luoda tehokas varastonhallinta?

Varastotoimintojen kehittäminen jää muutosten keskellä monesti liian vähälle huomiolle. Kun varastoprosessien hallinta halutaan nostaa seuraavalle tasolle, tarvitaan yrityksissä usein digitaalista varastotyön ratkaisua.

Varastonhallinta

Nykyään lähes jokainen moderni pk-yritys käyttää toimintansa pyörittämiseen jonkinlaista toiminnanohjausjärjestelmää. Tavallisesti pienemmissäkin yrityksissä vähintään laskutus hoidetaan sähköisellä ohjelmalla, ja toiminnan kasvaessa automatisoidaan usein myös muut päivittäiset toiminnot, kuten työnohjaus tai varastonhallinta. 

Yrityksen toiminnot ovat jatkuvan muutoksen ja kehityksen kohteena, minkä vuoksi valittujen järjestelmien tulee pysyä mukana kasvussa ja muutoksissa. Yritystoiminnan laajentuessa myös varastot kasvavat ja niihin alkaa sitoutua yhä enemmän pääomaa, jolloin varastonhallinta vaatii lisäresursseja.

Lisää huomiota varastotoiminnan kehittämiseen

Varastotoimintojen kehittäminen jää muutosten keskellä monesti liian vähälle huomiolle. Varastoja saatetaan hoitaa paperilapuilla ja listoilla, ja päivän päätteeksi tulokset näppäillään manuaalisesti koneelle sekä toiminnanohjausjärjestelmään. Reaaliaikaisuus jää vain haaveeksi ja saldojen epäselvyydet ovat arkipäivää, mikä heijastuu tyypillisesti suoraan asiakastyytyväisyyteen. 

Aikaa tuhraantuu paitsi varastotyöntekijöiltä, myös toimiston henkilökunnalta, myyjiltä ja alihankkijoilta. Sesonkiaikoina työt voivat venyä pikkutunneille saakka, samalla kun virheiden määrä kasvaa ja saldot pysyvät kunnossa vain hetken. Kuulostaako tutulta?

Varaston operatiivista kustannuksista noin 50 % syntyy keräilystä, joten pelkästään sen tehostaminen tuo nopeasti todellista hyötyä. 

Miten nykyaikainen varasto toimii?

Saumattomasti yhteen pelaavat järjestelmät ovat menestyvän liiketoiminnan ydin. Parhaimmillaan toiminnanohjausjärjestelmä yhdistää yrityksen prosessit läpinäkyväksi kokonaisuudeksi ja auttaa hallitsemaan kaikkia liiketoiminnan osa-alueita reaaliaikaisesti. Hyvin suunniteltu järjestelmäarkkitehtuuri takaa, että ohjelmisto pysyy liiketoiminnan vaatimusten tasolla, skaalautuu kasvussa ja joustaa muutosten mukana. Pilvipalveluna (SaaS) tuotettua järjestelmää voit käyttää mistä vain: varastosta, konesalista, asiakkaan luota, toimistolta tai tarvittaessa vaikka kesämökin laiturin nokasta. 

Toiminnanohjausjärjestelmän suurimmat hyödyt ovat kuitenkin liiketoiminnan ja -toimintojen reaaliaikaisessaseurannassa sekä prosessien automaatiossa. Voit ottaa ajantasaiset sekä täsmälliset raportit ja tilannetiedot milloin tahansa ulos järjestelmästä, ja lopputuloksena yrityksesi tuottavuus ja tehokkuus kasvavat useammallakin mittarilla mitattuna. 

Varastonhallinnan näkökulmasta tämä tarkoittaa muun muassa näitä asioita: 

  • Kaikilla on pääsy varaston tietoihin: siihen, mitä tavaroita varastossa on, ja missä ne tarkalleen ottaen sijaitsevat. 
  • Tavarat nousevat varastosaldoille reaaliaikaisesti heti vastaanoton jälkeen.
  • Keräys- ja ostoslistat ovat ajan tasalla ja helposti saavutettavissa yrityksen eri toimipisteiltä.
  • Saldotilanne on ajantasainen, jolloin inventoinnin tarve vähenee.
  • Varastotyöntekijät näkevät keräyslistat omalta päätelaitteeltaan.
  • Myyjät pääsevät tarkistamaan itse tuotteiden toimitusmäärät ja -ajat.  
  • Varaston tiedot ovat käytössä myös yrityksen muissa toiminnoissa, kuten tuotannon- ja työnohjauksessa, verkkokaupassa, laskutuksessa sekä osto- ja myyntireskontrassa.
varastotoiminnot

Integraatioilla kokonaisvaltaista ja tehokasta varastonhallintaa

Useimmissa toiminnanohjausratkaisuissa on mukana varastonhallinnan moduuli, jonka avulla hallitaan varastojen saldoja, varastopaikkoja ja perustoimintoja manuaalisia työlistoja käyttäen. 

Kun varastoprosessien hallinta halutaan nostaa seuraavalle tasolle ja ERP:n oma varastonhallinnan moduli ei riitä, tarvitaan sen lisäksi jokin digitaalinen varastotyön ratkaisu. Hyvä ratkaisu tehostaa ja tarkentaa varastotyötä sekä tuo mukanaan reaaliaikaisuuden. Varaston operatiivista kustannuksista noin 50 % syntyy keräilystä, joten pelkästään sen tehostaminen tuo nopeasti todellista hyötyä. 

On kuitenkin tärkeää huomioida, että varastotyön ratkaisu on vahvasti integroitu toiminnanohjausjärjestelmään, jotta vältyttäisiin ongelmilta ja tuotekehityskierteeltä.

Eroon paperilistoista – valmiit ratkaisut moderniin varastonhallintaan

Visman toiminnanohjausjärjestelmiin, esimerkiksi Visma.net ERPin ja Visma Novan logistiikkamoduuliin, on saatavilla lisäosana varastotöiden mobiiliratkaisu Talk’nPick. Se hallinnoi, optimoi ja ohjaa fyysisiä varastotoimintojen prosesseja, kuten vastaanottoa, hyllytystä ja keräilyä. Talk’nPick on multimodaalisesti (puheentunnistus, skannaustoiminto tai puhelimen näppäimistö) käytettävä mobiilisovellus, jonka avulla hoidat varaston operatiiviset toiminnot nopeasti ja tehokkaasti verkon yli reaaliaikaisesti. 

Talk’nPick-työkalun yhdistäminen toiminnanohjausjärjestelmääsi tuo varastotilanteeseen sekä saldotietoihin vuorovaikutteisen, reaaliaikaisen ja kokonaisvaltaisen näkyvyyden. Lopputuloksena voidaan saavuttaa peräti 40 prosentin tehonlisäys, mikä tarkoittaa jopa 20 prosentin säästöä varaston operatiivisissa kustannuksissa!

Muita hyötyjä ovat virheiden merkittävä väheneminen, nopea reagointikyky kapasiteettitarpeiden muutoksiin sekä ajantasainen näkyvyys varaston tilanteeseen.

Devoca Oy:n Talk’nPick on ketterä ratkaisu varastojen digitaaliseen hallintaan. Sen avulla hallitset, optimoit ja suoritat kaikki varaston tehtävät. Talk’nPick toimii saumattomasti Visma-toiminnanohjausjärjestelmäsi kanssa.

Lue lisää Devocan Talk’nPick-integraatiosta

Tutustu Devocan ratkaisuihin tai ota meihin yhteyttä, niin kerromme, miten varastonhallinnastasi tulee tehokkaampaa, sujuvampaa ja ennen kaikkea reaaliaikaista.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Devocan ja Visma Softwaren kanssa.

Lue seuraavaksi:
Miksi ERP-järjestelmä kannattaisi siirtää pilveen?
Opas: Pilvi vai On-Premise ERP?
Opas: ERP-järjestelmän vaihtajan opas ja äänikirja
Opas: Toimitusjohtajan tietopaketti ERP-projektista

Lue lisää Visman ratkaisuista toiminnanohjaukseen:

Suosituimmat