Siirry sisältötekstiin

Verkkokaupan maksutavat vertailussa

Yksi menestyvän verkkokaupan tärkeimmistä kulmakivistä on toimivat maksutavat. Selvitimme, mitä maksutapoja suomalaiset kuluttajat suosivat juuri nyt.

Vertailimme Visma Payn kautta maksaneiden verkkokaupan asiakkaiden käyttämiä maksutapoja vuonna 2021 ja kokosimme yhteen mielenkiintoisimmat löydökset.

Mitä verkkokaupan maksutapoja suomalaiset kuluttajat suosivat vuonna 2021?

1. Verkkopankki

Verkkopankki oli suomalaisten suosituin tapa maksaa ostoksensa netissä vuonna 2021: 64 % Visma Payn kautta maksaneista kuluttajista valitsi maksutavakseen juuri verkkopankin. Pankkimaksujen suosiminen on suomalaisten kuluttajien erityispiirre: esimerkiksi pohjoismaiset naapurimme maksavat verkko-ostoksensa todennäköisemmin maksukortilla (Statista 2021).

Verkkopankkimaksujen suosio on laskenut tasaisesti vuosi vuodelta, sillä vielä vuonna 2018 verkkopankin valitsi maksutavakseen yli 75 % asiakkaista.

Verkkopankin kautta maksettaessa asiakas ohjataan verkkokaupasta hänen oman pankkinsa verkkopalveluun maksun suoritusta varten. Verkkopankin kautta maksaminen on helppoa ja usein täysin kulutonta, joka osaltaan selittää maksutavan suosiota.

Kaikki suosituimmat verkkokaupan maksutavat verkkokauppaasi yhdellä sopimuksella, jopa saman päivän aikana!

Lue lisää verkkokaupan maksutavoista

2. Maksukortit

Korttimaksut olivat toiseksi suosituin maksutapa suomalaisten asiakkaiden keskuudessa ja vuonna 2021 Visma Payn kautta maksaneista asiakkaista 17,3 % maksoi ostoksensa verkossa kortilla.

Maksukortteja ovat pankkikortit (debit) ja luottokortit (credit). Suuri osa luottokorteista on yhdistelmäkortteja, joissa on sekä debit- että credit-kortin ominaisuudet samassa.

Luottokortilla maksamisessa etuna on se, että ostoksille saa usein kortinmyöntäjän tarjoaman lisäturvan ja ongelma- tai väärinkäyttötilanteissa asiakas voi hakea rahoja takaisin kortinmyöntäjältä. Esimerkiksi lentolippujen ostamisessa kannattaa hyödyntää luottokorttia, sillä se suojaa matkanjärjestäjän peruutuksissa tai lentoyhtiön konkurssitilanteessa.

Korttimaksamisessa voidaan hyödyntää myös maksukorttien tallentamista. Maksutiedot voidaan tallentaa tietoturvallisella tavalla tokenisointia hyödyntäen. Tokenisoituja kortteja voidaan hyödyntää toistuvaismaksuissa, kuten kuukausiveloitteisissa palveluissa: maksu veloitetaan automaattisesti asiakkaan kortilta, eikä asiakkaan tarvitse joka kuukausi syöttää kortin tietoja uudelleen.

3. Mobiilimaksut

Mobiilimaksut pitävät kolmatta sijaa suosituimpien maksutapojen joukossa ja vuonna 2021 16,8 % asiakkaista valitsi maksutavakseen mobiilimaksun. Mobiililompakkojen käyttäjistä suurin osa valitsi maksutavakseen MobilePayn.

Mobiilimaksujen suosio on moninkertaistunut viimeisen parin vuoden aikana, sillä vielä vuonna 2018 alle 2 % asiakkaista maksoi ostoksensa mobiilimaksulla. Mobiilimaksujen suosio on noussut tasaisesti vuosien aikana – merkittävä käännekohta saavutettiin elokuussa 2021, kun mobiilimaksut nousivat toiseksi suosituimmaksi maksutavaksi ensimmäistä kertaa ohittaen korttimaksut.

Mobiilimaksujen merkitys on noussut viime vuosina merkittävästi, kun verkko-ostaminen on siirtynyt yhä enemmän mobiililaitteille. Mobiilimaksujen etuna on niiden helppous: asiakas voi maksaa ostoksensa muutamalla klikkauksella ilman verkkopankki- tai korttitietojen syöttämistä. Mobiilimaksujen tarjoaminen voikin parantaa asiakkaan ostokokemusta huomattavasti ja sitä kautta nostaa myös verkkokaupan konversiota.

Lue lisää MobilePay -maksutavasta »

Tutkimus: Mobiililompakkojen käyttö kuusinkertaistunut kahdessa vuodessa »

4. Lasku ja osamaksu

Lasku- ja osamaksupalvelut ovat neljännellä sijalla suosittujen maksutapojen joukossa. Laskun ja osamaksun osuus kaikista maksuista on pysynyt jokseenkin samana viimeisen kahden vuoden aikana, mutta yrityslaskun osuus lasku- ja osamaksutavoista on kasvanut. Lisäksi laskulla maksavien asiakkaiden keskiostos on suurempi kuin muilla maksutavoilla.

Laskua ja osamaksua suositaankin erityisesti suuria ostoksia tehdessä tai kun verkkokauppa ei ole asiakkaalle entuudestaan tuttu. Laskun etuna on se, että asiakas voi vastaanottaa tilaamansa tuotteen ensin ja maksaa laskun vasta sen jälkeen, mikäli hän päättää pitää tilauksen. Osamaksu taas antaa joustoa erilaisiin elämäntilanteisiin ja mahdollistaa myös suurempien hankintojen tekemisen.

Vuonna 2021 Visma Payn maksutapavalikoima kasvoi Fellow Financen lasku- ja osamaksutavoilla. Visma Pay -kauppiaat voivat tarjota kuluttaja-asiakkaille kulutonta ja korotonta Fellow Laskua ja yritysasiakkaille Fellow Yrityslaskua.

Lue lisää Fellow Lasku -maksutavasta »

Mitä maksutapoja verkkokaupassa kannattaa tarjota?

Useiden eri maksutapojen tarjoaminen verkkokaupassa on ennen kaikkea hyvää asiakaspalvelua. Lisäksi asiakkaasi myös todennäköisesti ostaa sinulta eikä kilpailijaltasi, jos kaupallasi on tarjota juuri hänelle mieluisa maksutapa. Mikäli siis haluat tarjota ensiluokkaisen ostokokemuksen asiakkaillesi, varmista, että tarjoat kaikki suosituimmat maksutavat verkkokaupassasi.

Visma Pay tarjoaa seuraavat maksutavat verkkokauppaan yhdellä sopimuksella:

  • Verkkopankit: Nordea, OP, Danske Bank, Säästöpankki, Oma Säästöpankki, S-Pankki, POP Pankki, Aktia, Handelsbanken ja Ålandsbanken
  • Maksukortit: Visa, Visa Electron ja Mastercard (American Express erillisellä sopimuksella)
  • Mobiilimaksaminen: MobilePay, Siirto ja Pivo
  • Lasku- ja osamaksu: Jousto ja Fellow Lasku kuluttajille sekä Fellow yrityslasku

Ota verkkokaupan maksutavat käyttöön osoitteessa: www.vismapay.fi

Tilaa Visma Pay

Suosituimmat