Siirry sisältötekstiin

Takaisin kouluarkeen! 5 arkea helpottavaa Wilma-vinkkiä

Tänäkin syksynä suuri joukko lapsia aloittaa koulutaipaleensa. Se tarkoittaa jälleen tuhansia uusia perheitä, joiden arjen vauhtia Wilma auttaa hallitsemaan. Wilman avulla kodeissa pysytään kartalla päivän työjärjestyksestä, kokeista, läksyistä, liikuntavarusteista ja koulupäivän tapahtumista.

Julkaistu alunperin 08/2018, päivitetty 08/2021

Wilma on kätevä ja turvallinen tapa pitää yhteyttä kodin ja koulun välillä. Viestit ovat aina luottamuksellisia, ja palvelu täyttää tietoturvalain edellyttämät vaatimukset. Wilmalle on myönnetty tietoturvasertifikaatti (ISO/IEC 27001:2013), eli palvelun tietoturva on standardissa määritellyllä tasolla. Nyt syksyn alussa kannattaakin tarkistaa, että repun ja koulutarvikkeiden hankinnan lisäksi myös Wilman asetukset ovat kunnossa.

Koulujen alun kunniaksi kokosimme parhaat vinkit Wilman käyttöön niin uusille kuin vanhoillekin käyttäjille.

1. Unohtuiko salasana?

Unohditko salasanasi” -linkistä pääset tilaamaan uuden. Tarvittaessa ota yhteyttä koulusi kansliaan.

Tietosuoja on tärkeä asia, joten salasanan on syytä olla hyvä. Voit käyttää salasanasovellusta tai miettiä jotain satunnaista sanaa ja muokata sitä hieman. Esimerkiksi P1naatt1L3ttu (pinaattilettu) tai T1ll1&l1ha (tilli&liha) on salasanana hankala arvata mutta helppo muistaa (älä kuitenkaan käytä näitä).

Monivaiheinen tunnistautuminen (MFA) on Wilma-käyttäjän turvallisuutta parantava toiminto. Kun monivaiheinen tunnistautuminen on käytössä, Wilmaan kirjautuminen vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan lisäksi numerokoodin, jonka saa mobiilisovelluksesta (Google Authenticator tai vastaava). Näin tietoturvan taso on entistä parempi ja tiedot paremmin suojattu.

Huom. Toiminto ei ole kaikkien Wilma-käyttäjien käytettävissä automaattisesti, vaan se riippuu siitä, onko kunta tai oppilaitos ottanut toiminnon käyttöön.

2. Ensimmäistä kertaa Wilmaan selaimella

Kirjaudu Wilmaan ihan ensimmäistä kertaa selaimessa. Silloin aktivoit tunnuksesi käyttöön, ja jos lapsia on jo ennestään Wilmassa, saat liitettyä kaikki saman tunnuksen alle. Samalla voit tutustua Wilman sisältöön ja siihen, miten koulu käyttää Wilmaa. Voit yllättyä siitä, miten monipuolinen työkalu Wilma on kodin ja koulun välillä käytävään yhteydenpitoon.  

Lukaise myös Wilman peruskurssi uusien oppilaiden vanhemmille, josta löydät videoita Wilman käytetyimmistä toiminnoista.

3. Wilman mobiilisovellus mukana menossa

Kun ensitapaaminen Wilman kanssa on tehty selaimessa, kannattaa seuraavaksi ladata sovelluskaupasta Wilma-sovellus mobiililaitteeseen. Älypuhelimen ollessa yhä useamman taskussa, kulkee myös Wilma mobiilisovellus kätevästi mukana. Muistathan suojata puhelimesi pin-koodilla tai biometrisella tunnisteella, niin Wilman lisäksi myös muut henkilökohtaiset sovellukset ovat turvassa.

4. Pysy kuulolla

Laita ilmoitukset päälle Wilman asetuksista. Kun pyydät Wilmaa vinkkaamaan sinulle kouluarjen kuulumisista, pysyt parhaiten kyydissä mukana. Silloin sinun ei tarvitse huolehtia, tekikö kotiin matkalla ollut tiedote katoamistempun tai sujahtiko sähköposti roskapostiin – Wilmasta löytyy kaikki. Voit itse säätää oman Wilmasi asetuksista haluatko Wilmalta ilmoituksen välittömästi uusista viesteistä ja opettajan tekemistä tuntimerkinnöistä, vai haluatko mieluummin kaikki ilmoitukset kootusti, jolloin Wilma ei “laula” niin usein.

5. Viesti fiksusti – joskus kasvokkain

Wilma-viestintä herättää monenlaisia mielipiteitä ja tunteita – onpa se päässyt jo aiheeksi väitöskirjoihinkin. Wilma soveltuu toki monenlaiseen viestintään, mutta joskus asiat on kuitenkin helpompi keskustella kasvotusten. Kirjoitetussa viestinnässä on suurempi väärinymmärryksen riski, eikä se sovellu kaikkiin tilanteisiin.

Jos asia on monimutkainen ja herättää vastaanottajassa vain lisää kysymyksiä, kannattaa Wilmaa silloin käyttää keskusteluajan varaukseen ja hoitaa itse asia keskustellen.

BONUS!  Muista kannustaa – opettajakin arvostaa kiitosta

Onpa jaossa sitten risuja tai ruusuja, palautteen on syytä olla rakentavaa. Kiittävästä palautteesta on kiva saada opettajalta pysyvä merkintä Wilmaan. Ohjaava palaute puolestaan kertoo, mitä pitää muuttaa.

Palaute toimii kahteen suuntaan. Opettajakin on kiitoksensa ansainnut hyvästä työstä!

Lopuksi: Wilmassa olevat toiminnot vaihtelevat sen mukaan, minkälaisesta oppilaitoksesta on kyse ja mitä toimintoja oppilaitoksessa on katsottu tarpeelliseksi ottaa käyttöön. Oppilaitokset hoitavat myös itsenäisesti Wilman ylläpidon. Jos siis jokin Wilman käytössä mietityttää, kannattaa ottaa yhteyttä oman oppilaitoksen koulu- tai opintosihteeriin. 

Iloista ja turvallista syyslukukauden alkua kaikille Wilma-käyttäjille!

Hyödyllisiä linkkejä

WILMA FAQ

Wilma-sovellus

Huoltajien ja opiskelijoiden Wilma-ohjeet

Suosituimmat