Siirry sisältötekstiin

Vinkit rentouttavaan kesälomaan HR-ammattilaiselle

Kesän kynnyksellä olemme täynnä odotusta ja intoa, mutta lomafiilikseen pääseminen voi olla haastavaa kiireisen kevään jälkeen. Kokosimme HR-ammattilaisten kesälomavinkit rentoutumiseen ja työasioista palautumiseen.

Kesäloma on monelle vuoden kohokohta, jolloin voimme jättää kevään kiireet taaksemme ja keskittyä täysillä rentoutumiseen ja palautumiseen. HR-asiantuntijat ja hyvinvointialan ammattilaiset huolehtivat työpaikoilla henkilöstön hyvinvoinnista päivittäin, ja kesä tarjoaa loistavan mahdollisuuden keskittyä omaan hyvinvointiin. Vaikka henkilöstöalan ammattilaiset tietävät, että hyvinvointia tulee ylläpitää muulloinkin kuin lomalla, on kesä monelle silti vuoden odotetuin aika.

Kysyimme suomalaisilta HR-ammattilaisilta heidän vinkkinsä kesälomafiilikseen pääsemiseen sekä parhaat rentoutumiskeinot työkiireistä irrottautumiseen ja palautumiseen kesän aikana ja kokosimme ne tähän blogiin.

Psst! Jos kaipaat kesällä enemmän inspiraatiota oman osaamisen kehittämiseen ja alan kirjallisuuteen, tutustu myös podcasteihin ja lukusuosituksiin HR-ammattilaiselle.

HR-ammattilaisten parhaat vinkit rentoutumiseen ja työasioista palautumiseen

Kevennä työkuormaa jo keväällä 👩‍💻

Kun kesäloma vihdoin koittaa, ajatusten siirtäminen pois työasioista saattaa olla haastavaa varsinkin kiireisen kevään jälkeen. Monet suomalaiset varmasti tunnistavat mentaliteetin, jossa maailma on saatava valmiiksi ennen lomia. Ei olekaan ihme, että loman alkaessa olo voi tuntua kuin jyrän alle jääneeltä, jos keväällä on ollut hoidettavana puolen vuoden työt.

Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija ja psykologi Liisa Puskalan mukaan tahdin hidastaminen ennen kesää voi auttaa laskeutumaan lomalle. Työpäiviin on hyvä lisätä huokoisuutta, jos vain mahdollista. Näin loman alku ei mene viimeisistä työpäivistä toipumiseen. Työpaikalla voidaan miettiä yhdessä, mitkä asiat on todella saatava valmiiksi ja mitkä voi suosiolla jättää loman jälkeen hoidettaviksi. 

Aloitan jo keväällä ajamaan itseäni kesämoodiin. Muistutan itselleni aina välillä siitä, että pysähdyn ja katselen ympärilleni, huomioin ja nautin luonnon heräämisestä aurinkoiseen vihreään eloon, jossa eläimet ovat puuhakkaimmillaan.

Eeva Ala-Nikkola, Palveluassistentti, Foodwest Oy

Tee töihinpaluulista etukäteen 📝

Monet meistä tunnistavat ahdistuksen, joka hiipii takaraivoon kesäloman viimeisinä päivinä. Muistanko, mihin jäin keväällä? Mikä on tärkein tehtävä, josta pitäisi aloittaa? 

Hyvä vinkki on järjestää ensimmäisen työviikon kalenteri jo etukäteen. Kun listaat ylös tärkeimmät työtehtävät loman jälkeiselle ajalle, sinun ei tarvitse stressata niistä loman aikana. 

Jos mahdollista, kevennä töihinpaluuta aloittamalla työt keskellä viikkoa. Tämä auttaa sinua laskeutumaan töihin lempeämmin, eikä työviikko tunnu niin raskaalta loman jälkeen. 

Pääsen kesälomamoodiin suunnittelemalla valmiiksi mitä teen kun palaan lomilta. Ehkä joku lyhyt retki heti kun eka lomapäivä koittaa, niin ei vahingossakaan lähde miettimään työasioita. Ja toki heti ekana lomailtana pitää kyllä syödä jotain vähän ekstraa, jälkkärin kera.

Anne Rajala, Chief People and Culture Officer, Etha Wind Oy

Poista työhön liittyvät sovellukset 📵

Monet meistä käyttävät puhelinta työasioiden hoitamiseen. Erityisesti jos käytät samaa laitetta sekä henkilökohtaisten että työasioiden hoitamiseen, on riskinä, että hiljaisena hetkenä viestit tulee tarkistettua aivan huomaamatta Slackista tai Teamsista.

Hyvä keino tämän välttämiseen on laittaa vähintään kaikkien työsovellusten ilmoitukset pois päältä. Vielä parempi vaihtoehto on poistaa sovellukset kokonaan – tällöin kynnys viestien pikaiseen tarkistamiseen kasvaa, kun et näe sovellusten kuvakkeita näytöllä.

Jos sinulla on erillinen työpuhelin, jätä se suosiolla konttorille tai piilota se piirongin perukoille: työnantaja saa sinut kyllä kiinni henkilökohtaisesta numerosta, mikäli asia ei voi odottaa syksyyn.

Paras tapa on poistaa puhelimesta Slack sekä meilien ja Linkkarin appsit. Tämä helpottaa siinä, että ei tule niin helposti käytyä ”kurkkaamassa” asioita jokaisessa välissä. Tästä kiittää oma pää ja perhe.

Leena Talvensaari, Avidly, Head of Culture & People Operations (LinkedIn)

Suuntaa luonnon helmaan 🌳

Kyselyssämme suosituimmiksi kesäpuuhiksi HR-ammattilaisten keskuudessa nousivat luonnossa puuhailu ja mökkeily. Eikä ihme, sillä tutkimusten mukaan luonnossa liikkumisella on niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisia hyötyjä terveyteemme. 

Myös perheen ja ystävien kanssa ajan viettäminen, käsillä tekeminen, kalastus ja kirjojen lukeminen auttavat irrottautumaan työasioista.

Jos olet suunnitellut matkalle lähtemistä, kannattaa harkita sen ajoittamista heti kesäloman alkuun. Arkiympyröistä pois pääseminen voi auttaa pääsemään työasioissa irtautumiseen helpommin.

Kello pois ranteesta ja nokka kohti mökkiä. Mökkipuuhailut on ihan parasta vastapainoa konttorirotan hommille.

Eliisa Valkonen, People and Culture Director, Visma Finland (LinkedIn)

Kesäloman alkaessa pakkaan tavarat autoon ja suuntaan matkan kohti mökkiä. Siinä vaiheessa, kun saa tavarat pakattua veneeseen, niin tulee täydellinen lomafiilis. Viimeistään illalla saunoessa ja jokeen pulahtaessa unohtuu arki ja työn kiireet. Mökkeillessä vesi, luonto ja hiljaisuus auttaa irtaumaan arjesta.

Maarika Turunen, HR-koordinaattori, Sotek-säätiö sr

Taltuta kesälomastressi ja nappaa nämä kirjat kainaloon 📚

Meillä on usein tapana asettaa kesälomalle korkeita odotuksia: lounaspöydässä kysellään kesälomasuunnitelmista ja sosiaalinen media täyttyy upeista lomakuvista. Entä jos kesälomalle ei ole mitään suunnitelmia?

Muista, että lomalla ei tarvitse suorittaa tai saavuttaa mitään erityistä – tärkeintä on antaa itselleen aikaa levätä ja nauttia kesästä. Jos rakastat elää hetkessä ilman suunnitelmia, nauti tyhjästä kalenterista täysin siemauksin!

En ota paineita lomasta tai suorita sitä, se on minua varten ja ei haittaa jos ensimmäiset päivät menevät tekemättä mitään.

Johanna Rosengren, Chief Revenue Officer, Auntie (LinkedIn)

Helpoimmillaan (ja edullisimmillaan!) kesästä voi nauttia nappaamalla kirjastosta muutaman mielenkiintoisen kirjan ja suuntaamalla lähipuistoon tai rannalle piknik-viltin ja eväiden kera.

Kysyimme HR-ammattilaisilta, minkä kirjan he lukisivat riippumatossa tai laiturin nokassa. Löytyisikö tästä inspiraatiota kesälukemiseksi? 📗

  • Hyytävän dekkarin, mielellään nordic crime, esim. Nesbø, Rämö, Griffiths, Grebe tms. (Eliisa Valkonen, Visma Enterprise)
  • Kirjan, jonka voi lukea ties kuinka monta kertaa. Näitä on itse asiassa kolme: Täällä Pohjantähden alla, Sinuhe Egyptiläinen ja Tuntematon Sotilas (Leena Talvensaari, Avidly)
  • Rohkea organisaatio, Nina Rinne (Johanna Rosengren, Auntie)
  • Jännittävän dokkarin. (Anne Rajala, Etha Wind)
  • Riippuen fiiliksistä, joskus nerokkain juonenkääntein varustetun rikosjännärin tai sitten monitahoisen juonen omaavan ja huumorilla höystetyn romanttisen opuksen. (Eeva Ala-Nikkola, Foodwest)
  • Olen huono lukemaan kirjoja, mutta erilaiset sisustuslehdet ovat minun mieleen, esimerkiksi Meidän Mökki. (Maarika Turunen, Sotek)

Haluatko pysyä kartalla HR-maailman tuoreimmista kuulumisista myös ensi syksynä? Tilaa nyt HR-uutiskirje, niin saat loman jälkeen HR-uutiset suoraan sähköpostiin kerran kuussa!

Tilaa HR-uutiskirje

Suosituimmat