“Sote-alalla on riittävästi resursseja, mutta silti hoidon tarve ja hoitavan henkilöstön työpanos ei kohtaa”, totesi Johanna Bjerregård Madsen, Siun soten henkilöstöjohtaja Tulevaisuuden Sairaala -tapahtumassa 14.3. Långvikissa.
Monet sote-alalla työskentelevät hoitajat kokevat työssään kiireen. Herää kysymys onko hoitajamitoitus kohdallaan, kun koetun työn määrä ylittää sietokyvyn. Johanna Bjerregård Madsenin mukaan hoidon tarve ja käytettävissä oleva työvoima eivät kohtaa optimaalisesti.
Kohtaako työ tekijänsä?
Jatkuva kiire ajaa ennen pitkään työntekijän loppuun. Resursseja on riittävästi, mutta silti työn tarve ei kohtaa. Silloin on hyvä pohtia mihin henkilöstön työaika kuluu? Onko henkilöstöllä oikeaa osaamista? Tekevätkö he oikeita töitä? Hoitajan työpäivään saattaa kuulua ei-hoidollisia tehtäviä, jotka olisi mahdollista organisoida toisella tavalla.
Osaamisen johtamista
“Edelleen on illuusio, että henkilöstöä on liian vähän”, Bjerregård Madsen toteaa. Tutkiessaan asiaa hän on todennut, että henkilöstövoimavaroja on riittävästi, mutta ne eivät kohdennu optimaalisesti. “Kyse on osaamisen johtamisesta. Huomioidaan työn tarve ja osaaminen henkilöstön sijoittelussa ja otetaan kokonaistilanne haltuun yli ammatti- ja osastorajojen.”
Työvuorosuunnittelusta työvoiman hallintaan
Bjerregård Madsenin mukaan työvuorosuunnittelun optimointi ja automatisointi on oltava osa tulevia ratkaisuja henkilöstön joustavan ja optimaalisen käytön suhteen. Se on tärkeää myös henkilöstön jaksamisen ja työhyvinvoinnin turvaamiseksi. “On aika siirtyä työvuorosuunnittelusta työvoiman hallintaan”, toteaa Johanna Bjerregård Madsen lopuksi.
Mikäli haluat kuulla lisää työvoiman hallinnan työkaluista, varaa sivuiltamme aika WFM-asiantuntijalle!