Siirry sisältötekstiin

Maksumuistutuksen lähettämistä tai saamista on turha pelätä

Ammattitaitoisesti toteutettu maksumuistutus on asiallinen, ei pelottele asiakasta tai vaikuta negatiivisesti kauppasuhteeseenne.

Eräpäivä on lipunut ohi, eikä asiakkaan maksua kuuluu. On aika lähettää maksumuistutus. Asialliset huomautuskäytännöt ovat hyvä tapa täsmällisesti toimivien asiakassuhteiden ylläpitoon. Tarvittaessa maksumuistutus on myös lähtöpiste muille perintätoimenpiteille.

Maksumuistutuksen tarkoituksena on kaikessa yksinkertaisuudessaan ilmoittaa yritykselle tai yksityishenkilölle, että hänen velkansa yrityksellesi tulisi maksaa välittömästi.

Viivästyneestä maksusta huomauttaminen on aiempaa helpompaa ja kustannustehokkaampaa. Yrittäjän apuna ovat muun muassa automatisoitu maksuvalvonta, muistutusten laadinta ja niiden lähettäminen.

Erittäin usein pelkkä maksumuistutus on riittävä toimenpide saatavien kotiuttamiseksi. Jos näin ei tapahdu, asiantunteva perintäyhtiö auttaa sinua etenemään liiketoimintasi kannattavuuden huomioivalla tavalla.

Tässä blogissa käymme läpi maksumuistutuskäytäntöjä sekä lähettävän yrityksen että vastaanottajan näkökulmasta. Tarkoituksena on hälventää kummankin osapuolen pelkoja ja ennakkoluuloja maksumuistutuksista. Samalla pyrimme myös antamaan pienen panoksemme suomalaisen maksukäyttäytymisen parantamiseen.

Milloin maksumuistutukset lähetetään?

Huomautuksen ajankohta riippuu siitä, onko velallinen kuluttaja vai yritys. Ensiksi mainitulle asiakasryhmälle huomautuksen voi lähettää pikaisestikin, mutta laissa määritellyn 5 euron perintäkulun voi asettaa vasta kun erääntymisestä on kulunut vähintään 14 päivää.

Yritykselläsi on hyvä olla taustalla asiantunteva perintäyhtiö, joka hoitaa maksujen kotiuttamisen tehokkaasti

Yritysten välisissä kaupoissa muistutuksen voi periaatteessa lähettää erittäin pian laskun erääntymisen jälkeen. Käytännössä maksumuistutuksen lähettämistä kannattaa odottaa vähintään seitsemän päivää eräpäivästä. Tämä menettelytapa vähentää väärinkäsitysten syntymistä ja pitää yllä hyvää asiakassuhdetta.

Maksumuistutusten lähettämisen aikataulujen suhteen on hyvä muistaa, että usein maksun viivästymisen taustalla voi olla inhimillinen erehdys. Tämä on yksi tärkeimmistä syistä, miksi huomautusten lähettämistä on turha arastella. Sekä valveutunut kuluttaja että asiansa hallitseva yrittäjä maksavat laskunsa yleensä jo ensimmäisen kunnolla laaditun huomautuksen jälkeen.

Maksuvalvonnan automatisoinnin myötä myös maksumuistutusten lähettäminen hoituu itsestään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei yrittäjän tarvitse enää tuskailla huomautuksen lähetysajankohdan suhteen.

Valitettavasti parhaatkaan maksumuistutuskäytännöt eivät aina tuota tulosta. Silloin yritykselläsi on hyvä olla taustalla asiantunteva perintäyhtiö, joka hoitaa maksujen kotiuttamisen tehokkaasti.

Muistutus kolahti kohdalleni – Mitä teen?

Jos saat maksumuistutuksen, ei kannatta hätääntyä, vaan toimia nopeasti. Muistutus ei vielä johda oikeudellisiin toimenpiteisiin tai maksuhäiriömerkintöihin – kunhan lasku maksetaan muistutuksen eräpäivään mennessä. Muista kuitenkin varmistaa, ettet ole jo maksanut laskua – myös maksumuistutus voi olla joskus aiheeton.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta maksaa velkaasi maksumuistutuksen eräpäivään mennessä, kannattaa olla suoraan yhteydessä perintäyhtiöön, joka hoitaa velkomista. Usein niin yrityksillä kuin kuluttajillakin on mahdollisuus esimerkiksi erilaisiin maksusuunnitelmiin. Pidä kuitenkin mielessä, että maksettavaksesi tulee tässä tapauksessa lisäkuluja, kuten viivästyskorkoja.

Kaikkein ikävin tilanne on, jos yritys tai kuluttaja ei reagoi maksumuistutuksiin. Tällöin saatava siirtyy perintään, kustannukset kasvavat ja pahimmassa tapauksessa johtavat maksuhäiriömerkintään. Tämä lopputulos ei ole kenenkään toiveiden mukainen.

Milloin maksuhäiriömerkintä syntyy?

Yksityishenkilön osalta maksuhäiriömerkintä ei synny heti, jos maksu on jäänyt maksamatta. Merkintä rekisteröidään luottotietoihin vasta sitten, kun maksun maksamatta jättämisestä on haettu tuomioistuimen päätös tai vaihtoehtoisesti ulosottoviranomaisten toimituksella.

Yleisimmin lasku on ollut siis maksamatta pidemmän aikaa ennen kuin maksuhäiriömerkintä rekisteröidään luottotietoihin.

Yritysten osalta maksuhäiriömerkintä syntyy, mikäli perintätoimiston lähettämää trattaa ei makseta eräpäivään mennessä. Tämän lisäksi maksuhäiriömerkinnän syntyvät yksityishenkilöiden maksuhäiriömerkintöjen tavoin, kun maksun maksamatta jättämisestä on haettu tuomioistuimen päätös tai vaihtoehtoehtoisesti ulosottoviranomaisten toimituksella.

Avoimesta maksusta kannattaa kuitenkin sopia velkojan tai velkojan asiamiehen kanssa, jotta asia ei etene pidemmällä, mistä aiheutuisi mahdollisen merkinnän lisäksi myös erilaisia perintäkuluja sekä mahdollisia viranomaisten perimiä maksuja.

Tukenasi maksumuistutusten lähettämisessä ja maksuvalvonnassa

Maksumuistutuksissa ei ole mitään mystistä tai pelottavaa lähettäjälle tai vastaanottajalle. Kun maksuvalvonta hoidetaan huolellisesti ja ammattimaisesti, prosessi luo pikemminkin positiivista kuvaa yrityksestäsi.

Voit ottaa maksuvalvontapalvelun käyttöösi lähes mihin taloushallinnon järjestelmään tahansa. Integraatio järjestelmään on yleisesti ottaen maksuton ja kestää alle tunnin. Täytä yhteydenottolomakeja kysy lisää!

Visma Financial Solutions Oy on laskutuksenperinnän ja juridiikan asiantuntijatalo. Monipuoliset Credit Management- ratkaisumme kattavat koko ketjun laskun lähetyksestä maksusuoritukseen. Tehtävämme on tehostaa erikokoisten asiakkaidemme liiketoimintaa ja nopeuttaa asiakasyritystemme rahankiertoa. Visma Legal -lakipalvelut tukee kokonaisuutta tarjoamalla ratkaisuja sekä suurten että pienten yritysten juridisiin tarpeisiin. Palvelemme asiakkaitamme yli 120 asiantuntijan voimin ja jatkuva palveluiden kehitystyömme pohjautuu tiiviiseen yhteistyöhön asiakkaidemme ja kumppaniverkostomme kanssa.

Suosituimmat