Siirry sisältötekstiin

Jäähyväiset exceleille ja paperilapuille lääkärisuunnittelussa

Lääkäreiden työvuorojen suunnittelu jakautuu monessa sairaalassa usean eri järjestelmän alle, ja vuorojen merkitsemiseen käytetään monenlaisia tapoja paperilistoista lähtien.

WFM laakarisuunnittelu
Visma Numeron tuo lääkärisuunnittelun ensimmäisenä Suomeen

Suomalainen terveydenhuolto on maailman kärkiluokkaa tehokkuudessa ja saatavuudessa. Silti lääkäreiden työvuoroja saatetaan suunnitella vielä jopa kynän ja paperin avulla. Mitä tapahtuu, kun suunnitelmiin tulee muutoksia, ja vuorolista alkaa elämään ihan omaa elämäänsä? Mistä löytyy viimeisin ja ajantasaisin versio vuorolistasta? Olisiko suomalaisessa terveydenhuollossa jo aika siirtyä moderniin tapaan suunnitella lääkäreiden työvuorot?

Lääkäreiden työvuorojen suunnittelu jakautuu monessa sairaalassa usean eri järjestelmän alle, ja vuorojen merkitsemiseen käytetään monenlaisia tapoja paperilistoista lähtien.

– Tällöin päivittäin muuttuvat tilanteet eivät näy reaaliaikaisesti erikoisalojen ja yksiköiden yli. Suunnittelu vie paljon resursseja, minkä lisäksi toimintojen tai osaamisen perusteella tapahtuva raportointi voi jäädä vajaaksi, kertoo Visma Numeronin WFM-asiantuntija Pirjo Ketola.

Automatisoitu työvuorosuunnittelu vähentää manuaalista työtä

Tehokas työvoiman hallinta on merkittävä osa toimivaa ja kustannustehokasta terveydenhuoltoa. Lääkäreiden työn suunnittelusta on nyt mahdollista tehdä nykyaikaista ja luotettavaa. Helppokäyttöinen Visma Numeron vähentää manuaalisen työn tarvetta sekä työvuorojen suunnittelussa että tuntien merkitsemisessä.

– Numeron näyttää samassa sekä päivätyön, päivystyksen että tehtävien suunnittelun. Työkalun perusajatuksena on arvioida ensin työn tarve ja hakea sen mukaan sopivat osaajat, Ketola sanoo.

Kokonaistilanne haltuun yli osastorajojen

Varsinkin poliklinikka- ja toimenpideyksiköissä lääkärin saatavuus määrää myös muun hoitohenkilöstön tarvetta.

– WFM-järjestelmän avulla lääkäreiden päivystys- ja sijoituslistojen ylläpito hoidetaan saman tietojärjestelmän avulla kuin muukin työvoiman hallinta sairaalassa. Näin lääkärien läsnäolo on näkyvillä myös hoitajien työvuoroja suunniteltaessa, Ketola kertoo.

Visma Numeron -järjestelmän lääkärisuunnittelusta on saatu hyviä kokemuksia mm. Ruotsista Karoliinisesta yliopistosairaalasta. Suomessa WFM-järjestelmää on kehitetty yhteistyössä muun muassa TAYS Sydänkeskuksen kanssa.

Visma Numeron on markkinoiden johtava pilvipohjainen ratkaisu tehokkaaseen työvoiman hallintaan. Helppokäyttöinen WFM vähentää manuaalisen työn tarvetta sekä työvuorojen suunnittelussa että tuntien merkitsemisessä.

Lue lisää lääkärien sijoitussuunnittelun haasteista ja niiden ratkaisukeinoista!

Suosituimmat