Siirry sisältötekstiin

Asiantuntijat vastaavat: miten työntekijät saadaan sitoutettua työajan kirjaamiseen

Työajan kirjaaminen tuottaa monissa organisaatioissa tuskaa. Lue kolmen asiantuntijan vinkit siihen, miten työntekijä saadaan sitoutettua työajan kirjaamiseen.

työajan seuranta - Tiima

Asiantuntijat vastaavat: Miten työntekijät sitoutetaan työajan kirjaamiseen?

Työajan kirjaaminen on monissa organisaatioissa varsinainen peikko.

Työnantajan näkökulmasta työajan seuraaminen on yleensä selkeä paketti: tunteja on yksinkertaisesti pakko tarkkailla muun muassa laillisista syistä sekä kannattavuuden vuoksi. Työntekijän näkökulmasta rajanveto on harvoin näin selkeä ja kirjaaminen tuntuu usein vievän aikaa niiltä “oikeilta töiltä”. Tällöin työtunteja päädytään kirjaamaan kuun lopussa hampaat irvessä, vanhoja kalenterimerkintöjä tulkiten. Monessa yrityksessä painiskellaankin sen kanssa, miten tämä kuilu saataisiin tilkittyä ja työntekijät sitoutettua tuntien kirjaamiseen siten, että työnantajalla olisi käytössään reaaliaikaista dataa tehdyistä tunneista. Siksi kysyimme kolmelta asiantuntijalta, millaisia vinkkejä heiltä löytyy tähän haasteeseen.

 Vinkki 1: Käy avointa keskustelua ja perustele hyödyt

Työntekijöiden on mahdotonta sitoutua työajan kirjaamiseen, mikäli he eivät ymmärrä miksi organisaatiossa halutaan seurata tunteja. CM & HR Consulting toimitusjohtaja Riitta Hyppänen pitää tätä avaimena aitoon sitoutumiseen.

riitta hyppänen

“Heti alkuun huonot uutiset. Ei ole olemassa – tai ainakaan en itse tiedä – taikatemppuja, miten työajan kirjaamiseen voisi synnyttää intohimoa jokaiselle. Ja perään hyvät uutiset, voimme luoda edellytyksiä, jonka pohjalta moni voi toimia annettujen ohjeiden mukaan. Tarvitaan viestintää, viestintää, viestintää… Ei pelkkää tiedottamista, vaan myös keskusteluja. Vastauksia miksi-kysymyksiin. Hyötyjen osoittamista niin henkilölle itselleen, esimiehelle kuin koko organisaatiolle. Tarvittaessa tukea uusien toimintatapojen oppimiseen”.

jussi ropo

Suosituimmat