Siirry sisältötekstiin

Summer Internship – Kesä automaatio- ja koneoppimisprojektin parissa

Tapahtumarikas kesä on takana ja Visman Summer Internship on nyt tullut päätökseensä. Kaksi lahjakasta Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijaa, Mirva ja Heidi, tekivät kesän aikana töitä Vismalle strategisesti tärkeän koneoppimis- ja automaatioprojektin parissa.

Tapahtumarikas kesä on takana ja Visman Summer Internship on nyt tullut päätökseensä. Kaksi lahjakasta Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijaa, Mirva ja Heidi, tekivät kesän aikana töitä Vismalle strategisesti tärkeän koneoppimis- ja automaatioprojektin parissa. Kesän alussa esittelimme Summer Internsimme blogikirjoituksessa. Kysyimme kesän päätteeksi heiltä, miten työ projektin parissa on sujunut. 

Heidi, minkä projektin parissa teitte töitä? 

Työskentelimme kesän Visma Software Oy:n tuotekehityksessä Data Scientisteina taloushallintojärjestelmä Fivaldin parissa. Viisihenkinen tiimimme aloitti kesän kartoittamalla erilaisten automaatio- ja koneoppimisratkaisujen tuomaa lisäarvoa niin asiakkaille kuin Visman sisäisille prosessesseille. Tähän vaiheeseen kuului paljon erilaisia haastatteluja Visman sisällä, mutta pääsimme myös mukaan tilitoimistokäynneille kysymään käyttäjien toiveita.

Tämän jälkeen lähdimme toteuttamaan prototyyppiä lupaavimmista ideoista. Mirvan kanssa paneuduimmekin loppukesän kassavirtaennusteen maailmaan. Pyrimme luomaan Fivaldiin historiallisen kassavirtalaskelman perustan sekä sen päälle tulevaisuuden ennusteen käyttäen erilaisia tilastollisia ja koneoppimismalleja.

Summer Internit vierailulla Oslon päätoimistolla

Mitä opit kesän aikana Mirva? 

Meillä molemmilla on taustaa vain kaupalliselta puolelta, joten työskentely sovelluskehityksessä on antanut paljon opittavaa. Tiimimme koostui meidän lisäksi muutamasta devaajasta, joiden kautta olemme päässeet näkemään miten tällä puolella lähdetään ratkaisemaan ongelmia. Olen itse tykännyt erityisesti scrum-metodiin tutustumisessa. Tässä projektisuunnittelun työkalussa projektia ei suunnitella loppuun heti alussa vaan sen oikeaa suuntaa haetaan lähes joka viikko. Näin pystytään reagoimaan nopeasti työnteossa nousseisiin huomioihin.

Syvennyin itse kesän aikana neuroverkkoihin, jotka olivat alunperin minulle suhteellisen uusia. On ollut motivoivaa nähdä, miten paljon jo muutamassa kuukaudessa pystyy omaksumaan ja kuinka opittuja asioita on päässyt toteuttamaan heti käytännössä. 

Summer Internit tutustumassa Oslon nähtävyyksiin

Heidi, miten pääsit hyödyntämään yliopistolta oppimaasi työelämässä?

Projektimme osui todella hyvin opintoihin, joissa olen yhdistänyt analytiikkaa, laskentatoimea sekä tietotekniikkaa. Olikin mielenkiintoista päästä näkemään kuinka yliopistolla opittuja teorioita kuten aikasarja-analyysejä pääsi hyödyntämään käytännön sovelluksissa. Ohjelmointikurssien opit tulivat myös pitkälti käyttöön erilaisia koneoppimismalleja testatessa. Koen myös että laskentatoimen taustastani oli hyötyä, sillä sen avulla pystyin vahvemmin ymmärtämään taloushallintojärjestelmien käyttäjien tarpeita ja alan sanastoa niin alun kartoituksessa kuin itse kassavirtaa luodessa.

Työskentelimme projektimme parissa hyvin itsenäisesti ja itseohjautuvasti tiimimme kanssa, jolloin projektinhallinnan opeista sekä ryhmätyötaidoista oli myös paljon hyötyä. Toisaalta vaikka yliopistomaailma antaakin näihin vahvat eväät, ei se valmista kaikkeen. Erityisesti tuotekehityksessä erilaiset nopeat suunnanmuutokset kesken projektin kuuluvat asiaan eikä se datakaan ole yleensä opetusmateriaalien kaltaisessa kivassa muodossa heti valmiiksi. Tämä projekti onkin ollut minulle hyvin mielenkiintoinen mutta samalla myös opettavainen kokemus, kun dataan ja koneoppimismalleihin on pitänyt paneutua vielä astetta syvällisemmin.

Kaikki Summer Internit yhteiskuvassa

Mikä oli parasta kesässä Mirva? 

Olen itse pitänyt eniten harjoittelun tarjoamasta vapaudesta ja vastuusta. Kesän aikana saimme vastuullemme projektin, jonka toteutus on ollut täysin meidän vastuullamme. Näin olemme saaneet päättää vapaasti mihin suuntaa lähdimme projektia kehittämään. Ohjelman projektiluontoisuuden takia olemme päässeet myös vaikuttamaan suuresti siihen, mitä kesän aikana teemme: niin projektin aihepiiri kuin tehtävät tiimimme sisällä ovat määräytyneet sen mukaan mistä olemme itse kiinnostuneet.

Me Vismalla haluamme kiittää Heidiä ja Mirvaa kesästä. Olemme kiitollisia sekä työpanoksestanne että siitä, että saimme viettää kesän kanssanne!

Oletko kiinnostunut Visman uramahdollisuuksista?

Löydät avoimet työpaikat täältä. Ehkä sinä olet meidän summer intern ensi kesänä?

Suosituimmat