Lähivuosina sähköisiä allekirjoituksia tehdään kymmeniä miljoonia. Vaikutus kansantalouteen on merkittävä.
Sähköinen allekirjoittaminen digitalisoi vahvasti suomalaisten yritysten ja yksityishenkilöiden asioinnin. Torstaihin 2.2.2017 mennessä suomalaisista joka kymmenes – tarkalleen 544 202 henkilöä – on allekirjoittanut sähköisesti Visma Sign -palvelun kautta.
Tuhannet yritykset ja yhteisöt käyttävät sähköistä allekirjoitusta sopimusten, valtakirjojen, pöytäkirjojen, hakemusten, todistusten, tilinpäätösten ja kaikkien muidenkin juridisesti sitovaa allekirjoitusta vaativien asiakirjojen digitalisoimiseksi. “Asiointi suurten vakuutusyhtiöiden, pankkien, vuokranantajien tai rahoitusyhtiöiden kanssa on sujuvaa, mutta sama helppous ja tehokkuus on käytössä myös pienyrityksissä, jopa yksittäisillä henkilöillä”, kertoo Visma Signin johtaja Harri Koponen.
Myös koulumaailma on päättänyt digitalisoida asioinnin. “Yksittäisenä palveluna kenties laajimman joukon suomalaisia tavoittaa tämän kevään aikana koulun ja kodin yhdysside Wilma, joka mahdollistaa viestien lisäksi myös huoltajan allekirjoitusta tarvitsevien asioiden hoidon”, Koponen kertoo.
Asioinnin helppoutta ja merkittävää säästöä
Kun allekirjoitus tarvitaan nopeasti, sähköisesti nimi on alla saman päivän aikana 86% kaikista allekirjoittajista. Allekirjoittajan vahva sähköinen tunnistaminen parantaa asioinnin turvallisuutta ja oikeusvarmuutta niin allekirjoittajalle kuin allekirjoituksen pyytäjällekin.
Työkustannusten näkökulmasta sähköisen allekirjoituksen hankkiminen maksaa noin kolme euroa, josta allekirjoituksen osuus on noin euron. Perinteisellä paperiprosessilla kustannus on vähintään 15 euroa, joka ei vielä sisällä asiakirjan myöhempien vaiheiden kustannuksia. “Esimerkiksi palautuskuorellisen sopimusprosessin kustannus laskee 90 %”, Koponen kuvaa.
Sähköinen allekirjoittaminen kasvaa merkittävästi lähivuosina. Vuonna 2017 sähköisiä allekirjoituksia tehdään Suomessa yksityisellä sektorilla miljoonia, ja lähivuosina kymmeniä miljoonia. “Kansantalouden kannalta vapautuu vähintään puoli miljardia euroa tuottamattomasta työstä yhteiseen kehittymiseen”, Koponen laskee.
Lisätietoja:
Harri Koponen
044 500 0020
[email protected]
Director, Online signature, Visma Sign