Organisation

Visma vauhdittaa pilvistrategiaansa myymällä digitaaliseen transformaatioon keskittyvän IT-konsultointiliiketoimintansa CVC Capital Partners Fund VIII:lle

Visma keskittyy pilvipalveluliiketoimintansa kasvattamiseen ja myy IT-konsultointiliiketoiminnan. Samalla syntyy yksi Pohjoismaiden suurimmista IT-konsultointiyrityksistä.

Visma on allekirjoittanut sopimuksen IT-konsultointiliiketoimintansa myymisestä. Liiketoiminnan ostaa CVC Capital Partners Fund VIII.

Visman digitaaliseen transformaatioon keskittyvä IT-konsultointiliiketoiminta on ollut osa Visma Custom Solutions -divisioonaa, ja se on johtava kriittisten IT-ratkaisujen ja dataohjautuvien teknologioiden toimittaja, jossa työskentelee 2 000 korkeasti koulutettua ammattilaista Pohjoismaissa ja Liettuassa. Custom Solutions palvelee 8 000 asiakasta yksityisellä ja julkisella sektorilla. Suomessa uuteen yhtiöön siirtyy Visma Consulting Oy ja koko Custom Solutions -divisioona, jossa työskentelee yli 600 osaajaa.

IT-konsultointiin keskittyvän uuden yrityksen räätälöity liiketoimintamalli eroaa muusta Visma-konsernista, joka keskittyy SaaS- (Software as a Service) ja valmiisiin ohjelmistoihin.

Potentiaaliset ostajat ovat osoittaneet vahvaa kiinnostusta konsultointiliiketoimintaa kohtaan viime kuukausien aikana, mikä johti suljettuun huutokauppaprosessiin valittujen tahojen kanssa. Keskeinen peruste kaupalle on, että sekä Visma että Custom Solutions voivat kasvaa entistä vahvemmin kahtena erillisenä yrityksenä.

Kauppa mahdollistaa Visman aseman vahvistamisen entisestään Euroopan johtavana kriittisten pilviohjelmistojen toimittajana.

”Uskomme, että tämä on hyvä kauppa kaikille osapuolille mahdollistaen IT-konsultointitoiminnan kehittymisen entistä nopeammin ja paremmin itsenäisenä yrityksenä. Vismalle muutos tarkoittaa entistä vahvempaa keskittymistä ydinliiketoimintaamme ja lisärahoitusta kunnianhimoisen kasvustrategiamme toteuttamiseen”, Visman toimitusjohtaja Merete Hverven sanoo.

CVC on johtava pääomasijoitusyhtiö, jolla on 25 paikallistoimiston maailmanlaajuinen verkosto ja jonka hallinnoimat varat ovat noin 125 miljardia euroa. CVC on toiminut pohjoismaisilla markkinoilla yli 20 vuoden ajan ja tehnyt menestyksekästä yhteistyötä useiden alueen yritysten kanssa.

”Olemme innoissamme tästä mahdollisuudesta investoida Custom Solutions -liiketoimintaan, jolla on vaikuttava kasvuhistoria Visman omistuksessa. Liiketoiminnalla on hyvät mahdollisuudet jatkaa kasvumatkaansa suurten digitaalisten transformaatioprojektien toteuttamisessa kaikissa Pohjoismaissa, ja odotamme innolla yhteistyötä tämän osaavan tiimin kanssa kehityksen vauhdittamiseksi”, kertovat Christoffer Sjøqvist, Senior Managing Director ja Head of CVC Denmark sekä Leif Lindbäck, Partner ja Head of CVC TMT EMEA.

Johtava toimija Pohjoismaissa

Divisioona on kasvanut kannattavasti keskimäärin 22 prosenttia vuodessa viimeisen viiden vuoden aikana, saavuttaen 280 miljoonaan euron liikevaihdon vuonna 2021 ja tehden siitä yhden Pohjoismaiden suurimmista digitaalisia IT-palveluita tarjoavista yrityksistä.

Uuden yrityksen tarjooma koostuu räätälöidyistä ohjelmistoratkaisuista julkisen sektorin ja yritysten tarpeisiin kattaen niin prosessien automatisoinnin, erilaiset liiketoimintasovellukset, tiedolla johtamisen, data-analytiikan sekä tekoäly- ja robotiikkaratkaisut. Sillä on 30 toimistoa Pohjoismaissa ja Liettuassa, ja sen pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa.

CVC tukee Custom Solutionsin nykyistä johtoa ja työntekijöitä johtavan markkina-aseman säilyttämisessä ja kehittämisessä sekä orgaanisen kasvun että tulevien yritysostojen kautta uuden brändin alla.

Nykyinen Custom Solutions -divisioonan johtaja Carsten Boje Møller ottaa uuden yrityksen toimitusjohtajan tehtävän.

“Tämä on meille loistava tilaisuus luoda johtava pohjoismainen IT-konsultointiyritys, joka keskittyy digitaaliseen transformaatioon. Olen erittäin innoissani saadessani CVC:n mukaan, sillä heillä on vahva halu tukea strategiaamme ja kasvutavoitteitamme. Tämä on ollut tärkein kriteeri valittaessa oikeaa omistajaa uudelle yrityksellemme, ja odotamme innolla yhteistyötä kasvun vauhdittamiseksi itsenäisenä yrityksenä”, Møller sanoo.

Syntyvän yhtiön Suomen toimitusjohtajana tulee toimimaan Petri Lillberg, joka on johtanut Custom Solutions -divisioonaa Suomessa.

“Kauppa synnyttää yhden Pohjoismaiden suurimmista IT-konsultointitaloista, jolle Suomi on yksi avainmarkkinoista. Olemme kasvaneet Suomessa jo yli 600 henkilön yhtiöksi ja uuden omistajan avulla voimme kiihdyttää kasvua entisestään”, kertoo Lillberg.

Kauppahintaa tai muita kaupan yksityiskohtia ei julkisteta.

Visman pilvistrategiaan keskittyminen jatkuu

Perustamisvuodesta 1996 lähtien Visma on kasvanut sekä orgaanisesti että yritysostojen kautta yhdeksi Euroopan suurimmista ohjelmistoyrityksistä ja markkinajohtajaksi pilvipohjaisessa toiminnanohjauksessa ja palkkahallinnossa Euroopassa.

Konserni raportoi ennätykselliset 2,1 miljardin euron liikevaihdon vuonna 2021, kasvettuaan keskeytyksettä keskimäärin 19 prosenttia vuodesta 2006 lähtien. Samalla ajanjaksolla käyttökate kasvoi keskimäärin 24 prosenttia vuositasolla ja saavutti myös ennätyskorkean 590 miljoonan euron tason vuonna 2021.

Visman pilvipalveluliiketoiminnan osuus kokonaisliikevaihdosta oli 81 prosenttia vuoden 2022 ensimmäisen neljänneksen lopussa. Jatkuvan liikevaihdon osuus oli tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen lopussa 83 prosenttia ja sen odotetaan kasvavan myynnin seurauksena.

Lisätietoja:
Petri Lillberg, toimitusjohtaja, Visma Consulting Oy, +358 40 577 7014
Sanna Burton, viestintäjohtaja, Visma Finland Holding Oy, +358 50 322 5222

Visma
Visma rakentaa toimivampaa yhteiskuntaa kehittämällä liiketoimintakriittisiä ohjelmistoja ja palveluja. Parannamme ihmisten arkea sujuvoittamalla ja automatisoimalla yritysten ja organisaatioiden päivittäisiä tehtäviä. Konserni toimii Pohjois-Euroopan lisäksi Keski- ja Itä-Euroopassa, Benelux-maissa ja Latinalaisessa Amerikassa. 15 000 työntekijää, 1 300 000 yksityisen ja julkisen sektorin asiakasta ja 2,1 mrd. euron liikevaihto vuonna 2021 sitouttavat meidät työskentelemään kohti parempaa huomista. www.visma.fi

CVC Capital Partners
CVC on johtava pääomasijoitus- ja sijoitusneuvontayritys, jolla on 25 toimipisteen verkosto kaikkialla Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa ja jonka hallinnoimat varat ovat noin 125 miljardia euroa. Perustamisestaan vuonna 1981 lähtien CVC on varmistanut yli 155 miljardin euron sijoitussitoumuksia joiltakin maailman johtavilta institutionaalisilta sijoittajilta pääomasijoitus- ja luottostrategioidensa kautta. CVC:n hallinnoimat tai neuvottelemat rahastot on sijoitettu yli 100 yritykseen ympäri maailmaa, joiden yhteenlaskettu vuosiliikevaihto on noin 100 miljardia euroa ja jotka työllistävät yli 500 000 henkilöä. Lisätietoja CVC:stä on osoitteessa www.cvc.com.

Lehdistön yhteyshenkilö

Sanna Burton

Brändi- ja viestintäjohtaja

+358 50 322 5222