Siirry sisältötekstiin

Taloushallinnon muutosmatkalla: Visma kanssasi koko Euroopassa

Taloushallintoala on murroksessa. Muutosta ajavat asiakkaiden tarpeiden kehitys, tilitoimistot, lainsäädäntö ja ohjelmistotalot yhteistyössä. Tärkeintä muutoksen keskellä on turvallinen verkosto ja kyky kehittää omaa toimintaa. Visman sisällä rakennamme maailman uteliainta ja kyvykkäintä verkostoa ratkomaan toimialamme haasteita ja löytämään entistäkin parempia huomisen mahdollisuuksia.

Visma on vuosien aikana onnistunut laajentumaan ympäri Eurooppaa ja Latinalaista Amerikkaa orgaanisen kasvun ja yrityskauppojen myötä. Yritys- ja ohjelmistoperhe on kasvanut kannattavasti jo pitkään eikä loppua näy. Visman fokus on ollut liiketoimintakriittisissä ohjelmistoissa ja sen myötä kirjanpito-, palkanlaskenta-, raportointi-, työnohjaus ja lukuisat muut mm. tilitoimistoille merkittävät työkalut ovat olleet tärkeä kohde ekosysteemin kasvattamisessa. Tahdommekin olla paras liiketoimintakumppani tilitoimistoille maasta riippumatta. Hienoa tämän tavoitteen osalta on etenkin se, että taloushallinto toimialana kehittyy varsin yhtenäisenä rintamana läpi maailman. Toki erottaviakin tekijöitä on, kuten kulttuuri, lainsäädäntö ja valtion sisältä löytyvät tekniset vaihtoehdot. 

Omassa roolissani, tilitoimistospesialistina Visma-konsernissa olen päässyt objektiivisesta perspektiivistä työskentelemään kymmenien Visma-yhtiöiden kanssa, joille tilitoimistot ovat merkittävä kumppani. Muistelen lämmöllä omaa aikaani kumppanuustyön parissa Visma Solutionsilla, jonka tuoma kokemus on ollut mieletön ajuri nykyisissä kansainvälisissä tehtävissä. Työ Visman konsernitasolla on kolmijakoista; se koostuu projekteista, valmentamisesta ja visioimisesta. Kaiken tekemisen taustalla vaikuttaa se tavoite, että tahdomme nähdä kestäviä, luottamukselle rakentuvia yhteistyösuhteita syntyvän jokaisen Visma-yhtiön ja heidän kumppaneidensa välille. Yhdessä olemme enemmän. 

Tie menestykseen löytyy yhteistyöstä

Asia, jossa meillä on kuitenkin petrattavaa ja jonka puolesta itse taistelen, on meidän sisäinen, rajoja ja organisaatioita läpileikkaava yhteistyö. Tilitoimistojen kanssa harjoitamme yhteistyötä jo kymmenissä eri maissa. Visma-organisaatioita jotka tätä harjoittavat on nelisenkymmentä. Ammattilaisia näissä organisaatioissa on tuhansittain. Tämä porukka on mieletön tieto- ja taitopankki, jota tehokkaammin hyödyntäen läpi Visma-konsernin saamme parempaa aikaan läpi arvoketjun. Työ on tuottavampaa, merkityksellisempää ja arvokkaampaa niin Visma-yhtiöille, tiimeille, kuin yksittäisille ammattilaisillekin. Se on tuottavampaa tilitoimiston johdolle, tiimien vetäjille ja tekijöille. Loppupeleissä laadukas työ valuu asiakkaalle, eli yrittäjälle tai yrityspäättäjälle, auttaen häntä menestymään. Meidän kaikkien yhteistyön lopputuloksena tulee olla valtiollinen talouden kasvu ja väestön hyvinvointi. Tämän puolesta työskentelemme päivittäin.

28 tilitoimistokumppanuuksista vastaavaa vismalaista 14 eri maasta kokoontuivat helmikuussa Helsinkiin

AO Shapers Helsingissä 

Yhteistyön hengessä järjestimme ensimmäistä kertaa ikinä Accounting Office (AO) Shapers -tapahtuman Helsingissä, tuoden yhteen 28 eri tilitoimistoliiketoiminnan vetäjää 24 eri Visma yhtiöstä, 14 eri maasta. Vietimme yhdessä kaksi päivää pohtien ja jäsentäen sitä tulevaisuutta, jonka yhdessä kumppaneidemme kanssa voimme rakentaa. Päivät koostuivat aamupäivien luennoista ja keskusteluhetkistä. Lounaan jälkeen molempina päivinä pienryhmissä työpajan hengessä pohdittiin liiketoimintaa ja taloushallintoalan kehitystä.

Palaute Visma-vaikuttajiltamme oli ilmiömäistä. Kaksi päivää Helsingissä rakensi suhteita, ideoita, näkemystä ja kuvaa tulevaisuudesta, jonka pohjalta jokainen palaa yritykseensä inspiroituneena. Mutta inspiraatio itsessään ei riitä, koska vaaditaan toimintaa. Osallistujista jokainen kertoo päivien annista omalle yritykselleen, toimien ikään kuin tiedonlevittäjinä. Kaikki materiaali, mitä päivien aikana tuotettiin, jaettiin jokaisen vismalaisen käyttöön niin operatiivisen kuin suunnittelutyön tueksi. Se mitä Helsingissä syntyi, ei todellakaan jää Helsinkiin. Siitä me pidämme huolen.

Tämä ensimmäinen AO Shapers -tapahtuma oli vasta alkusoittoa. Meillä Vismalla on jo käynnistynyt seuraavan version pohdinta, koska tulokset ja palaute ylitti odotukset. NPS luku saavutti +95 tason, kun yleinen keskiarvo päiville oli 9.3/10. Helmikuun tapahtumassa keskityttyämme enimmäkseen kaupallisiin teemoihin, on luontevaa sukeltaa syksyllä -24 syvemmälle itse tuotteiisiin ja niiden kehitykseen. Helsingistä muodostuu tilitoimistokumppanuuksien sydän. Täällä kohtaavat ja kokoontuvat tulevaisuuden rakentajat, jotka yhdessä haluavat luoda parempaa maailmaa yrittäjille ja yrityksille. Tahdomme tuoda Euroopan Suomeen ja luoda Helsingistä kehityksen keskuksen. 

Yhdessä eteenpäin 

Taloushallintoala on murroksessa. Muutosta ajavat asiakkaiden tarpeiden kehitys, tilitoimistot, lainsäädäntö ja ohjelmistotalot yhteistyössä. Tärkeintä muutoksen keskellä on turvallinen verkosto ja kyky kehittää omaa toimintaa. Visman sisällä olemme rakentaneet ja rakennamme maailman uteliainta ja kyvykkäintä verkostoa ratkomaan toimialamme haasteita ja löytämään huomisen mahdollisuuksia. Me olemme verkosto, joka koostuu parhaista paikallisista ohjelmistotoimijoista, joiden takana on mantereen läpileikkaava kansainvälinen tuki. Sen sijaan että jokainen valtio, yritys ja yksilö käy läpi tiettyä kehityspolkua, on Visman sisällä kymmeniä valtioita ja yrityksiä, tuhansia yksilöitä, joiden jaettu tarina takaa sen, että tämä yhteisö ei ole reaktiivinen markkinan evoluution pyörteissä, vaan proaktiivinen vaikuttaja siinä, kuinka tulevaisuudessa voimme olla parempia kuin nyt. Tahdomme osoittaa ja kertoa kumppaneillemme sanomaa, että kanssamme kukaan ei ole yksin, vaan osana koko Eurooppaa. Meidän kasvumme on kumppaneidemme kasvua tukevaa. 

Eurooppa tuli Helsinkiin Visma AO Shapers -tapahtumaan helmikuussa 2024, jotta voisimme rakentaa yksilöille ja yrityksille paremman yritystoiminnan edellytyksiä. Tämä työ on tehtävä yhdessä, kestävä ja kannustava liiketoiminta mielessä pitäen. Toimialamme ei kehity nopeissa sprinteissä, vaan iteratiivisesti, pieni pala kerrallaan. Me tahdomme Visman sisällä varmistaa, että ohjelmistomme ja kumppanuustyömme kehittyy jatkuvasti niin, että muutoksen keskellä me olemme se kumppani, joka tuo turvaa, näkemystä ja luottamusta huomiseen – olemme enemmän kuin pelkkä ohjelmisto.