Siirry sisältötekstiin

Perintätermit tutuksi: trattaperintä

Perintään liittyy lukuisia termejä ja vaiheita, jotka eivät ole kovinkaan tuttuja yleisesti. Tässä blogisarjassa käymme läpi muutamia perintäalan termejä. Samalla saat vinkkejä näiden perintäkeinojen käytöstä yrityksesi myyntisaamisten kierron nopeuttamiseen.

Perintätermit tutuksi

Mikä on tratta?

Trattaperintä on tehokas yrityssaatavien perintäkeino. Tratta on maksukehotus, jossa yritysvelallista vaaditaan suorittamaan saatava määräajassa sillä uhalla, että kehotuksen noudattamatta jättäminen julkaistaan tai merkitään luottotietorekisteriin.

Velkojan on mahdollista käyttää trattaperintää vain sellaisten erääntyneiden saatavien perinnässä, jotka ovat selviä ja riidattomia. Trattaperintää voidaan käyttää vain elinkeinonharjoittajilta olevien saatavien perintään, koska perintälaki kieltää tratan käytön kuluttajasaatavien perinnässä.

Trattaa edeltää maksumuistutus

Erääntyneestä laskutusta muistuttaminen on tärkeää sekä kuluttajaperinnässä että yritysperinnässä. Perintälaki edellyttää, että ennen tratan lähettämistä yritykselle on annettu tai lähetetty maksumuistutus, jossa on annettu vähintään seitsemän päivää aikaa saatavan maksamiselle tai saatavaa koskevien huomautusten esittämiselle.

Mitä tarkoittaa tratan protestointi?

Mikäli velallinen ei reagoi hänelle lähetettyyn kirjalliseen trattaan, tratta on perintälain mukaan mahdollista julkaista tai ilmoittaa merkittäväksi luottotietorekisteriin sen jälkeen, kun on kulunut kymmenen päivää tratan lähettämisestä.

Mikäli tratta julkaistaan, kyse on ns. tratan julkisesta protestoinnista, eli tieto suorittamatta olevasta tratasta rekisteröidään yrityksen luottotietoihin ja julkaistaan mm. Kauppalehdessä. Mikäli velkoja ei halua protestoida trattaa julkisesti, tratta protestoidaan hiljaisesti eli merkintä rekisteröidään vain yrityksen luottotietoihin.

Tehokas trattaperintä

Tratan protestointi on juuri se seikka, joka tekee trattaperinnästä huomattavan tehokkaan yrityssaatavien perintäkeinon. Tratan protestointi säilyy maksuhäiriömerkintänä yhtiön luottotiedoissa kolme vuotta. Onneksi vain hyvin pieni osa tratoista päätyy näin pitkälle. Suurin osa suorituksista saadaan perittyä jo paljon ennen tätä vaihetta esimerkiksi maksuneuvotteluilla ja puhelinperinnällä. Tässä yhteydessä on hyvä muistaa myös se, että ennen mahdollista tratan protestointia on kulunut useita päiviä laskun alkuperäisestä eräpäivästä.

Trattaperintää voidaan suositella erityisesti pienehköjen riidattomien saatavien perinnässä sellaisten velallisyhtiöiden kohdalla, joilla ei ole vielä useita kirjattuja maksuhäiriömerkintöjä. Jos velan pääoma on suuri, suositeltava keino oikeudellisen perinnän lisäksi on konkurssiperintä. Konkurssiperinnässä velallista pyydetään suorittamaan saatava sillä uhalla, että velkoja voi hakea velallisyhtiön konkurssiin mikäli saatavaa ei suoriteta. Tämän blogisarjan seuraavassa osassa avaammekin lisää konkurssiperinnän saloja.

Oletko kiinnostunut oppimaan lisää perinnästä? Lataa maksuton opas täältä>>

Suosituimmat