Siirry sisältötekstiin

Miten perintä etenee

Perinnässä ei kannata jumiutua käyttämään yhtä perintäkeinoa. Jos haluat tehostaa yrityksesi perintäkäytäntöjä, huolehdi siitä, että perintä etenee vaiheesta toiseen. Lue lisää ja lataa perintäprosessin malli käyttöösi.

Miten perintä etenee? Perintäprosessi tutuksi

Tämän blogikirjoituksen alkuun voisin heti todeta, että pääasia että etenee! Olen kouluttanut paljon perintäasioissa ja esitän koulutuksissa usein ajatuksen, että jos mitään muuta ei jää mieleen koulutuksesta, niin kannattaa muistaa se, että perintäprosessi etenisi vaiheesta toiseen. Tältä pohjalta muutama ajatus.

Maksumuistutus liikkeelle nopeasti laskun erääntymisen jälkeen

Maksumuistutus on pääsääntöisesti ensimmäinen yhteydenotto laskun erääntymisen jälkeen. Maksumuistutusvaihe on tärkeä. Maksumuistutus on edellytyksenä monelle myöhemmin seuraavalle perintävaiheelle, kuten esimerkiksi trattaperinnälle. Sopivan nopeasti laskun erääntymisen jälkeen lähetetty maksumuistutus on hyvää asiakaspalvelua siinä mielessä, että asiaa päästään hoitamaan nopeasti kuntoon, olipa kyse sitten maksamisesta tai laskun sisällön selvittämisestä.

Älä jumiudu yhteen perintäkeinoon!

Perinnän etenemisen suhteen on kaksi vaaranpaikkaa. Ensimmäisenä mieleen tulee se, että perintää ei edes aloiteta. Yrityksessä voidaan tuumailla, että lasku on liian pieni lähetettäväksi perintään, että perintä on kallista tai että asiakassuhde vaarantuu. Suosittelen häivyttämään näitä pelkoja ja arkipäiväistämään perintää luontevaksi osaksi yrityksen liiketoimintaa.

Toinen vaaranpaikka on se, että jäädään toistamaan yhtä ja samaa perintäkeinoa. Jos olet lähettämässä kolmatta tai neljättä maksumuistutusta samasta laskusta tai tarttumassa puhelimeen, vaikka aiemmin sovittua maksusuunnitelmaa ei ole noudatettu, harkitse uudelleen. Perintäkeinoista kannattaa tällaisessa tilanteessa valita joku erilainen ja toimivampi käsillä olevaan tilanteeseen. Saman perintävaiheen toistaminen ilman tuloksia aiheuttaa vain turhia kuluja ja ajan kulumisen kasvattamaa luottotappioriskiä.

Vapaaehtoinen perintä ensin, sitten oikeudellinen perintä

Perintä alkaa vapaaehtoisella perinnällä, joka pitää sisällään monia keinoja, kuten vaikkapa puhelinperinnän tai maksusuunnitelmien tekemisen. Vapaaehtoisessa perinnässä kotiutuu suurin osa erääntyneistä saatavista ja tähän vaiheeseen kannattaa panostaa.

Oikeudellinen perintä seuraa, jos vapaaehtoinen perintä ei tuota tulosta. Riidattomassa saatavassa lähetetään summaarinen haastehakemus käräjäoikeuteen. Ulosottovaihe huolehtii saatavan täytäntöönpanosta.

Jos olet itse velkaa, silloinkin kannattaa huomioida perinnän eteneminen. Perintäprosessi ei etene hallitsemattomasti tai sattumanvaraisesti. Useimmiten perinnän siirtyessä seuraavaan vaiheeseen saat jonkun yhteydenoton; kirjeen, soiton tai tiedoksiannon ja tällöin kannattaa olla yhteydessä velkojaan tai perintätoimistoon ja keskustella erilaisista vaihtoehdoista asian hoitamiseksi.

En käy tässä blogissa kaikkia yksittäisiä perintäkeinoja läpi. Lisätietoa saat laatimastamme perintäprosessin suunnittelukaaviosta, jonka voit ladata maksutta käyttöösi. Perintäprosessin malli sisältää oleelliset tiedot perinnän etenemisestä yhdellä silmäyksellä. Ota perintäkaavio avuksesi yrityksesi perintäkäytäntöjen suunnitteluun!

Lataa perintäprosessin malli käyttöösi tästä>>

Suosituimmat