Miten Omnibus-direktiivi näkyy verkkokauppiaan arjessa?

Kuluttajansuojalaki uudistuu 2023 alussa, joka vaikuttaa myös osaltaan verkkokauppiaiden arkeen. Kyseessä on Omnibus-direktiivi, joka koskee muun muassa alennusmarkkinointia ja verkkokaupassa näkyviä suosituksia. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on koonnut pääkohdista tiedotteen.

Kokosimme kaksi tärkeintä kohtaa yhteen, jotka koskettavat erityisesti verkkokauppiaita.

Alennusmarkkinointi

Kuluttajansuojalaki koskee hinnanalennusilmoituksia ja 2 luvun 11 § uudistuu täysin.

Suomessa hinnanalennuksen lähtökohtana on pidetty elinkeinoharjoittajan perimää hintaa, eikä esimerkiksi kilpailijan hintaa samasta tuotteesta tai yleistä hintatasoa. Vertailuhinnaksi koetaan siis se hinta, jolla elinkeinoharjoittaja on aikaisemmin tuotetta myynyt. Tavaroiden alemarkkinoinnissa (pois lukien nopeasti pilaantuvat elintarvikkeet) tulee jatkossa ilmoittaa alin hinta, jolla kyseistä tavaraa on markkinoitu hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana.

tarjouslaki _matala.png

lamppu_png_118x124.png

Omnibus-direktiiviä on helpoin noudattaa, kun alentaa tuotteiden hintoja harvemmin kuin kerran kuussa.

Kuluttaja-arvostelut

Kuluttajansuojalaissa 2 luvussa on ehdotettu muutoksia ja täydennyksiä liittyen markkinoinnissa annettaviin tietoihin.

Näiden muutoksien myötä on tarkoitus parantaa kuluttaja-arvosteluiden luotettavuutta.

Jatkossa verkkokaupassa olevat tuotteiden arvostelut tarvitsee olla peräisin kuluttajalta, joka on oikeasti käyttänyt tuotetta, tai ostanut kyseisen tuotteen. Verkkokaupan vastuulla on siis varmistaa tuotearvostelijoiden oikeudellisuus. Tämän lisäksi verkkokauppiaan on kerrottava, kuinka asia on varmistettu.

Kiellettyä on ostaa kuluttaja-arvosteluita tai suosituksia, esittää tekaistuja kuluttaja-arvosteluita tai suosituksia sekä vääristellä kuluttaja-arvosteluita tai sosiaalisen median suositteluja.

asiakasarvostelu _verified.jpg

lamppu_png_118x124.png

Varmistus voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että elinkeinoharjoittaja lähettää sähköpostilla linkin arvostelulomakkeelle.

Voit siis toimia niin, että mahdollistat arvosteluiden antamisen vain kuluttajille, jotka ovat ostaneet tuotteen verkkokaupastasi.

vismalogo.png

 

Visma Payments Oy

Myynti palvelee arkisin 8-16: 09 3154 2030

Asiakaspalvelu palvelee arkisin 9-16: 09 3154 2037

helpdesk@vismapay.com

Sopimusasiat: compliance@vismapay.com