Asiakastarina

X-Sec Group - Perintä pelasti ahdingosta ja tuo nyt turvaa yritystoiminnan jatkumiselle


Turvallisuusalan uudistaja, kahden armeijakaveruksen perustama X-Sec juhli kymmenvuotista taivaltaan viime vuonna. Yritystoiminta käynnistyi tarpeesta kehittää turvallisuusalaa asiakaslähtöisempään suuntaan. 

X-Sec tarjoaa kattavat turvallisuusalan palvelut, jotka voidaan jakaa kolmeen pääalueeseen: turvapalvelut (järjestyksenvalvonta, vartiointi, konsultointi), varustemyynti sekä koulutus (yksityishenkilöille ja yrityksille). Yrityksellä on Turussa toimiston lisäksi myymälä- ja koulutustilat, joista jälkimmäisiä ollaan kuluvana vuonna vielä laajentamassa.

– X-Sec sai alkunsa siitä, että ihmiset halusivat tehdä yhdessä “hyvänmielen-juttuja”. Mielestämme asioita ei tehty turvallisuusalalla niin hyvin kuin niitä voitaisiin tehdä, kertoo toimitusjohtaja Juuso Toivonen.

– Olemmekin pystyneet osaltamme vaikuttamaan siihen, että turva-ala on siirtynyt asiakaspalvelulähtöiseen, ystävälliseen suuntaan. Teemme paljon töitä esimerkiksi festivaaleilla, ja meille on tärkeää, että asiakas kokee tulleensa paikkaan, johon hän on tervetullut, Juuso jatkaa. 

Vuosien 2018 ja 2019 aikana yritys on läpivienyt merkittäviä muutoksia, joihin on kuulunut muun muassa yritysostoja. X-Secin alle siirtyi esimerkiksi pitkäaikainen yhteistyökumppani henkilöstöineen. Näiden yritysjärjestelyiden myötä X-Sec on laajentunut sekä alueellisesti että palvelutarjoamallaan.

Vaikea tilanne herätti yrittäjät panostamaan kassanhallintaan

X-Secin tulevaisuudennäkymät ovat nyt hyvät, mutta vaikeitakin hetkiä on yrityksen historiaan mahtunut. Ensimmäisten viiden vuoden aikana yritys teki paljon investointeja ja samalla kasvoi paljon. Tällöin yritys oli myös vahvemmin sesonkeihin (kesä, pikkujoulukausi) nojaava, mikä aiheutti haasteita kassanhallintaan.

Rahankierto ylipäätään kesti pitkään ja välillä huolta aiheutti se, kotiutuvatko saatavat lainkaan.

– Yksi tilanne on erityisesti jäänyt mieleen, sillä se vei monien viikkojen, jopa kuukausien yöunet. Meillä oli lähes 200 000 euroa saatavia yhtäaikaa piikissä ja nuorelle pojalle se oli kova stressitekijä. Ne olivat jännittäviä hetkiä ja kun asia saatiin hoidettua (perintä toimi), näin ei ole enää koskaan käynyt. Siinä oppi kyllä kerrasta, kertoo Juuso.

Maksuvalvonta ja perintä ammattilaisten käsiin

Viimeisen viiden vuoden aikana kassanhallintaan ja maksuvalvontaan on panostettu, jotta rahankiertoa on saatu tehostettua ja stressitekijöitä vähennettyä.

– Aika pitkään tehtiin itse. Niin kuin moni yrittäjä tekee, että ensin kokeillaan itse ja vasta kun todetaan, että tähän menee liian paljon aikaa ja resursseja, vaihdetaan suunnitelmaa, kertoo Juuso.

Aiemmin Juuso oli siis henkilökohtaisesti yhteydessä asiakkaisiin laskutukseen liittyvistä asioista ja koki sen hyvin kuluttavana ja aikaavievänä. Päätös laskutuksen ulkoistamisesta ammattilaisille olikin helpotus X-Secille. 

Yrityksen arvoihin kuuluvat asiakaslähtöisyys sekä erinomaisen asiakaskokemuksen luominen. Laskutuksen ulkoistaminen tukee myös näitä arvoja.

– Asiakassuhde selkiytyy, kun laskuihin liittyvät asiat on ulkoistettu ammattilaisille ja  palveluun liittyvät “iloisemmat asiat” kommunikoidaan X-secin toimesta “, toteaa Juuso hymyssä suin.

Perintä osana yritystoiminnan jatkuvuutta

Mielikuva perintäpalveluista ja koko laskutuskokonaisuudesta on henkilökohtaisten kokemusten perusteella muuttunut Juuson näkökulmasta radikaalistikin.

– Aiemmin koin, että perintä on ulkopuolinen, välttämätön paha, joka otetaan käyttöön vasta, kun menee huonosti. Nyt viimeisen viiden vuoden aikana perintä on ollut osa laskutuskokonaisuutta, kassanhallintaa ja yritystoiminnan jatkuvuuden varmistamista, kertoo Juuso muutoksesta asenteissa yrityksen sisällä.