
Tasa-arvo Vismalla
Tasa-arvo on korkealla Visman johdon prioriteeteissä. Tasa-arvoon pyritään jokaisessa päätöksessä.
Tasa-arvo on korkealla Visman johdon prioriteeteissä. Tasa-arvoon pyritään jokaisessa päätöksessä.
Visman entinen varatoimitusjohtaja sekä henkilöstöjohtaja Merete Hverven on nimitetty Visman uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän astui tehtävään 1.4.2020.
Merete aloitti Vismalla vuonna 2011 ja on ollut tärkeä tekijä Visman viime vuosina kokemaan myönteiseen kehitykseen ja vahvaan kasvuun.
Visma sijoittui erinomaisesti 2. sijalle Suomen parhaat työpaikat 2020 -tutkimuksessa suurten yritysten sarjassa.
Tasa-arvoisuus osoittautui tutkimuksessa yhdeksi Visman suurimmista vahvuuksista. Henkilöstömme kokee, että kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti muun muassa iästä, sukupuolesta ja syntyperästä riippumatta.
"Asperger-ihmiset ovat luotettavia ja tekevät työnsä hyvin. He eivät juurikaan mene rahan perässä, vaan ovat kiinnostuneita keskittymään työhönsä pitkäänkin", sanoo vuosi sitten Asperger-diagnoosin saanut Vesa Salander.
Vesa työskentelee nyt Vismassa kulunvalvontaohjelmistojen koodaajana ja testaajana.
Lue linkin takaa Ylen kattava artikkeli autismin kirjon ihmisistä työelämässä.
Laura haaveili lapsena muotisuunnittelijan urasta, mutta päätyikin insinööriopintojen kautta ohjelmistoalalle.
Hannasta ei ikinä pitänyt tulla insinööriä, mutta mutkien kautta hän päätyi vaatesuunnittelijasta juurikin insinööriksi.
Terhi on pitkäaikainen vismalainen ja tällä hetkellä toimitusjohtajan roolissa. Miten Terhi päätyi ohjelmistoalalle ja mitä havaintoja hän on tehnyt alan tapahtumien vessajonoista?
Teknologia-ala on ollut perinteisesti hyvin miesvoittoinen ala, mutta naisten osuus on lisääntymään päin ja hyvä niin. Mikä alassa on parasta? Täytyykö olla teknisesti lahjakas pärjätäkseen?