Laki sähköisestä laskutuksesta - Verkkolaskulaki 2020

EU:n verkkolaskudirektiivin mukainen verkkolaskulaki ohjaa yritysten ja julkishallinnon laskutusta sähköiseen muotoon.

Tällä hetkellä laki velvoittaa julkishallintoa käsittelemään verkkolaskuja, 2020 huhtikuusta alkaen se antaa saman velvoitteen myös yrityksille.

Verkkolaskulaki velvoittaa yrityksiä 1.4.2020 alkaen

Vuoden 2020 huhtikuusta alkaen elinkeinonharjoittajilla on oikeus saada pyynnöstä toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa. Lisäksi laskun tulee sisältää tiettyjä pakollisia laskutustietoja, joita Suomen laki ei ole tähän mennessä vielä vaatinut. Laki sähköisestä laskutuksesta ei kuitenkaan koske alle 10 000 euron liikevaihdon yrityksiä tai yrityksiä, jotka tekevät vain B2C-kauppaa.

Lain mukaan sähköisellä laskulla tarkoitetaan laskua, joka on laadittu ja vastaanotettu rakenteisessa sähköisessä muodossa ja se noudattaa sähköisen laskutuksen eurooppalaista standardia. Tämä standardi on huomioitu suomalaisten verkkolaskustandardien TEAPPSXML ja Finvoice uusimmissa versioissa 3.0. Myös kansainväliset verkkolaskuformaatit UBL ja CII ovat standardin mukaisia. 

Ajankohtaista: Helpottaakseen yritysten selviämistä koronaviruksen tuomista haasteista valtionhallinto hyväksyy toistaiseksi myös vanhempia, Eurooppa-normia vastaamattomia verkkolaskuversioita. Lue lisää Tilisanomista.

Lain vaikutukset - keitä verkkolaskulaki koskee? 

  


Pien- ja yksinyrittäjät

Jos yrityksesi liikevaihto on alle 10 000 euroa vuodessa, verkkolaskulaki ei vaikuta yritykseesi. Muussa tapauksessa pienyrittäjiin kohdistuu samat velvoitteet kuin pk-yrityksiin.



Pk-yritykset

Yrityksellä on oikeus saada pyynnöstä toiselta yritykseltä lasku sähköisessä muodossa 1.4.2020 alkaen. Sähköinen lasku tarkoittaa vain digitaalisessa, rakenteisessa muodossa, sähköisestä laskutusjärjestelmästä toiseen lähetettyjä laskuja. Esimerkiksi sähköpostilla lähetetty pdf-lasku ei ole sähköinen lasku.

Kotimaiset suuryritykset tulevat jossain vaiheessa vaatimaan toimittajiltaan tuoreimmat suomalaiset verkkolaskuversiot. Varmista siis ajoissa, että oma laskutusohjelmasi tukee eurooppalaista standardia.

1.4.2020 alkaen valtio vastaanottaa vain verkkolaskuja ja niiden pitää täyttää eurooppalaisen standardin ja julkishallinnon ohjeen vaatimukset.


Julkinen sektori

Laki velvoittaa julkishallinnon ottamaan vastaan sähköisiä laskuja. Julkishallinto on kuitenkin tähänkin asti suosinut sähköistä laskutusta ja saattanut pitää sitä hankinnan edellytyksenä.

Julkishallinto joutuu kuitenkin varautumaan kansainvälisten verkkolaskustandardien käsittelemiseen silloin kun hankinnat on tehty ulkomailta.

 


Tarvitsetko apua sähköiseen laskutukseen?  Ota yhteyttä

Tutustu myös näihin


Visman ratkaisut sähköisen laskutuksen tarpeisiin

Puuttuuko sinulta laskutusohjelma, jolla hoidat sähköisen laskutuksen lain edellyttämällä tavalla?  Tai etsitkö verkkolaskuoperaattoria, jonka avulla voit lähettää taloushallinnon järjestelmästäsi kaikki laskusi sujuvasti sähköisessä muodossa? Visma tarjoaa Suomen suosituimmat ratkaisut niin pienempiin kuin suurempiinkin laskutustarpeisiin. 

Voit valita esimerkiksi seuraavista sähköiseen laskutukseen liittyvistä vaihtoehdoista:

  • Maksat lasku- tai kuukausikohtaisesti
  • Lähetät laskut itse järjestelmässä tai ulkoistat työn laskutuspalveluna Vismalle
  • Yhdistät sähköisen laskutuksen halutessasi Visman laajaan tarjoomaan esimerkiksi taloushallinnon, toiminnanohjauksen tai kirjanpidon osalta.
  • Otat maksuvalvontapalvelun mukaan nopeuttamaan saatavien kotiutumista
  • Kaikissa tapauksissa laskutat avullamme 100% luotettavasti, verkkolaskulakia noudattaen.  

Ota yhteyttä, niin autamme sinua sähköisessä laskutuksessa!

Ota yhteyttä Vismaan