Miten aloittaa ERP-järjestelmän hankinta?

Monissa tapauksissa ERP-järjestelmän hankinta aloitetaan vertailemalla heti aluksi eri järjestelmien hintoja, ominaisuuksia tai niiden toimittajia. Tämä ei kuitenkaan ole paras tapa käynnistää ERP-järjestelmän hankintaprosessia.

Onnistuneiden ERP-projektien tunnusomaisena piirteenä on se, että tulevaan projektiin ollaan valmistauduttu huolella määrittelemällä yrityksen nykytilanne, tarpeet sekä järjestelmällä tavoitellut liiketoiminnalliset hyödyt. Vasta kun tämä työ on tehty, on aika alkaa perehtyä eri järjestelmätoimijoiden tarjontaan.

Konkreettiset tavoitteet auttavat järjestelmän valinnassa

Nykytilan kartoituksen lisäksi yrityksen tulee jo hankintavaiheen alussa pohtia sitä, mihin ERP-järjestelmää tullaan ensisijaisesti tarvitsemaan. Tällöin on syytä määrittää, mitkä ovat yritystoiminnan olennaisimmat kipupisteet, jotka ERP-järjestelmällä halutaan saada poistettua.

Hankintavaiheen alussa onkin yleensä hyvä määrittää esimerkiksi viisi olennaisinta liiketoiminnallista hyötyä, joita ERP-järjestelmän avulla halutaan saavuttaa. Mitä selkeämmin ja konkreettisemmin nuo hyödyt kyetään määrittämään, sitä helpompaa vaihtoehtoisten järjestelmäkokonaisuuksien arvioiminen on myöhemmässä vaiheessa.

Esimerkkejä liiketoiminnalle haetuista hyödyistä

  • Järjestelmän tulee tuoda lisää selkeyttä ja hallittavuutta yrityksen prosesseihin.
  • Järjestelmän tulee mahdollistaa erilaisten sähköisten palveluiden käyttöönotto.
  • Järjestelmän avulla tulee saada nopeutettua varastonkiertoa tai vähentää virheitä tavarantoimituksessa.

Varmista järjestelmätoimittajan osaaminen ja kokemus

ERP-järjestelmän valinnassa on syytä kiinnittää huomiota järjestelmätoimittajan osaamiseen, kokemukseen sekä vakavaraisuuteen. Mitä enemmän järjestelmätoimittajalla on kertoa esimerkkejä onnistuneista ERP-projekteista samalla toimialalla, sitä paremmin asiakas voi luottaa toimittajan kykyyn viedä ERP-projekti läpi myös omassa organisaatiossa. ERP-järjestelmä tulee olemaan yrityksen mukana useiden vuosien ajan, joten on tärkeää, että palvelun jatkokehitykselle sekä tukipalveluille on olemassa varmuus myös tulevina vuosina.

Valintakonsultin apu usein korvaamaton

Yrityksen työntekijät harvoin ovat ERP-järjestelmän hankintaan erikoistuneita ammattilaisia. Tästä syystä ERP-järjestelmien valintaan erikoistuneiden liiketoimintakonsulttien hyödyntäminen on usein hyvä keino varmistaa omiin tarpeisiin sopivan ERP-järjestelmän löytäminen.

ERP-järjestelmien valintakonsulteilta löytyy usein hyviä dokumenttipohjia, joiden avulla yrityksen tarvemääritys, nykytilakuvaus sekä alustava budjetointi saadaan tehtyä tehokkaasti. Yhdessä tehdyn tarvekartoituksen pohjalta valintakonsultti voi etsiä muutaman olennaisimman järjestelmätoimittajan, joiden kanssa yritys voi aloittaa syvällisemmät keskustelut järjestelmän hankintaan liittyen.

Artikkeli päivitetty helmikuussa 2019.

Suositeltavaa luettavaa, lataa omasi:

ERP-järjestelmän hankintaopas

Lataa maksuton opas

suunta.visma.fi
Suunta on luotu sinulle, liiketoimintapäättäjä. Se ohjaa sinut ajankohtaisen ja tiivistetyn tiedon lähteelle. Suunnasta löydät oleellista sisältöä liiketoiminnan johtamisen tueksi ja näkemyksiä parhaiden päätösten tekemiseksi.


Tutustu rekisteriselosteeseen
© Visma Software Oy

Hei! Kerätäksemme tietoa sinua kiinnostavasta sisällöstä käytämme sivustolla evästeitä. Niiden sekä lomakkeiden kautta meille antamiesi tietojen perusteella luomme sinusta profiilin, jonka avulla voimme näyttää juuri sinulle räätälöityä sisältöä. Hyväksymällä tämän annat meille oikeuden kerätä ja käsitellä henkilötietojasi turvallisesti ja luottamuksellisesti tässä kuvatulla tavalla.
Lisää kiinnostavia sisältöjä suunta.visma.fi