ENPS, eli employee Net Promoter Score mittaa sitä, kuinka todennäköisesti työntekijäsi suosittelisivat yritystä työpaikkana muillekin. Jos tämä luku sakkaa, on pari selkeää toimenpidettä jotka kannattaa tehdä ensimmäisten joukossa:
- Varmista, että yrityksen strategia on selkeä ja myös selkeästi kommunikoitu. Kaikenlainen epävarmuus yrityksen missiosta ja siitä kuinka siihen päästään johtaa tilanteeseen, jossa työntekijöiden on vaikea sitoutua yrityksen tarinaan ja kommunikoida sitä eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa myös työntekijälähettilyys ja suosittelijana toimiminen on haastavaa. Varmista siis että nämä ovat kristallin kirkkaita läpi organisaation. Käy siis yrityksen strategiaa yhdessä läpi useampaan otteeseen ja varaa tilaa kysymyksille.
- Tuo selkeät tavoitteet mukaan yrityksen arkeen. Tässä toimii esimerkiksi OKR-malli, jossa yritykselle määritetään yhteinen objective, eli tavoite ja sitten key resultit, eli mittarit joilla edistystä seurataan. Tämä on loistava keino varmistaa että työntekijät ymmärtävät mitä tavoitellaan, ja kuinka sinne konkreettisesti päästään. On toki olemassa myös muita tapoja, mutta tämä on tutustumisen arvoinen.
- Kerro selkeästi, miten heikkoihin eNPS-tuloksiin reagoidaan. Muista kertoa työntekijöille kuka tulokset käy läpi, ja esittele roadmap siitä miten heikompia tuloksia lähdetään nostamaan. Näin työntekijöille jää tunne siitä, että heidän vastauksillaan on merkitystä. Tälläkin on usein yllättävän suuri vaikutus lopullisiin vastauksiin.
Yllä olevien lisäksi on hyvä muistaa, että eNPS:n muodostumiseen vaikuttaa monta asiaa. Siksi yksinään tämän luvun perusteella on vaikea määrittää, mikä tyytyväisyyttä vetää alaspäin. Siksi yrityksesi kannattaa kerätä muutakin dataa laajemmalla henkilöstötyytyväisyyskyselyllä.
Näin saat tarkempaa tietoa millaiset osa-alueet eNPS:ään vaikuttavat. Selaamalla alaspäin näet vinkit siitä, miten näitä eri osa-alueita on mahdollista lähteä kehittämään.
Millaisia kysymyksiä henkilöstötyytyväisyyskyselyssä kannattaa kysyä? Lataa täältä valmis lista >>
Entä millaisilla työkaluilla tyytyväisyyttä kannattaa mitata? Katso täältä listaus työkalusuosituksista >>
Mikä on hyvä ja mikä huono eNPS?
eNPS:ää mitataan asteikolla -100–100. Nyrkkisääntönä voit käyttää tätä määritystä selvittämään oman eNPS:nne laatua.
- -100–0: Huono
- 0–30: Hyvä
- 30–70: Erittäin hyvä
- 70–100: Erinomainen