Kuka: Jani Pelttari

Ammattinimike: Ohjelmistoarkkitehti

Työvuodet Passelilla: 20 vuotta

Koulutustausta: AMK insinööri, tietotekniikan puolelta

Suuntautuminen: Digitaalinen informaatiotekniikka

๐Ÿฑ vai ๐Ÿถ: ๐Ÿฑ

Perhe: Vaimo ja 8 kissaa

Harrastukset: Lenkkeily ja kuntosali

Jani aloittaa aina aamunsa kahdella palalla leipää ja kupillisella kahvia. Leivän päällä on aina juustoa, kinkkua, kurkkua ja salaattia. Kotona kahvissa on maitoa, mutta töissä hän ei käytä maitoa kahvissaan.

Joskus tääl ei ollu kauheesti tota maito puolt ni se vaan tuli siit.

Kotona asuu myös vaimo, jonka lisäksi löytyy kahdeksan kissaa. Vaimo toimii kissojen kasvattajana, mutta myös koira on taloudesta joskus löytynyt. Janin mielestä täydellinen päivä voisi olla esimerkiksi kotona, lämpimänä päivänä. Täydelliseen päivään ei liity mitkään työt, vaan rentoa oleilua. "Kotona ehkä poreallas ja pari juomaa ja illal ehkä joku konsertti. Kyl se jotai rokkii vois ol."

FI-PA-Janikissa3.jpg

Moni muukin asia on muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. 20 vuotta sitten Jani tuli töihin Solanum Oy:lle, jolloin koodattiin vielä tiedostopohjaisia järjestelmiä. Tiedostopohjaisia järjestelmiä oli hankalampi päivittää, ja muutaman kerran päivitykseen lipsahti muutama pieleen mennyt pituuspäivitys.

Se [teksti ohjelmassa] näytti sellaselt kärpäsen kakalta.

Vaikka "muutama bugi on tullut viljeltyä" työuran aikana, niin se ei Janin kehitystä ole hidastanut. Jani tuntuu olevan eniten elementissään, kun saa ratkoa pahoja ongelmia tiukassa aikataulussa. Mikäli tiukkaa aikataulua ei ole, niin helposti alkaa touhuamaan jotain aivan muuta.

Kun Jani oli ollut vasta vuoden töissä, hän pääsi jo mukaan Unkariin katsomaan formuloita. Yhä reissua silloisella tiiviillä porukalla muistelee lämmöllä. Jani vinkkaa, että lähtisi heti uusiksi, jos mahdollisuus tulisi.

Tarkkaa ensimmäistä työtehtävää hän ei muista, mutta muistaa tutustuneensa silloisiin ohjelmiin rauhassa. Tällä hetkellä työpöydällä ovat tietoturva-asiat, security month -hengen mukaisesti. Myös Passeli Meritin alkavaa kehitystä odotetaan jo kovasti.

Parhaimmillaan työ on vaihtelevaa ja pääsee oppii uusii juttuja, se on oikeestaa parast. Tuntee kehittyvänsä. Mielenkiinto säilynyt.

Janin ammattinimike on ohjelmistoarkkitehti. Arkkitehdin hommien lisäksi hän kokee tekevänsä enemmän ohjelmointia ja ohjelmistokehitystä, koska pienessä tiimissä kaikki tekevät vähän kaikkea. Kuitenkin työnkuvaan kuuluu myös sovelluksien infrapuoli, eli pilvi-infra, myöskin ohjelmien rakenteiden teko ja suunnittelu sekä tietenkin tietoturva on tapetilla.

Työn tulevaisuudelta hän toivoo, että "hommat pysyy mielenkiintoisina ja vaihtelevana." 

Ydin työtehtävä ei ole muuttunut vuosien aikana, sillä “ydinhommahan on tehdä ohjelmia, mut se missä kontekstissa sitä tehdään on muuttunut.” Windowssista on siirrytty nettipuolelle, eikä ensimmäisessä ohjelmassa ollut tietokantaa. Jani mainitsee tehneensä jotain muutakin kuin Passelia. Jani on ollut neljä vuotta urastaan kansainvälisessä tiimissä tekemässä eAccounting -ohjelmaa, yhdessä tiimikaverin kanssa. Kokemus oli hyvä, jossa sai näkemystä kuinka isommassa tiimissä hommat hoituvat, ja millä tavalla prosesseja voitiin hoitaa.

Meil ei varmasti tullut etätyö järkytyksenä ku tehtiin sitä jo monta vuotta. Pysty hyvin luottaa siihen et pystyy asioit tekemään etänä ja ilman näkemät toisii ja pitämällä videomiittei.

Kun Janilta kysyy, kenet kaikista maailman ihmisistä hän valitsisi mukaansa päivälliskutsuille, niin kysymys saa hämmentyneen vastaanoton. Päivälliskutsuille kaikista maailman henkilöistä Janin mukaan lähtisi kuitenkin oma ystävä. Historialliset merkkihahmot pyörivät aluksi päässä, mutta vauhdilla siirryttiin pohtimaan hauskaa seuralaista, esimerkiksi radiojuontajaa. Oma ystävä ei kuitenkaan olisi varmasti hukkaan heitettyä aikaa, sillä ystävä olisi varmasti seurallinen ja hauska päivällisseura.

Töissä saa tiimikavereista aina seuraa lounaalle, tai pelaamaan pleikkaria.

Ei paskempii työkavereit. Tai ainakaan iha paskoi. Täs o ny kakskyt vuot viihtyny, ni ei ne ny iha huonoi voi ol. Joskus tulee tällasii outoi kysymyksii.