

Näyttää uhkaavasti siltä, että hyvinvointialueuudistuksen säästöt jäävät huomattavasti suunniteltua pienemmiksi. Hoitojonot ovat kasvaneet ja terveydenhuoltoala kärsii hoitajapulasta ja liiasta kuormituksesta.
Uusien hyvinvointialueiden pitäisi jotenkin kyetä ratkomaan näitä vastakkaisia ongelmia yhtäaikaisesti. Yksi ratkaisun avain piilee työvoiman hallinnassa.
Meillä listojen suunnitteluun ja toteuttamiseen käytetty aika on pienentynyt huomattavasti. Olemme pohtineet, että jos valtakunnallisesti Suomessa laskettaisiin, paljonko työvuorosuunnitelmien laatimiseen käytetään, niin tästä voisi hyvinkin löytyä se tavoiteltu kolmen miljardin säästö soteuudistukselle.
Koko hyvinvointialueen työvoimanhallinta samassa järjestelmässä
Uusien hyvinvointialueiden työvoimanhallintaan haastetta tuo se, että eri toiminnoissa ja ammattiryhmillä, kuten hoitajilla, lääkäreillä ja pelastajilla on kaikilla omat työvuorosuunnitteluun vaikuttavat sopimukset ja käytännöt, joita he seuraavat.
Työvuorojen suunnittelua ohjaa toisaalta KVTES, mutta lääkäreiden suunnittelussa huomioidaan lisäksi päivystykset, vastuut ja eri toiminnot, kun taas pelastuslaitoksissa poikkeusluvat sekoittavat pakkaa.
Eri toimintojen ja ammattiryhmien suunnittelu on aiemmin jouduttu tekemään erillisillä työkaluilla, koska yksikään järjestelmä ei ole yksinään kyennyt tulkitsemaan ja käsittelemään eri sopimuksia, lupia ja käytäntöjä. Uusilla hyvinvointialueilla tämä ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu: useiden järjestelmien ylläpito tulee kalliiksi, vaatii useita pääkäyttäjiä ja tekee kokonaisuudesta monimutkaisen.
Visma Numeronin avulla on mahdollista suunnitella kaikki terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta aina lääkärisuunnitteluun, pelastuslaitoksen sekä ensihoidon vuoroihin samassa järjestelmässä. Yhteen järjestelmään siirtymällä varmistat, että suunnittelu koko alueella on tehokasta ja yhdenmukaista. Ja mikä parasta: saat vertailukelpoista dataa tiedolla johtamisen tueksi.
Otimme järjestelmän käyttöön muutama kuukausi sitten ja näemme jo, että työvuorojen suunnittelu on yhdenmukaisempaa ja helpompaa aiempaan verrattuna.
Tehokkuutta työntekijöiden hyvinvointi huomioiden
Nykyisellään työvuorosuunnittelu ei huomioi kiirepiikkejä eikä hiljaisempia aikoja niin hyvin kuin voisi, ja tästä johtuen vuoroissa on välillä yli- tai alimitoitusta. Nämä heijastuvat suoraan työntekijöiden hyvinvointiin ja kustannuksiin.
Numeronissa suunnittelu pohjautuu aina työn tarpeeseen sekä työn vaatiman osaamisen huomioimiseen. Vaikutukset näkyvät suoraan työntekijöiden hyvinvoinnissa, kustannuksissa sekä palvelun laadussa.
Lähtökohtana on myös työntekijöiden tasapuolinen kohtelu sekä avoimuus. Työntekijöille työvuorojen tasapuolinen ja reilu jakaminen tarkoittaa terveellisempää ja turvallisempaa työympäristöä.
Tiedämme Numeronin avulla, missä meillä on työvoiman tarve. Toisaalta pystymme tekemään henkilöstösuunnittelua hyvin huolellisesti ja kattavasti tämän työkalun avulla.
Asiakaslähtöisyys työvuorosuunnittelun lähtökohtana
Asiakkaan tulisi olla myös työvuorosuunnittelun johtoajatuksena. Asiakaslähtöisellä toimintatavalla taataan, että oikea määrä osaavaa henkilökuntaa on töissä silloin, kun asiakkaat apua tarvitsevat. Avun oikea-aikaisuus tarkoittaa samalla laadukasta hoitoa ja hyvää asiakaskokemusta, mutta myös resurssien tehokkainta mahdollista käyttöä.
Numeron palvelee työvuorosuunnittelun ja työvoiman hallinnan kokonaisuuden parantamista ja läpinäkyvyyttä. Järjestelmä tukee ja toteuttaa asiakkaan suunnittelemaa toimintakulttuurin muutosta, ei määrittele sitä. Numeron on tärkeä apuväline asiakaslähtöisen toimintakulttuurin kehittämisessä.
OmaNumeron tuo työvuorot jokaisen työntekijän taskuun
OmaNumeronin kautta työntekijä voi muun muassa
- seurata tulevia työvuoroja
- toivoa vapaita ja tiettyjä työvuoroja
- tarkastella sekä muuttaa omia kirjauksiaan
- varata keikkakalenterista haluamiaan vuoroja tai kertoa käytettävyydestään
- seurata yksilöllistä kehittämispolkuaan, joka on luotu olemassa olevan osaamisen sekä tavoitteiden pohjalta
Ratkaisumme hyvinvointialueille
Numeron
Numeron tarjoaa työkalun työvoimanhallintaan vaativissa olosuhteissa. Numeronilla on mahdollista hoitaa eri henkilöstöryhmien työvuorosuunnittelu terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta aina lääkärisuunnitteluun, pelastuslaitoksiin sekä ensihoitoon.
Aikajana
Aikajanan ketterän suunnittelun ja työvoimanhallinnan avulla optimoit työvuorot, automatisoit seurantaprosesseja ja helpotat palkanlaskentaa.
Tiima
Tiima on kattava työkalu työajan seuraamiseen, kohdistamiseen ja poissaolojen hallintaan toimihenkilöpainotteisissa organisaatioissa. Tiiman monipuolisilla toiminnallisuuksilla voidaan konfiguroida erilaisia toiminta-, työaika- ja palkkatulkintamalleja organisaation eri henkilöstöryhmille.
M2
M2 on Suomen käytetyin kulu- ja matkalaskujärjestelmä, joka palvelee organisaatioita kotimaan markkinoilla koosta ja toimialasta riippumatta. M2 tarjoaa vankan paikallistuntemuksen ja tuen liittyen muun muassa matkustusohjesääntöihin, lainsäädäntöön, ilmoittamisvelvollisuuksiin ja integraatioihin.
Haluatko kuulla lisää Numeronista? Ota yhteyttä myyntiimme.
Kerro meille organisaatiosi tarpeista, niin katsotaan onko Numeron teille oikea ratkaisu.

Mika Alanen
Key Account Manager
mika.alanen@visma.com
+358 50 599 7409

Jouko Hildén
Key Account Manager
jouko.hilden@visma.com
+358 50 348 8728
Numeron-tuki
numeron.wfm@visma.com
+358 45 865 0199
Lue lisää työvoimanhallinnasta

Tuotekehityksen uutiset: Numeroniin uusia ominaisuuksia tiedolla johtamiseen ja keikkalaisten saantiin
Tervehdys täältä Numeronin tuotekehityksestä! 👋 Meillä on vauhdikas vuosi meneillään ja nyt on oikea hetki ja ilo kertoa, mitä olemme viime aikoina saaneet aikaiseksi. Tässä neljä Numeronin uutta ominaisuutta!

Työvuorosuunnittelu sote-alan työhyvinvoinnin työkaluna
Sote-alan henkilöstöpula puhuttaa, eikä suotta. Yksi ääneen sanottu syy tilanteeseen on hoitoalan työolot. Taannoisessa sote-alan paneelikeskustelussa selvisi, että työvuorosuunnittelulla ja työvoimanhallinnalla voidaan todella vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset työskentelevät, ja miten heidän työhyvinvointinsa toteutuu.

Automatisointi vapauttaa sotealan esihenkilön työaikaa – mihin se pitäisi käyttää?
Sotealan yrityksessä Treili Oy:llä selvitettiin tovi sitten, kuinka paljon aikaa yhdellä esihenkilöllä kuluu työvuorojen suunnitteluun. Lopputulokseksi saatiin reilut 30 %, mikä innoitti heidät laittamaan työvuorosuunnittelun prosessin uusiksi ja automatisoimaan sen. Nykyään työvuorot suunnitellaan tehokkaasti matemaattisen optimoinnin avulla.