Näyttää uhkaavasti siltä, että hyvinvointialueuudistuksen säästöt jäävät huomattavasti suunniteltua pienemmiksi. Hoitojonot ovat kasvaneet ja terveydenhuoltoala kärsii hoitajapulasta ja liiasta kuormituksesta.

Uusien hyvinvointialueiden pitäisi jotenkin kyetä ratkomaan näitä vastakkaisia ongelmia yhtäaikaisesti. Yksi ratkaisun avain piilee työvoiman hallinnassa.

Meillä listojen suunnitteluun ja toteuttamiseen käytetty aika on pienentynyt huomattavasti. Olemme pohtineet, että jos valtakunnallisesti Suomessa laskettaisiin, paljonko työvuorosuunnitelmien laatimiseen käytetään, niin tästä voisi hyvinkin löytyä se tavoiteltu kolmen miljardin säästö soteuudistukselle.

– Maija Mäkelä, toimitusjohtaja, Treili Oy

Koko hyvinvointialueen työvoimanhallinta samassa järjestelmässä

paakuva_laakarisuunnittelu.jpg

Uusien hyvinvointialueiden työvoimanhallintaan haastetta tuo se, että eri toiminnoissa ja ammattiryhmillä, kuten hoitajilla, lääkäreillä ja pelastajilla on kaikilla omat työvuorosuunnitteluun vaikuttavat sopimukset ja käytännöt, joita he seuraavat.

Työvuorojen suunnittelua ohjaa toisaalta KVTES, mutta lääkäreiden suunnittelussa huomioidaan lisäksi päivystykset, vastuut ja eri toiminnot, kun taas pelastuslaitoksissa poikkeusluvat sekoittavat pakkaa.

Eri toimintojen ja ammattiryhmien suunnittelu on aiemmin jouduttu tekemään erillisillä työkaluilla, koska yksikään järjestelmä ei ole yksinään kyennyt tulkitsemaan ja käsittelemään eri sopimuksia, lupia ja käytäntöjä. Uusilla hyvinvointialueilla tämä ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu: useiden järjestelmien ylläpito tulee kalliiksi, vaatii useita pääkäyttäjiä ja tekee kokonaisuudesta monimutkaisen.

Visma Numeronin avulla on mahdollista suunnitella kaikki terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta aina lääkärisuunnitteluun, pelastuslaitoksen sekä ensihoidon vuoroihin samassa järjestelmässä. Yhteen järjestelmään siirtymällä varmistat, että suunnittelu koko alueella on tehokasta ja yhdenmukaista. Ja mikä parasta: saat vertailukelpoista dataa tiedolla johtamisen tueksi.

Otimme järjestelmän käyttöön muutama kuukausi sitten ja näemme jo, että työvuorojen suunnittelu on yhdenmukaisempaa ja helpompaa aiempaan verrattuna.

-Teemu Kantelinen, lääkintäpäällikkö, Kanta-Hämeen pelastuslaitos

Tehokkuutta työntekijöiden hyvinvointi huomioiden

Nykyisellään työvuorosuunnittelu ei huomioi kiirepiikkejä eikä hiljaisempia aikoja niin hyvin kuin voisi, ja tästä johtuen vuoroissa on välillä yli- tai alimitoitusta. Nämä heijastuvat suoraan työntekijöiden hyvinvointiin ja kustannuksiin.

Numeronissa suunnittelu pohjautuu aina työn tarpeeseen sekä työn vaatiman osaamisen huomioimiseen. Vaikutukset näkyvät suoraan työntekijöiden hyvinvoinnissa, kustannuksissa sekä palvelun laadussa.

Lähtökohtana on myös työntekijöiden tasapuolinen kohtelu sekä avoimuus. Työntekijöille työvuorojen tasapuolinen ja reilu jakaminen tarkoittaa terveellisempää ja turvallisempaa työympäristöä.

numeron tehokkuus

Tiedämme Numeronin avulla, missä meillä on työvoiman tarve. Toisaalta pystymme tekemään henkilöstösuunnittelua hyvin huolellisesti ja kattavasti tämän työkalun avulla.

Sara Mäki-Kala

Henkilöstöjohtaja, Oral Hammaslääkärit

Asiakaslähtöisyys työvuorosuunnittelun lähtökohtana

työvuorosuunnittelu

Asiakkaan tulisi olla myös työvuorosuunnittelun johtoajatuksena. Asiakaslähtöisellä toimintatavalla taataan, että oikea määrä osaavaa henkilökuntaa on töissä silloin, kun asiakkaat apua tarvitsevat. Avun oikea-aikaisuus tarkoittaa samalla laadukasta hoitoa ja hyvää asiakaskokemusta, mutta myös resurssien tehokkainta mahdollista käyttöä.

Numeron palvelee työvuorosuunnittelun ja työvoiman hallinnan kokonaisuuden parantamista ja läpinäkyvyyttä. Järjestelmä tukee ja toteuttaa asiakkaan suunnittelemaa toimintakulttuurin muutosta, ei määrittele sitä. Numeron on tärkeä apuväline asiakaslähtöisen toimintakulttuurin kehittämisessä.

 

numeron tabletti

OmaNumeron tuo työvuorot jokaisen työntekijän taskuun

OmaNumeronin kautta työntekijä voi muun muassa

  • seurata tulevia työvuoroja
  • toivoa vapaita ja tiettyjä työvuoroja
  • tarkastella sekä muuttaa omia kirjauksiaan
  • varata keikkakalenterista haluamiaan vuoroja tai kertoa käytettävyydestään
  • seurata yksilöllistä kehittämispolkuaan, joka on luotu olemassa olevan osaamisen sekä tavoitteiden pohjalta

Ratkaisumme hyvinvointialueille

Numeron 

Numeron tarjoaa työkalun työvoimanhallintaan vaativissa olosuhteissa. Numeronilla on mahdollista hoitaa eri henkilöstöryhmien työvuorosuunnittelu terveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta aina lääkärisuunnitteluun, pelastuslaitoksiin sekä ensihoitoon.

Lue lisää

Aikajana

Aikajanan ketterän suunnittelun ja työvoimanhallinnan avulla optimoit työvuorot, automatisoit seurantaprosesseja ja helpotat palkanlaskentaa.

Lue lisää

Tiima

Tiima on kattava työkalu työajan seuraamiseen, kohdistamiseen ja poissaolojen hallintaan toimihenkilöpainotteisissa organisaatioissa. Tiiman monipuolisilla toiminnallisuuksilla voidaan konfiguroida erilaisia toiminta-, työaika- ja palkkatulkintamalleja organisaation eri henkilöstöryhmille.

Lue lisää

M2

M2 on Suomen käytetyin kulu- ja matkalaskujärjestelmä, joka palvelee organisaatioita kotimaan markkinoilla koosta ja toimialasta riippumatta. M2 tarjoaa vankan paikallistuntemuksen ja tuen liittyen muun muassa matkustusohjesääntöihin, lainsäädäntöön, ilmoittamisvelvollisuuksiin ja integraatioihin.

Lue lisää

Haluatko kuulla lisää Numeronista? Ota yhteyttä myyntiimme.

Kerro meille organisaatiosi tarpeista, niin katsotaan onko Numeron teille oikea ratkaisu.

Mika-Alanen-Visma-Enterprise.png
 

Mika Alanen
Key Account Manager
mika.alanen@visma.com
+358 50 599 7409

Jouko-Hilden-Visma-Enterprise.png

Jouko Hildén
Key Account Manager
jouko.hilden@visma.com
+358 50 348 8728

contacts icon

Numeron-tuki
numeron.wfm@visma.com
+358 45 865 0199

Lue lisää työvoimanhallinnasta

Sote

Työvuorosuunnittelu sote-alan työhyvinvoinnin työkaluna

Sote-alan henkilöstöpula puhuttaa, eikä suotta. Yksi ääneen sanottu syy tilanteeseen on hoitoalan työolot. Taannoisessa sote-alan paneelikeskustelussa selvisi, että työvuorosuunnittelulla ja työvoimanhallinnalla voidaan todella vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset työskentelevät, ja miten heidän työhyvinvointinsa toteutuu.

Automatisointi vapauttaa sotealan esihenkilön työaikaa – mihin se pitäisi käyttää?

Sotealan yrityksessä Treili Oy:llä selvitettiin tovi sitten, kuinka paljon aikaa yhdellä esihenkilöllä kuluu työvuorojen suunnitteluun. Lopputulokseksi saatiin reilut 30 %, mikä innoitti heidät laittamaan työvuorosuunnittelun prosessin uusiksi ja automatisoimaan sen. Nykyään työvuorot suunnitellaan tehokkaasti matemaattisen optimoinnin avulla.