
Autonominen suunnittelu sotealalla – kattava tietopaketti
Autonomiselle suunnittelulle on myös vaihtoehtoja, jotka voivat palvella sotealan työntekijöiden etua vielä paremmin. Lue täältä kattava tietopaketti aiheesta.
Haluatko ymmärtää autonomista työvuorosuunnittelua ja sen roolia sotealalla? Kasasimme kaiken tärkeän materiaalin aiheesta tälle sivulle.
Jos haluat, voit hypätä suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan:
Autonomisella suunnittelulla viitataan siihen, että työntekijät suunnittelevat työvuorot yhdessä sovittujen pelisääntöjen ja reunaehtojen puitteissa joko osittain tai kokonaan itsenäisesti.
Sen jälkeen esihenkilö vie suunnitelmat järjestelmään, tarkistaa ne ristiriitaisuuksien varalta, sekä varmistaa, että ne ovat työehtosopimusten ja paikallisten sopimusten mukaisia. Jos ristiriitaisuuksia löytyy, käy hän neuvottelukierrokset työntekijöiden kanssa ennen listojen hyväksyntää ja julkaisua.
Autonominen suunnittelu on sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla yleinen käytäntö, jonka avulla on perinteisesti pyritty lisäämään työntekijöiden vaikuttamismahdollisuuksia työhön ja näin parantamaan työhyvinvointia.
Erikoissairaanhoidon sairaanhoitajista jopa 62 % uskoo, että työn ja perhe-elämän parempi yhteensovittaminen lisäisi alan vetovoimaa. Sotealan työntekijät selkeästi kaipaavat läpinäkyvyyttä ja vaikuttamisen mahdollisuuksia vuoroihinsa.
Autonominen suunnittelu täyttää hyvin tämän tarpeen, sillä siinä suunnitelmat ovat loppupeleissä työntekijöiden käsissä. Moni hoitaja kokee, että se parantaa jaksamista työssä, helpottaa vapaa-ajan suunnittelua ja sitä myötä lisää myös työn houkuttelevuutta.
Se, palveleeko autonominen suunnittelu nykyisellä mallilla työntekijöiden etua parhaalla mahdollisella tavalla, on kuitenkin kiistanalaista. Tästä päästäänkin mallin haasteisiin.
Hoitajapulan vallitessa autonomisessa suunnittelussa on äärimmäisen hankalaa huomioida kaikkia niitä seikkoja, jotka vaikuttavat työntekijöiden jaksamiseen ja työhyvinvointiin.
Tässä muutamia esimerkkejä siitä, millaisia haasteita autonominen suunnittelu tuo tullessaan:
Sellaisten reunaehtojen määrittely jotka auttaisivat työntekijöitä huomioimaan kaiken tämän, on suoraan sanoen mahdotonta luoda. Siksi työntekijöiden ääni pitäisi saada kuulumaan suunnitelmia tehdessä jollain paremmalla tapaa kuin perinteisellä autonomisella suunnittelulla.
Keskitetyssä suunnittelussa työvuorot suunnitellaan kerralla useampaan yksikköön. Tällöin suunnittelijana on työvuorosuunnittelun ammattilainen, joka tuntee työehtosopimukset, työaikalain sekä toiminnan, johon suunnittelua tehdään.
Keskitetty suunnittelu aiheuttaa usein kauhistusta työntekijöiden keskuudessa, erityisesti jos ollaan tekemässä siirtymää autonomisesta suunnittelusta tähän: miten joku tuntematon tuntisi jokaisen yksikön ja työntekijöiden tarpeet ja osaisi suunnitella vuorot jotka tukisivat työhyvinvointia?
Siksi keskitetyssä suunnittelussakin pitää huomioida työntekijöiden toiveet ja ääni. Parhaimmillaan se näyttää tältä:
Yksikkökohtaiseen suunnitteluun verrattuna keskitetty suunnittelu on tasapuolisempaa, kustannustehokkaampaa ja läpinäkyvämpää. Tällöin käytössä on myös enemmän osaajia, joita voidaan käyttää joustavasti eri yksiköiden välillä siten kun työntekijöiden kanssa on sovittu.
On hyvä muistaa, että keskitetty suunnittelu ja autonominen suunnittelu eivät kaikesta huolimatta ole toistensa vastakohtia, eivätkä suoraan sulje toisiaan pois: yhteisöllisen suunnittelun elementtejä voi ja kannattaakin hyödyntää keskitetyssä suunnittelussa ja näin varmistaa, että työntekijöiden ääni tulee kuuluviin.
→ Miltä työvuorosuunnittelun pitäisi näyttää tulevaisuudessa? Lue kolme isointa kentältä nousevaa trendiä ja miten näihin kannattaa reagoida.
Pelkkä keskitetty suunnittelu ei ole yksinään ratkaisu sotealan vuorosuunnittelun haasteisiin. Suunnittelun keskiössä täytyisi aina olla potilaat ja heidän tarpeet, sekä työntekijöiden hyvinvointi. Hyvä suunnitelma varmistaa, että yksikön ja yksilön työhyvinvointi on kohdallaan, palveluntarve täyttyy ja organisaation tuottavuustavoitteet toteutuvat.
Siksi vuorosuunnittelun taustalle tarvitaan automatiikkaa ja dataa ja työn tarve täytyy saada jollain tavalla näkyville suunnitteluun. Sitä voidaan kaivaa esimerkiksi historiadatasta, ajanvaraustilanteista, potilaiden määrästä osastostolla, potilaan hoitoisuustiedosta tai muusta vastaavasta.
Ihmisaivot eivät yksinään kykene hahmottamaan tällaista pakettia, ja silloin kuvioon astuu järjestelmä ja jaksosuunnitelmien matemaattinen optimointi. Se auttaa mm. silloin, kun suunniteltavana on suuri määrä henkilöitä, vuororakenne on vaativa, on paljon erilaisia vuorokombinaatioita, henkilöiden osaamiset vaihtelevat ja työntekijät ilmoittavat sähköisesti työ- ja vapaapäivätoiveet. Keskitetyn suunnittelun ammattilaiset osaavat ottaa parhaat hyödyt irti automattisesta jakso-optimoinnista.
>> Lue lisää työvuorojen optimoinnista.
Webinaarivinkki: Kasasimme alan asiantuntijat pohtimaan miten työvuorosuunnittelulla ja vuorojen optimoinnilla voitaisiin ratkoa hoitajapulaa. Katso keskustelu täällä.
Siun sotessa siirryttiin yksikkökohtaisesta työvuorosuunnittelusta ja työvoimanhallinnasta keskitettyyn ja toimintalähtöiseen suunnitteluun: käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työvuorosuunnittelussa huomioidaan työn tarve, eli potilas- ja asiakastilanne ja työn vaatima osaaminen sekä henkilöstön käytettävyys ja osaaminen. Apuna käytetään työvoimanhallintajärjestelmä Numeronia.
Hoitohenkilökunnan työhyvinvoinnista huolehtiminen, osaamisen hallinta ja potilaiden pitäminen kaiken keskiössä vaatii tietokoneen laskutaitoa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.
Tämän saat mukaan palettiin työvoiman hallintajärjestelmä Numeronilla. Sen avulla:
Haluatko kuulla lisää keskitetystä suunnittelusta ja miten voit Numeronin avulla parantaa organisaatiosi tasa-arvoa, työhyvinvointia ja resursointia?
Kerro meille organisaatiosi tarpeista, niin katsotaan onko Numeron teille oikea ratkaisu.
Mika Alanen
Key Account Manager
mika.alanen@visma.com
+358 50 599 7409
Jouko Hildén
Key Account Manager
jouko.hilden@visma.com
+358 50 348 8728
Numeron-tuki
numerontuki@visma.com
+358 45 865 0199