Miten työmatkakulut hoidetaan sujuvasti?
Perinteisesti kulujen kirjaaminen, hyväksyntä ja takaisinmaksu on ollut pitkä prosessi: Ensiksi työntekijä kirjasi aiheutuneet kulut käsin lomakkeelle, liitti mukaan tarvittavat kuitit ja lähetti sen esimiehelle. Sitten esimies katsoi pyynnön läpi ja joko pyysi lisätietoa tai hyväksyi kulut korvattavaksi. Vasta sitten korvaukset saatiin maksuun ja kirjanpitäjä pääsi naputtelemaan tiedot kirjanpitoon ja toimittamaan ne erikseen verottajalle.
Tällainen prosessi on raskas sekä altis inhimillisille virheille. Käsin naputellessa väärä lopputulos ei vaadi muuta kuin sormen lipsahtamisen näppäimistöllä. Siksi moni organisaatio luottaa tänä päivänä automaation voimaan. Teknologian ja erilaisten ohjelmien avulla voidaan kätevästi automatisoida kaikista aikaavievimmät ja turhauttavimmat osat prosessista. Erilaiset integraatiot varmistavat, että tiedot kulkevat sujuvasti järjestelmästä ja henkilöltä toiseen.
Parhaassa tapauksessa kaikki hoituu lennossa: työntekijän puhelimesta löytyy sovellus, johon voi parilla klikkauksella ilmoittaa, mihin matka suuntautuu ja kauanko se kestää. Ohjelma laskee päivärahan suuruuden automaattisesti ja kun työntekijä huristelee kohti kohdetta, voi hän klikata sovelluksesta päälle laskurin, joka laskee kilometrikorvauksen ajetulle matkalle. Kun työntekijä käy tankilla, voi hän napata sovelluksen omalla kameralla kuvan kuitista ja sekin tallentuu suoraan matkakulujen joukkoon.
Nämä kaikki tiedot siirtyvät automaattisesti esimiehen hyväksyttäväksi. Hyväksyntä onnistuu sovelluksen avulla missä ja milloin tahansa ja näin lasku siirtyy rivakkaasti eteenpäin valmiina pakettina. Lopulta lasku siirtyy maksuun, ja tiedot välittyvät suoraan kirjanpitoon sekä verottajan tulorekisteriin.
Sujuva työmatkakulujen hoitaminen tarkoittaa työnantajalle ja työntekijälle eri asioita
Kun pohditaan, miten työmatkakulujen kirjausta voisi helpottaa, on hyvä muistaa että eri rooleilla on eri haasteet ja toiveet ja ne kannattaa kaikki ottaa huomioon sopivaa ratkaisua etsiessä.
Työntekijän näkökulmasta työmatkakulujen hoitamista sujuvoittaa:
-
Automaatio, joka varmistaa että työntekijän ei tarvitse käyttää ylimääräistä aikaa erilaisiin laskutoimituksiin, kirjaamisiin tai selvittelyihin.
-
Selkeät prosessit ja käytännöt, joiden avulla työntekijä tietää mitenmikäkin kulu pitää olla kirjattuna, ja kuinka se onnistuu helpoimmalla mahdollisella tavalla.
-
Läpinäkyvyys muuhun prosessiin, eli siihen missä kululasku menee milläkin hetkellä.
-
Rahojen nopea palautuminen työntekijän tilille.
-
Toimiva ja helppokäyttöinen järjestelmä joka ei vaadi ylimääräistä opettelua.
-
Helppo pääsy kaikkiin työmatkoihin liittyviin tietoihin niin ettei niitä tarvitse etsiä monesta eri paikasta.
Työnantajan näkökulmasta työmatkakulujen hoitamista sujuvoittaa:
-
Automaatio, jonka avulla varmistetaan että kulujen kirjauksiin, laskemiseen ja kirjanpitoon ei tarvita runsaasti käsin tehtävää työtä, vaan aikaa vapautuu tärkeämpien tehtävien pyörittämiseen.
-
Yhdessä sovitut prosessit ja käytännöt, jotka takaavat sen että käytännöt ovat yhdenmukaiset läpi organisaation.
-
Lainsäädännön noudattaminen. Työnantajalla on muun muassa velvollisuus korvata työntekijälle työmatkoista aiheutuneet kulut.
-
Raportointi ja seuranta, joiden avulla nähdään paljonko kuluja syntyy kokonaisuudessa ja miten toimintaa voisi tehostaa.
Lue lisää aiheesta: Q&A – Nämä asiat matka- ja kululaskuissa mietityttävät