#kasvu360: Jakso 6 Yrityskaupat

Jakson vieraana Ari-Pekka Salovaara

Jakso 6: Ari-Pekka Salovaara / Visma

Kuudennessa #kasvu360-jaksossa keskustellaan yrityskauppojen merkityksestä kasvulle. Jaksossa vieraana on sijoittaja, Nordic Business Forumin hallituksen jäsen ja jakson äänityksen aikana Visma Solutionsin toimitusjohtajana toiminut Ari-Pekka Salovaara. Sittemmin Ari-Pekka on siirtynyt kansainvälisen Visma Lower SMB -liiketoiminnan johtajaksi.

Ari-Pekka on urallaan päässyt tekemään ja näkemään voimakasta kasvua. Vuonna 2004 hän perusti yhtiökumppaninsa kanssa ohjelmistoyhtiö Severan, joka kasvoi viidessä vuodessa 15-kertaiseksi. Severa myytiin Vismalle 2010 ja samalla Ari-Pekka siirtyi Vismalle jatkamaan toimitusjohtajana Visma Solutionsissa. Kasvusuunta on jatkunut yrityskaupan jälkeen ja Visma Solutionsin liikevaihto on noussut 900 prosenttia. Ari-Pekka nauttii kasvusta, sillä hän kokee siitä olevan helpompi innostua kuin taseesta tai tuloksesta.

Kuuntele millaisia kasvumahdollisuuksia yrityskaupat tarjoaa ostajan ja myyjän näkökulmasta.

Kuuntele jakso Lue artikkeli haastattelusta

#kasvu360: Jakso 6. Yrityskaupat. Vieraana Ari-Pekka Salovaara.

Kasvua yrityskaupoilla: Milloin yrityskauppa kannattaa?

#kasvu360-podcastin kuudennessa jaksossa keskustellaan yrityskauppojen merkityksestä kasvulle. Millaisia kasvumahdollisuuksia yrityskaupat tarjoaa ostajan ja myyjän näkökulmasta? Jaksossa vieraana on sijoittaja, Nordic Business Forumin hallituksen jäsen ja Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ari-Pekka Salovaara. Podcastin äänityksen jälkeen Ari-Pekka on siirtynyt kansainvälisen Visma Lower SMB -liiketoiminnan johtajaksi.  

Ari-Pekka on urallaan päässyt tekemään ja näkemään voimakasta kasvua. Vuonna 2004 hän perusti yhtiökumppaninsa kanssa ohjelmistoyhtiö Severan, joka kasvoi viidessä vuodessa 15-kertaiseksi. Severa myytiin Vismalle 2010 ja samalla Ari-Pekka siirtyi Vismalle jatkamaan toimitusjohtajana Visma Solutionsissa. Kasvusuunta on jatkunut yrityskaupan jälkeen ja Visma Solutionsin liikevaihto on noussut 900 prosenttia. Ari-Pekka nauttii kasvusta, sillä hän kokee siitä olevan helpompi innostua kuin taseesta tai tuloksesta.

Ilman tavoitteita kasvu ei motivoi

Ari-Pekan mielestä ilman kunnianhimoista kasvua on hankalaa pitää parhaat ihmiset talossa.

"Yrityksellä pitäisi aina olla kovia tavoitteita, sillä niiden avulla on helppo myös hitsata porukka yhteen. Jos kasvu alkaa hiipumaan, alkaa myös helposti itse laiskistua. Kasvu on hyvä motivaattori."

Severalla yrityksen myynti ei lähtenyt omasta aloitteesta. Hallituksen kokouksessa oli juuri päätetty alkaa etsimään ensimmäistä pääomasijoittaa, kun Vismalta tuli yhteydenotto. Kiinnostuksen myyntiin herätti se, että Visma toimi niillä markkinoilla, joihin Severa halusi laajentua. Kaupan ratkaisi kaksi asiaa: ostaja oli halukas maksamaan mielenkiintoisen summan rahaa, sekä valmis rakentamaan yritystä eteenpäin.

Päätös yrityksen myyntiin saattaakin lähteä liikkeelle juuri halukkaan ostajan yhteydenotosta. Kun yrityksellä alkaa mennä hyvin, yleensä halukkaita ostajia ilmestyy. Ja mitä paremmin menee, sen enemmän yhteydenottoja Ari-Pekan mukaan tulee. Myynti voi houkutella myös silloin, jos firmassa itsessään tapahtuu jotain; perustaja on menettänyt intohimon, elämäntilanne tai bisnes muuttuu tai yrityksen eteenpäin vienti vaatii uusia investointeja.

"Yrittäjä on saavuttanut sen, mitä on tavoitellut, ja “bisnespeli” loppuu kesken. Seuraava askel on se, että joko lähdetään kansainvälistymään, tai sitten kasvun mahdollisuutta ei ole, mutta hyvä profit-näkymä tulevaisuuteen. Jos tästä ei itse innostu, niin sitten se on oikea hetki myydä."

Proaktiivisuus palkitaan yrityskaupassa

Ari-Pekka korostaa, että yrityskaupoissa proaktiivisuus palkitaan. Vaikka oman yrityksen aktiivinen myynti saattaa epäilyttää, se on Ari-Pekan mukaan sen arvoista. Hän myös korostaa aktiivisuudella erottumista, sillä myynnissä olevista yrityksistä harvoin kukaan soittaa - kaikkea muuta myydään paljon, paitsi yrityksiä.

Yritysostomahdollisuuksia puolestaan on Ari-Pekan mukaan haastavaa ennakoida. Sopivan yrityksen löytäminen voi viedä joissain tapauksissa jopa vuosia.

"Pitkäjänteisyys on hyvä asia, mutta usein kun ostaja innostuu jostain, hän haluaa saada sen heti. Tämä on myyjän kannalta loistava tilanne, sillä tällöin voi saada paremman hinnan."

Ari-Pekka ei usko, että yrityskauppoja nähdään yrityksissä yleensä osana kasvustrategiaa. Hän näkee yritysten yliarvostavan orgaanista kasvua, vaikka epäorgaaninen voi toisinaan olla paljon tehokkaampaa.

"Haluan kannustaa yrityksiä miettimään epäorgaanista kasvua yhtenä vaihtoehtona - harvinaisen tehokkaana sellaisena."

Henkilöstö ja osaaminen keskiöön

Ari-Pekan mukaan yrityskauppojen jälkeisessä muutosvaiheessa tärkeää on nopea eteneminen. Kun kauppa tapahtuu, henkilöstö odottaa jännittyneenä, mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Jos mikään ei muutu, innostus laantuu ja fiilis hyytyy.

Henkilöstön lisäksi yrityskaupan jälkeen on tärkeää huomioida myös muut sidosryhmät. Yrittäjät ovat usein huolissaan siitä, mitä asiakkaat muutoksesta ajattelevat. Ari-Pekka kuitenkin uskoo, että se mitä asiakas haluaa on hyvä palvelu ja se, että palvelun uskotaan parantuvan kaupan myötä. Jos kaupan jälkeen yritys pystyy tarjoamaan asiakkaalle yhden kokemuksen eikä kahta erillistä palvelua tai tuotetta, yrityskauppa on onnistunut.

Yritysostoja voidaan Ari-Pekan mukaan jakaa kahteen. Perinteinen ostokohde on toimiva bisnes, jonka arvo perustuu kannattavuuteen. Tällaisissa kohteissa ostetaan talouslukuja ja asiakasmassaa, eli yrityksiä, jotka ovat vallanneet hyvin markkinaa. Toisessa ryhmässä ostetaan osaamista ja teknologiaa. Tällainen ostokohde on esimerkiksi startup-yritys, jolla on mahdollisuus loistavaan tulevaisuuteen, mutta firma ei ole vielä kannattava ja liikevaihto on vähäistä. Tällaisissa yrityksissä on kuitenkin haasteena se mitä oikeasti ostetaan:

"Kun ostaa osaamista, ei voi kuitenkaan ostaa ihmisiä, sillä he voivat kävellä ulos yrityksestä heti. Jos ihmiset menettää, niin todennäköisesti teknologia on melko arvotonta."

Yrityskauppojen yksi suurin haaste on se, että ostotilanteen luottamuksellisuuden vuoksi työntekijöitä ei voi tavata etukäteen ja ostettavan yrityksen kulttuuri voi jäädä mysteeriksi. Vaikka ennakkoon voi miettiä, mitä ostetulle yritykselle kaupan jälkeen tehdään, ei liian pitkälle kannata suunnitella, ennen ihmisten tapaamista.

"Jos osaa arvostaa sitä, mitä on ostanut ja hyödyntää ihmisten osaamista, niin usein ihmiset haluavat myös jäädä."

Pitkäjänteisyys on hyvä asia, mutta usein kun ostaja innostuu jostain, hän haluaa saada sen heti. Tämä on myyjän kannalta loistava tilanne, sillä tällöin voi saada paremman hinnan.