#kasvu360: Jakso 16 - Perheyrittäminen on suomalaisen yhteiskunnan peruspilari

Jakson vieraana Eeva Kovanen

Jakso 16: Eeva Kovanen

Tässä Visma Fivaldin #kasvu360-podcastjaksossa kuullaan Kovanen Capitalin toimitusjohtajaa Eeva Kovasta. Kovanen on toisen polven perheyrittäjä, joka uskoo liiketoiminnassa pitkäjänteiseen asenteeseen. Podcastin host, Visma Softwaren toimitusjohtaja Tommi Laitinen keskustelee Eevan kanssa uuteen yritystoimintaan kasvamisesta sekä suomalaisesta yrityskulttuurista.

Kuuntele jakso Spotifysta Lue artikkeli haastattelusta

Toimitusjohtaja Eeva Kovanen: “Hyvä omistaja ei rakastu liiketoimintaansa”

Kovanen Capital Oy:n toimitusjohtaja Eeva Kovasen syksyiseen arkeen kuuluvat kiireet ja lapsiperheille tutut aikataulupaineet.  

“Ei tarvitse miettiä, mitä työpäivän jälkeen tekee, kun saa kyydittää lasta harrastuksiin ympäri pääkaupunkiseutua”, Kovanen naurahtaa kertoessaan kuulumisiaan.

Eeva Kovanen kuvaa itseään mielellään perheyrittäjäksi. Se kertoo hänestä hyvin sen, ettei hän omista Kovanen Capitalia yksin vaan se on koko perheen yritys. Alun perin yrityksen perusti vuonna 1978 Eeva Kovasen isä Heikki yhdessä veljensä kanssa. 

“Minä olen syntynyt tasan neljä vuotta myöhemmin yrityksen perustamispäivänä. Minulla on siis syntymäpäivä samaan aikaan yrityksen kanssa.” 1990-luvun laman aikaan Eevan isä teki pitkää päivää ja otti usein myös tyttärensä mukaan töihin. Eeva arvelee, että näin kiireinen isä loi itselleen lisää aikaa perheensä kanssa. 

Lukioaikana Kovanen avusti yrityksen toimistossa ja työskenteli esimerkiksi call centerissä jakaen tilauksia kuljettajille. Opiskeluaikanaan hän oli jo vastuussa call centerin toiminnasta ja alkoi kehittää sitä uuteen ympärivuorokauden palvelevaan suuntaan. 

“Eli olin mukana yrityksen operatiivisessa toiminnassa jo hyvin nuorena”, Kovanen kertoo. 

Vuonna 2011 Kovanen Capital koki sukupolven vaihdoksen. Kovasen isä osti veljensä perheen ulos yrityksestä, ja Eevasta sekä hänen siskostaan Hannasta tuli osa yrityksen omistajajoukkoa. 

Kovasen brändi syntyi yksityiskohtiin keskittymällä 

Kovasen brändi kuljetuspalveluna on monelle suomalaiselle hyvin tunnistettava. Eeva uskoo, että brändi on syntynyt keskittyen laatuun – ja nimenomaan tärkeisiin yksityiskohtiin. 

Kun Kovasen veljekset aloittivat taksiyrittäjinä 1970-luvun alussa autoja oli vain muutama. “Kun liikemiehiä kuljetettiin lentokentälle, kysyttiin aina voitaisiinko heidät tulla myös noutamaan.” 

1990-luvun lama sai Kovasen autot näkymään uudella tavalla katukuvassa. Uusi taloudellinen tilanne haastoi ajattelemaan henkilökuljetusta uudella tavalla. Kovanen lanseerasi Helsinkiin tilataksit. “Me kutsuttiin niitä jätskiautoiksi. Autojen kyljet myytiin mainospaikoiksi, joten ne todella näkyivät kaupungilla”, Kovanen kertoo. 

Tilataksikyydeille oli tarvetta. Esimerkiksi suomalaisille tutut muusikot ja jääkiekkoilijat valitsivat Kovasen – ja se toi lisää tunnettavuutta yritykselle, kun autot näkyivät lehtien palstoilla. “Pikkuhiljaa syntyi käsite, että ei tilattukaan taksia vaan tilattiin Kovanen.”

 

eeva-kovanen-kuvitus1.png

 

Hyvä omistaja ei rakastu liiketoimintaansa 

2010-luvun loppupuolella Kovanen Capital myi operatiivisen toimintansa eli henkilö- sekä elintarvikekuljetustoimintansa. Yrityksestä tuli sijoitusyhtiö. 

“Kun me ostettiin sedän perhe ulos yhtiöstä, niin se oli aika selkeää, että yhden perheen resurssit on rajalliset, niin ajankäytännöllisesti kuin fyysisen pääomankin kanssa. Piti keskittyä johonkin yhteen asiaan.” 

Ensin Kovasen perheen oli tarkoitus myydä vain elintarvikelogistiikkatoimintansa. Se oli omistajiksi nousseille siskoksille operatiivisista toiminnoista vieraampi. 2010-luvun lopulla alkanut taksilainmuutosprosessi sai aikaan kuitenkin yllättävän tuloksen: myös henkilökuljetustoiminta päätettiin myydä. 

“Jotta olet hyvä omistaja, et voi liikaa rakastua liiketoimintaasi. Muuten et ole enää se paras omistaja. Siinä piti pitää pääkylmänä ja miettiä, mitkä ovat omat intressit ja mikä on yritykselle parhaaksi. Ja sitten päädyttiin tähän, että kun oikea ostaja löytyi, niin syntyi myös kauppa.” 

Operatiivisen toiminnan myymisen jälkeen Kovasen perheyritys joutui miettimään hetken, mikä yritys todella on ja mitä perhe haluaa sen kanssa tehdä. Oli selvää, että yrittämistä halutaan jatkaa perheenä. Tämän jälkeen omistajat miettivät yhdessä arvojaan sekä tahtotilaansa: mikä on Kovanen-nimisen yrityksen yhteinen tavoite ja suunta? 

“Kyllä meille oli selkeää, että me halutaan osallistua tämän yhteiskunnan talkoisiin ja auttaa muita yrityksiä kasvamaan. Me ei tietenkään voida meidän sijoitussalkullamme kilpailla isojen toimijoiden kanssa, niin sitten pitää miettiä se, että missä me pystytään kilpailemaan, mitä me pystytään antamaan.” 

Eeva Kovaselle start-up-yrityksen kanssa työskentely on näyttänyt, miten nopeatempoista liiketoiminta voi kasvavassa yrityksessä olla. Päätöksiä ja muutoksia on osattava tehdä joskus todella nopeasti. 

“Kun vertaa siihen, että vaikka meidän liiketoiminnan operatiivinen toiminta oli hektistä, me katsottiin perheyrityksenä aina pitkälle ja rauhassa. Ja tässä me voidaan olla apuna näille kohdeyrityksille”, Kovanen kertoo. 

Perheyritykset ovat merkittävä osa suomalaista yhteiskuntaa

Eeva Kovanen toimii ensimmäistä kauttaan Perheyritysten liiton hallituksessa. Liiton toiminta on ollut Kovaselle tärkeä henkinen tuki ja paikka käydä rehellisiä keskustelua perheen kanssa yrittämisestä. 

“Vaikka olisi iso perheyritys, vaikka seitsemännessä sukupolvessa, ja itse edustan toista sukupolvea, niin ne arjen ongelmat ovat kuitenkin yllättävän samanlaisia.” 

Perheyrityksessä liiketoiminta saa kasvot – ja usein nimenkin – perheeltä itseltään. Tämä antaa Kovasen mielestä aivan uuden sävyn vastuullisuus kysymyksiin. 

“Meilläkin on sukunimi osana yrityksen nimeä, niin eihän silloin voi pakoilla sitä vastuuta. Silloin on joutunut opettelemaan – ja saanut opetella – toimimaan vastuullisesti.” 

Kovanen näkee tärkeäksi Perheyritysten liiton jäsenmäärän ja näin myös vaikuttavuuden kasvattamisen merkityksen. Hän mainitsee, että yhteisvoimin ei ole tarkoitus vain keskustella perintöverosta vaan nähdä pitkäikäisten yritysten merkitys suomalaisella yhteiskunnalle. “Se pääoma ei karkaa ulkomaille vaikeinakaan aikoina”, Kovanen sanoo.

 

eeva-kovanen-kuvitus2.png

 

Pitkäjänteistä toimintaa toimintaympäristöstä huolimatta

Eeva Kovanen näkee, että start-up-kulttuuri on tehnyt hyvää suomalaiselle yrityshenkisyydelle. Yrittäminen on aiempaa tavoiteltavampi asia. Suomalaisen asenteen varallisuuden perimistä kohtaan Kovanen näkee kuitenkin haasteellisena. 

“Valitettavasti tässä yhteiskunnassa perintö nähdään vääränä tapana vaurastua. Ja se on sääli. Jos katsoo vaikka länsinaapuria, niin heillä on pääomia, joita ei saada mitenkään muuten kuin kertymällä yli sukupolvien.” 

Kovanen kaipaa lisää puhetta omistajuudesta ja onkin tyytyväinen, että Aalto yliopistossa on tuore omistajuuden professuuri. Se lisää tutkimusta ja tietoa aiheesta. 

Kasvuhalukkaan yrityksen tai yrittäjän pitää Kovasen mukaan unohtaa nykyhetken ilmapiiri ja keskittyä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla sen hetkisen toimintaympäristön puitteissa. Samalla Kovanen odottaa yhteiskunnalta tukea yrittäjille.

“Yritysten toimintaympäristö pitää saada mahdollisimman hyväksi, niin että täällä on hyvä yrittää, helppo ottaa riskejä ja helppo työllistää. Suomi ei ehkä ole kaikkein helpoin paikka tässä. Kasvu vaatii yleensä niitä muskeleita ja ne ovat niitä ihmisiä sen fyysisen pääoman lisäksi.” 

Eevan vinkit kasvuun

1. Mieti selkeä strategia pitkälle tulevaisuuteen

“Ei pelkästään lyhyen ajan strategia vaan, että pystytään katsomaan myös pitkälle. Toki sen pitää olla rullaava, ettei strategiaan jumituta liikaa.”

2. Vie prosessit ajatuksen tasolta käytäntöön 

“Tämä virhe, että prosessit ovat ajatuksen tasolla, mutta eivät näy kunnolla käytännössä näkyy varsinkin yrityksissä, joissa toiminnassa on mukana yrityksen perustajat. Prosessit pitää olla kunnossa, eivätkä ne saa näkyä asiakkaalle.” 

3. Valitse itsellesi paras kumppani 

“Niiden kaikkien kumppanien kanssa ei tarvitse jäädä naimisiin. Kun tilanteet muuttuvat, eri tilanteisiin sopivat eri kumppanit.”

Visma Fivaldin #kasvu360-podcast on yrittäjille ja yrityksille sekä muille organisaatioille suunnattu sarja, jossa keskustellaan kasvusta, kehittymisestä ja johtamisesta yhdessä bisnesmaailman kovimpien osaajien kanssa. 

Visma haluaa osallistua keskusteluun siitä, miten yrityksiä voidaan kannustaa ja innostaa kasvuun. Podcastin hostina kuullaan Visma Softwaren toimitusjohtaja Tommi Laitinen.

Laskuta, hyväksy ostolaskut ja pysy ajan tasalla yrityksesi taloustilanteesta. Visma Fivaldi on monipuolinen ja luotettava työkalu yrityksesi talouden hoitoon. Huoletonta talouden hallintaa yhdessä tilitoimistosi kanssa!

Tutustu Visma Fivaldiin