#kasvu360: Jakso 14 - Urheilu- ja yritysjohtajalta vaaditaan samoja piirteitä

Jakson vieraana Lasse Kurronen

Jakso 14: Lasse Kurronen

Visman #kasvu360 -podcastin vieraana on tällä kertaa Laitex Oy:n toimitusjohtaja ja salibandyn naisten maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen. Jaksossa podcastin host, Visma Softwaren toimitusjohtaja Tommi Laitinen kysyy, miten johtaa menestyksekkäästi niin liiketoiminnassa kuin urheilussakin - vieläpä samanaikaisesti.

Kuuntele jakso Spotifysta Lue artikkeli haastattelusta

Toimitusjohtaja ja päävalmentaja Lasse Kurronen: “Luotan ihmisiin ja pyrin antamaan heille rohkeasti vastuuta”

Kun Lasse Kurroselta kysyy, mitä kuuluu, vastaus on mielenkiintoisen monipuolinen. Samaan aikaan työpöydällä on toimitusjohtajan ominaisuudessa budjetointia ja uuden liiketoiminnan starttailua, mutta lisäksi katse on suunnattu seuraaviin otteluihin, kun Kurrosen valmentama salibandyn naisten maajoukkue kohtaa seuraavaksi Ruotsin. 

“Täytyy myöntää, että kumpikaan näistä nykyisistä pesteistäni ei ole ollut lapsuuden haave. Tähän on päädytty tilaisuuksiin tarttumalla. Sinällään kummankaan substanssipuoli ei ollut se vetävin vaan se johtaminen ja se ihmisten kanssa aikaansaamisen fiilis, joka minut tähän tuonut.” 

Kurrosen johtama Laitex Oy on lappeenrantalainen perheyritys. Materiaalikäsittelyteknologiaa toimittava Laitexin on perustanut Lassen isä vuonna 1986. Lasse on työskennellyt perheyrityksessä jo nuoresta pitäen, mutta johtaminen alkoi kiinnostaa vasta oman isän siirryttyä pois toimitusjohtajan paikalta. 

“Harjoittelin ensin johtamista eri tehtävissä henkilöstöhallinnassa, myynnissä ja tuotannossa. Vuonna 2016 ajauduttiin tilanteeseen, jossa silloinen toimitusjohtaja piti vaihtaa. Katseltiin ympärillemme että kuka lähtee ja sormi osoitti sitten meikäläiseen”, Kurronen naurahtaa. 

Samaan aikaan tämän urakehityksen rinnalla Kurronen valmensi myös salibandyn liigajoukkueita. Hän oli tehnyt päätöksen viimeisestä valmennuskaudestaan, kun Salibandyliitosta tuli puhelu – Kurrosta pyydettiin maajoukkueen päävalmentajaksi. 

“Tuli jälleen eteen tällainen tarjous, josta ei voinut kieltäytyä. Nyt olen seitsemättä vuotta tässä roolissa.”

Jopa katastrofaaliset haasteet kasvattavat 

Viime vuosien tapahtumat, erityisesti Venäjän hyökkäys Ukrainaan, ovat olleet haastavia myös monen yrityksen liiketoiminnalle. Tämä on näkynyt myös merkittävästi Laitexin liiketoiminnassa, joka on tehnyt kauppaa Venäjälle jo 1990-luvun alusta sekä omistanut tytäryhtiön maassa. 

“24. päivä helmikuuta tänä vuonna tilanne muuttui radikaalisti. Oli hyvin pian selvää, että kaikki liiketoiminta ajetaan alas ja projektit keskeytetään. Ja sitä niin sanottua jälkipyykkiä on nyt sitten tässä pesty. Sinne oli kuitenkin budjetoitu neljän miljoonan liikevaihto tänä vuonna.” 

Suorien vaikutusten lisäksi teolliselle toimialalle myös sodan välilliset vaikutukset ovat merkittävät, kun raaka-aineiden ja energioiden lähteet on harkittava uudelleen. Kurronen haluaa kuitenkin muistuttaa, että vaikka liiketoiminnan tappiot ovat suuria, ne eivät ole mitään verrattuna sodan tuottamaan inhimilliseen kärsimykseen – ongelmat asettuvat näin vertaillen oikeaan perspektiiviin. 

Kurronen näkee haastavan tilanteen kasvattaneen yrityksen työntekijöitä. Kun raaka-aineiden hinnat vaihtelevat, komponenttien saaminen on hidasta ja energian hinta korkealla, liiketoimintaa on tehtävä täysin eri tavalla kuin ennen. Se on pakottanut ihmisiä ottamaan enemmän vastuuta ja miettimään koko yrityksen toimintatapoja uudella tavalla. 

“Esimerkiksi hinnoittelumalleja on mietitty ihan uudella tavalla, ja otettu käyttöön malleja, joista ei olla edes puhuttu aiemmin.”

 

kasvu360-jakso14-kuvitus1.png

 

Ihmisten johtaminen on aina samanlaista tavoitteesta riippumatta

Kurronen kuvailee itseään ihmisten johtajaksi, ei substanssijohtajaksi. Mutta miten Laitex on saatu sekä kasvamaan että olemaan kannattava yritys? 

“Erikseen näiden johtaminen olisi helppoa. Kuka tahansa voi lisätä kannattavuuttaan tai kasvaa rajattomasti, jos kannattavuudesta ei tarvitse välittää. Mutta näiden tekeminen yhdessä onkin haastavampaa.”

Kurronen kertoo, että Laitexin toimialalla asiakasreferenssit ovat erityisen tärkeitä. Sen takia kasvu tehdään asiakas kerrallaan, mikä vaatii pitämään jokaisesta asiakkaasta erityistä huolta. Työntekijöillä on paljon vastuuta, mutta se on Kurrosen mielestä myös avain kasvuun. 

“Paljon se vaatii ihmisiin luottamista ja ihmisten omaa kasvamista, mutta se on kyllä oma metodini – luotan ihmisiin ja pyrin antamaan heille paljon vastuuta.” 

Laitex, kuten moni muukin kasvuyritys, kipuilee välillä sen kanssa, onko resursseja varmasti tarpeeksi kaikilla niillä osa-alueilla johtamisesta tuotantoon missä on tarvetta. 

“Harvoin on resursseja missään liikaa, yleensä on liian vähän. Ja sitten mietitään, että mihin panostetaan missäkin suhteessa.”

Laitexin toiminta on projektiliiketoimintaa, jossa isoimmat projektit voivat olla kolmannes tai jopa puolet liikevaihdosta. Silloin projektiin kiinnitetään tiimi, joka toimii kuin oma organisaationsa organisaation sisällä. 

“Sitä [tiimiä] johdetaan kuin yritystä tai urheilujoukkuetta tai mitä tahansa yhteen pelaavaa organisaatiota johdetaan eli tavoitteiden kautta. Ihmisten kanssa keskustelemalla, mittaamalla ja muilla varsin perinteisillä johtamisen työkaluilla.” 

Kurronen paljastaa, että johtaminen ei juurikaan muutu oltiinpa pelaamassa salibandya tai johtamassa kuljetinteknologiayritystä. Johtajan tulee osata vain ohjata ihmiset kohti yhteistä tavoitetta, substanssista riippumatta. 

Työntekijän potentiaalia ei hyödynnetä, jos häntä ei kuunnella 

Lasse Kurronen on nähnyt valmennusuransa aikana johtamisen muutoksen, jonka näkee liittyvän uuden sukupolven johtamiseen. Aikaisemmin valmentaja oli hyvin yksin vastuussa joukkueen suunnasta, mutta tänä päivänä urheilijoiden – samoin kuin liike-elämässä työntekijöiden – osallistaminen on merkittävä osa johtamista. 

“Jos otetaan vähän stereotyyppisiä esimerkkejä niin vanha tehtaanjohtaja, patruuna, joka päättää ja käskyttää kaikesta tai autoritäärinen valmentaja, niin sellaisia on nykyään aika vähän. Tänä päivänä [johtaminen] on keskustelua ja se liittyy sitouttamiseen.”

Kurronen sanoo, että valmentaja, joka ei kuuntelisi maajoukkuetason urheilijoiden näkemystä, heittäisi hukkaan maailman parhaiden pelaajien täyden panoksen. Samalla hyvä valmentaja kantaa vastuunsa, eikä jätä kaikkia päätöksiä joukkueen yhdessä ratkaistavaksi. 

Maajoukkueen ja liiketoiminnan johtamisen yhtäläisyyksiä ei Kurrosen tarvitse miettiä pitkään – yhteistä on nimittäin paljon. Projektissa kuin projektissa on tärkeää tietää tavoite, sekä osata mitata matkaa kohti sen saavuttamista. 

“Suurin yhteinen tekijä molemmissa on, että ihmiset pitää saada hitsautumaan yhteen, luottamaan toisiinsa ja tekemään hyvää yhteistyötä. Ja siinä näen, että johtajalla on merkittävä rooli, minkälaisen ilmapiirin pystyy rakentamaan.” 

Kun Kurronen haluaa oppia johtamistaan substansseista uutta, hän kääntyy ensimmäisenä oman tiiminsä puoleen. Alan parhaan osaajat ovat usein hyvin lähellä, omassa yrityksessä tai joukkueessa. Hän ei myöskään halua aliarvioida verkostoitumisen merkitystä. Kurronen kannustaakin verkostoitumaan yli liiketoimintarajojen ja tutustumaan hyvin erilaisiin ihmisiin. 

“Johtaminen on universaali ominaisuus ja taito.”

 

kasvu360-jakso14-kuvitus2.png

 

Tavoitteista ei tingitä, vaikka eteen tulisi odottamaton monttu

Laitexin tavoitteena on kasvu. “Tavoitteena on, että vuonna 2024 meillä on 35 miljoonan liikevaihto. Me ollaan reippaan kasvun tiellä. Toki nämä meidän tavoitteemme on asetettu saman vuoden alussa, kun korona alkoi, että meillä on ollut muutama monttu mitä ei vielä silloin nähty. Mutta ei me kyllä olla tavoitteista sen vuoksi tingitty.”

Se tarkoittaa, että työpaikan pitää kasvattaa tiimipelaajia, jotka ovat valmiita paitsi uskomaan tavoitteeseen, myös tekemään töitä sen eteen. Kurronen haluaa Laitexin olevan yhä enemmän työpaikka, joka tarjoaa omille työntekijöilleen paikan kasvaa roolista toiseen. 

Lisäksi yhtiöllä on suuri pitkän tähtäimen tavoite. Tulevaisuudessa firma haluaa olla merkittävänä toimijana mukana ratkaisemassa aikamme suurinta ongelmaa – ilmastokriisiä. 

“Niin katastrofaalista kuin Venäjän hyökkäys onkin, niin on siinä se hyvä puoli, että ilmasto kiittää kyllä. Nyt meidän pitää paljon nopeammin luopua Venäjän energiasta ja ylipäätään fossiilisista polttoaineista. Laitexin bisneksestä kaksi kolmasosaa tulee bioenergiaratkaisuista. Vaikka se Venäjän bisnes nyt meni, niin luulen että saadaan kyllä tässä tulevina vuosina se korkojen kera takaisin muualta, kun maailmaa rakennetaan vihreämmäksi.” 

Lassen vinkit kasvuun

1. Ruoki kasvuhalua

“Yrityksellä pitää olla halua kasvaa. Kannattaa kuunnella asiakasta herkällä korvalla ja tukea heidän haluansa kasvaa. Kasvuhalun pitäisi myös poikia nälkää olla yhteydessä asiakkaisiin.” 

2. Roolita tiimisi rohkeasti

“Kannattaa etsiä tiimiin ne oikeat ihmiset, löytää oikea tiimi kasvuun. Pitää olla myös rohkeutta roolittaa ihmisiä ja kasvattaa ihmisiä uusiin rooleihin. Vastuuta antamalla kasvattaa myös luottamusta organisaation sisällä.”

3. Päivitä tuote kiinnostavaksi

“Tuotteen tulisi olla aina kiinnostava. Kun tulee korona, sota tai nousukausi on tärkeä huolehtia, että tuote on myös uudessa tilanteessa kiinnostava ja kunnossa.”

Visma Fivaldin #kasvu360-podcast on yrittäjille ja yrityksille sekä muille organisaatioille suunnattu sarja, jossa keskustellaan kasvusta, kehittymisestä ja johtamisesta yhdessä bisnesmaailman kovimpien osaajien kanssa. 

Visma haluaa osallistua keskusteluun siitä, miten yrityksiä voidaan kannustaa ja innostaa kasvuun. Podcastin hostina kuullaan Visma Softwaren toimitusjohtaja Tommi Laitinen.

Laskuta, hyväksy ostolaskut ja pysy ajan tasalla yrityksesi taloustilanteesta. Visma Fivaldi on monipuolinen ja luotettava työkalu yrityksesi talouden hoitoon. Huoletonta talouden hallintaa yhdessä tilitoimistosi kanssa!

Tutustu Visma Fivaldiin