Pienet ja keskisuuret yritykset ovat talousjärjestelmämme tukipilari ja hyvinvointimme merkittävä rahoittaja. Eurofoundin tuoreen tutkimuksen mukaan pk-yritykset ovat viiden viime vuoden aikana luoneet noin 85 prosenttia EU:n uusista työpaikoista ja kaksi kolmasosaa yksityisen sektorin kokonaistyöllisyydestä.
Kuitenkin sekä Visman teettämässä Yritystutkimuksessa että Valtioneuvoston viime vuonna teettämässä selvityksessä käy ilmi, että suhteellisen harva suomalaisyrittäjä hakee liiketoiminnalleen kasvua. Muissa maissa kasvuhakuisuutta on enemmän.
“Muualla päin maailmaa liikkeelle lähdetään rohkeammin ja isoin ulkopuolisin investoinnein. Suomalainen yrittäjäkulttuuri on perinteisesti varovainen, ja yrittäjät aloittavat usein pienesti, käyttäen omaa pääomaansa. Tämä hidastaa kasvua ja estää suurempia läpimurtoja“, Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ville Kuusela arvioi.
Yrittäjyys kaipaa lisää kannustimia
Yrittäjyydelle on kaikesta huolimatta Suomessa hyvät lähtökohdat, ja monia siihen liittyviä esteitä on viime vuosina poistettu. Visman tutkimuksessa 66 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisyrittäjistä sanoo, ettei esimerkiksi hallinnollisen avun saaminen ole lainkaan tai juuri lainkaan hankalaa. Vastaajista 62 prosenttia pitää sopivien työntekijöiden löytämistä ja 55 prosenttia tarvittavan aloituspääoman hankkimista ainakin suhteellisen helppona.
Silti yhteiskunnassamme vallitsee ajatus yrittäjyydestä riskialttiina hommana ja yrittäjästä lainsuojattomana. Vain harva ryhtyy Suomessa yrittäjäksi. Miksi?
”Yksi näkökulma on, että kannustimet yrittäjyydelle ovat riittämättömät. Tällä hetkellä yrittäjyyteen liittyy edelleen paljon epävarmuustekijöitä ja riskejä, jotka johtavat siihen, että palkkatyö on usein yksilön näkökulmasta houkuttelevampi vaihtoehto”, sanoo Kuusela.
Vahvuutena pitkälle edennyt digitalisaatio
Haasteista huolimatta Suomessa ja muissa pohjoismaissa ollaan myös edelläkävijöitä esimerkiksi pitkälle viedyn digitalisaation osalta. Sen avulla toimintaa on onnistuttu tehostamaan merkittävästi.
“Vaikka regulaatioita ja vaatimuksia, kuten harmaan talouden kitkemistä ja rahanpesun estämistä, on lisätty, yrittäjän työmäärä ei ole merkittävästi kasvanut. Se on digitalisaation tuoman tehokuuuden ansiota”, uskoo Kuusela.
Eikä tämä suinkaan tarkoita sitä, että yrittäjien pitäisi aina opetella käyttämään ohjelmistoja itse. Suomessa moni yrittäjä tukeutuu jo tilitoimistojen ja ohjelmistotalojen tarjoamiin palveluihin. Riittää, että ympärillä on luottavia kumppaneita, jotka seuraavat jatkuvasti sääntelymuutoksia ja auttavat niiden toteuttamisessa.
“Toimintaa tukeva kumppaniverkosto ja kokonaisvaltaisesti hyödynnetyt modernit ohjelmistot antavat yrittäjälle mahdollisuuden keskittyä omaan ydintekemiseen. Tehtävät, jotka ovat selvästi oman osaamisalueen ulkopuolella, on viisasta ulkoistaa rohkeasti muualle”, Kuusela kannustaa.
Yrittäjyyden tukeminen on kaikkien etu ja jokaisen velvollisuus
Kuuselan mukaan kaikkien osapuolten, niin rahoittajien, julkishallinnon, suuryritysten kuin tutkimuslaitostenkin, on kannettava vastuunsa pk-sektorin elinvoimaisuuden vaalimisessa.
“Ohjelmistokehittäjänä esimerkiksi Visman rooli on tarjota yli 1,7 miljoonalle eurooppalaiselle pk-yritykselle helppokäyttöisiä, tehokkaita ohjelmistoja yrityksen perustamisen, kilpailukyvyn ja kasvun tueksi. Me olemme tiukasti yrittäjän puolella, tavoitteenamme helpottaa yrittäjien elämää ja auttaa heitä saavuttamaan tavoitteensa”, korostaa Kuusela.
Yrittäjyys kiinnostaa esimerkiksi nuoria: lähes puolet nuorista miettii yrittäjän uraa vaihtoehtona. Erityisesti kevytyrittäjyys on Valtioneuvoston tutkimuksen mukaan yleistynyt nuorten keskuudessa voimakkaasti. Visma Solutionsin toimitusjohtaja Ville Kuusela ajattelee, että meidän tehtävämme on varmistaa se, että tulevat sukupolvet pystyvät toteuttamaan unelmansa:
“Olennaista on rakentaa yrittäjämyönteinen yhteiskunta, jossa yrittäjyyden koko elinkaari on turvattu. Parhaassa tapauksessa yrittäjyys voisi olla jopa houkuttelevampaa ja kiinnostavampaa kuin palkkatyö.”