Siirry sisältötekstiin

Ylläs-Levi projekti: Lajin helppous viehättää

Ylläs-Levi projektilaiset ovat saaneet jo ensituntumaa hiihtämiseen. Kokemukset ovat olleet pääosin innostuneita, mutta Ylläs-Levi projektin omassa WhatsApp-ryhmässä on mainittu myös sanat laturaivo, rasitusvamma ja karmeassa kunnossa olevat ladut. Lue lisää!

“Laahustaminenkin on hiihtoa”

“Jos osaa kävellä, osaa hiihtää”

Törmäsin edellä mainittuihin hiihtototuuksiin lehdessä (HS 13.1.2017) ja jäin miettimään väitteitä hieman. En täysin allekirjoita sitä, että laahustaminenkin olisi hiihtoa, mutta toisaalta paluu suksien päälle vuosien tauon jälkeen lauantaina muistutti alkuun korkeintaan laahustamista, jos edes sitäkään. Olo oli kuin sillä kuuluisalla bambilla liukkaalla jäällä. Ajatukset ensimmäisestä kerrasta laturaivostakin kohistussa Paloheinässä olivat kaiken kaikkiaan hieman kaksijakoiset: tästä voi vielä tulla jotain, mutta etenemismuoto tuntuu oudolta ja pitoa ei ole yhtään. Siis ei yhtään. Entä sitten tuo toinen väite? Entisenä kilpajuoksijana käänsin asian heti niin, että jos osaa juosta, osaako silloin hiihtää kovempaa? En täysin allekirjoita tässä vaiheessa tuotakaan väittämää, mutta arvioin asiaa uudestaan muutaman viikon päästä.

Ensilaahustamisen jälkeen suuntasin kohennetuin pidoin heti seuraavana päivänä sunnuntaina Pirkkolaan kokeilemaan vaihtuisiko laahustaminen jo enemmän hiihtoa muistuttavaan etenemismuotoon. Jäisellä ja vähälumisella ladulla saldona oli kolme kaatumista, laskemaan opettelua ja oppimista sekä luonteen kasvattamista. Kirosanoja kuitenkin pyöreä nolla! Touhu muistutti ainakin etäisesti jo hiihtoa, mutta kieltämättä aloittelijalle jäinen baana ei ole kaikkein optimaalisin. Viikonlopun jälkeen kilometrejä oli takana kuitenkin 27 – lähes puolet siis itse kisamatkasta!

Kolmas kerta toden sanoo, myös hiihtoladulla. Suuntasimme tiistaina hiihtokollega Albertin kanssa Kehä 3:n toiselle puolelle Vantaan Petikkoon. Sus siunatkoon, miten hyvässä kunnossa ladut olivat! Tunnustelevan alun jälkeen menohaluja alkoi löytyä meiltä molemmilta ja päädyimme hiihtämään 4 x 4,7 km ja jokainen kierros edellistä hieman nopeampana. Sykkeet tietysti aika taivaissa varsinkin nousujen jälkeen, mutta pystyimme noudattamaan valmentajan neuvoa “pitää pystyä puhumaan kaverin kanssa”. Nimittäin jos laahustaminen on hiihtoa, niin kyllä puuskuttaminen on puhumista. Viimeisessä vauhdikkaassa laskussa onnistuin tyylikkäästi jälleen kaatumaan, kun ajatus taisi harhailla jo iltapalan puolelle. Otan kuitenkin jokaisen kaatumisen ehdottoman positiivisena asiana, koska kaatumaan oppii kaatumalla. Unohtamatta tietysti sitä, että moka on lahja ja saimme hyvät naurut. Eilen torstaina oli vuorossa rauhallisempaa menoa Paloheinän liukkaalla ja hieman sohjoisella reilun kilometrin ladulla tasatyöntöön keskittyen, koska pito oli jälleen epäonnistunut tuohon keliin. Jotenkin homma saa huomattavasti lisää vaikeuskerrointa, kun latu ei ole ihan priimaa. Tekisi mieli sanoa, että vikaa oli pelkästään suksissa ja ladussa, mutta totuuden nimissä on myönnettävä, että vähintään yhtä paljon myös suksien päällä huojuvassa herrassa. Hyvää treeniä yhtä kaikki.

Viimeisen viikon aikana olen muuten katsonut kymmeniä tekniikkavideoita netistä ja niistä on saanut aivan mielettömästi vinkkejä ja hyvää treeniä myös pääkopalle. Ladulle kaikki ei tietenkään heti (jos koskaan) realisoidu, mutta samahan se on työelämässäkin; harva meistä on seppä jo syntyessään, vaan pienten ja toisinaan suurten päivittäisten oivallusten kautta oma osaaminen syvenee ja laajenee. Yleisurheilun puolelta kenialainen Julius Yego opetteli myös aluksi keihäänheiton tekniikkaa Youtubesta ja päätyi vuonna 2015 voittamaan lopulta lajin maailmanmestaruuden. Hiihdon maailmanmestaria minusta tuskin tulee ja hiihtämään oppii parhaiten hiihtämällä, mutta hyöty videoiden katselusta on silti ilmeinen. Vahva suositus kaikille kuntohiihtäjille.

Huomenna suuntaamme Lahteen yhteistreeneihin ja odotuksissa on saada lisää oivalluksia ja osaamista tekniikkaan sekä ennen kaikkea hiihtämisen riemua hyvässä seurassa. Kuva- ja videomateriaalia on tulossa tästä myöhemmin.

Rentouttavaa viikonloppua niin hiihtoladuille kuin ladun ulkopuolellekin.

Matti

Ps. Kilometrejä hiihdettynä nyt 59,2 ja päiviä päätapahtumaan jäljellä 78.

Suosituimmat