Siirry sisältötekstiin

Ylläs-Levi projekti: Albert hiihto-opettajana – vauhdilla alamäkeen!

Ylläs-Levi projektilaisten hiihtotaidot ovat jo siinä pisteessä, että oppeja kelpaa jakaa muillekin! Lue täsmävinkki alamäkilaskuun.

Hiihtämisen oppimäärä 1 – “Anna mennä vaan”

Kuulen usein, että erityisesti jyrkät alamäet aiheuttavat murtomaahiihtäjällä kauhun väristyksiä. Kun kysyn miksi pelottaa, vastaukset ovat seuraavanlaisia: Tasapainon kanssa on ongelmia, En pysty jarruttamaan ja kaatuminen pelottaa sekä sattuu. Tästä seuraa, että koko kroppa on jännittyneenä. Se puolestaan johtaa juuri yllä mainittuihin haasteisiin.

Tärkeintä on antaa mennä vaan. Hiihdossa kaatuu harvoin pahasti 🙂 Toiseksi muista rentous. Jos jännität vartaloasi, et pysty ottamaan vastaan epätasaisuuksia ladulla. Kun vartalo on rento, liikeradat on helpompi korjata. Jarruttaminen ja oikeaoppinen kaatuminen on myös helpompaa rentona.

Hiihtämisen oppimäärä 2 – syventävä kurssi

Muna-asentoon voi ottaa mallia Kummelitähti Timo Silakalta. Miten olisi treenisessio auton katolla?

Valmentajaltamme Janne Marvailalta opin seuraavat niksit:

Kaarteissa siirretään peppu sisäkaarteeseen, jolloin painonsiirto tapahtuu automaattisesti.

Vauhdin maksimoiminen puolestaan onnistuu siirtämällä paino kantapäille. Huomasin heti, että ohjeen noudattaminen antoi lisää vauhtia alamäissä.

Lapsena alamäissä

Muistan ihan pienestä lapsesta asti tykkäneeni alamäistä. Ruotsin tuntureilta on hyviä muistoja kivoista alamäistä. Toki pari kertaa sukset menivät poikki. Ja kerran taisi selkä venähtää, kun kaaduin.

Kuvassa harjoittelen oikean tasapainon löytämistä 4-vuotiaana Helsingin Ruskeasuolla.

Lapset Hakunilassa

Maaliskuun alussa Vantaan Hakunilassa 300 lasta pääsivät tutustumaan hiihdon saloihin Visma Ski Classic 4 kids – tapahtumassa. Aurinkoinen talvipäivä toi iloa koko perheelle. Minusta oli hieno päästä auttamaan ja kannustamaan lapsia hiihtoladulla.

Neuvoin yhdelle pojalle, miten hän pääsee ylämäen ylös. Mäen päällä hän kertoi ennen alamäkeen lähtöä, että häntä pelottaa. Neuvoin “pehmeät polvet ja kuvittele, että istut jakkaran päälle”. Sama neuvo on toimii myös omassa lajissani luistelussa.

Poika laski vauhdilla alamäkeä ilosta kiljuen eikä kaatunut. Kävin kysymässä, että miltä lasku tuntui. Hän kertoi, että oli kivaa eikä pelottanut yhtään!
Lisää päivän tunnelmista:  https://www.visma.fi/blog/kultamitalit-lapsille/

Terveisin

Albert

Suosituimmat