Siirry sisältötekstiin

Yhtiömuodon valinta – lyhyt oppimäärä

”Mikä on oikea yhtiömuoto minulle?” kysyi asiakkaani tänään. Kysymys on tuttu jokaiselle yritysneuvojalle. ”Katsotaanpa viime vuosien tulosta ja verotusta ja…” me usein kaavamaisesti aloitamme, MUTTA yhtiömuodon valinta ei ole pelkästään verotuksen optimointiasia.

yhtiömuodon valinta
Yhtiömuodon valinta - lyhyt oppimäärä
Yhtiömuodon valintaan ei ole olemassa kaikille sopivaa muottia

 

Pohditaanpa vaikka:
• Mitkä ovat taloudelliset epäonnistumisen tai muut liiketoimintasi riskit? Yrittäminen sisältää aina riskin, mutta onko ala erityisen riskiherkkä. Mainitaan vaikka ääriesimerkkinä rakennusliikkeen vastuut (10-v?).

• Mitkä ovat palkattuun henkilöstöön liittyvät riskit? Vaikkapa tapaturma, jota vakuutusyhtiö ei suostu korvaamaan. Vastaatko kaikesta omalla kodillasi?

• Mihin suuntaan liiketoiminta kehittyy seuraavan vuosikymmenen aikana? Henkilöyhtiö on näppärä aloitusmuoto yrittäjälle, joka saattaa jonakin päivänä kasvaa ja vaurastua. Henkilöyhtiöstä saat osakeyhtiön samalla y-tunnuksella ja tällöin osakkeiden omistusaika lasketaan Ky:n tai Ay:n perustamisesta, kun toiminimiyrittäjä aloittaa yhtiön uudella y-tunnuksella ja siis 0-vuodesta.

• Onko liiketoiminta mahdollisesti joskus myytävissä? Osakeyhtiö antaa myyntitilanteessa huomattavasti enemmän toiminnallisia ja verotuksellisia vaihtoehtoja, kuin muut yritysmuodot. Surkea on yhdistelmä toiminimi ja korkea kauppahinta, lohduttautua voi sillä, että ilman veroja yhteiskuntamme ei pyöri.

• Onko sinulla asiakkaina ulkomaisia tai suuryrityksiä nyt tai myöhemmin? Valitettavasti toiminimestä tulee monelle mieleen yksin työskentelevä pienimuotoine yrittäjyys, jolla ei ole aikomustakaan kehittää toimintaansa. Kilpailu on kovaa ja luottamus koostuu pienistä palasista.

• Toiminimi sopii pienimuotoiseen yrittäjyyteen, jonka riskit ovat rajallisia. Istuu siis hyvin yksinäiselle yrittäjäsudelle, joka ei aio perustaa laumaa.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tärkein sanomani olkoon se, että yhtiömuotovalintaan ei ole olemassa kaikille sopivaa muottia. Huomioon on otettava yrittäjän persoonan lisäksi niin nykyisyys, kuin tulevaisuuskin.

Suosituimmat