Siirry sisältötekstiin

Yhtiömies, muista vastuusi

Toiminimi, henkilöyhtiö, osakeyhtiö vai osuuskunta? Mitä yrittäjän tulee ottaa huomioon, kun yhtiömuodoksi valitaan henkilöyhtiö?

Visma Legal lakimies Anni Kostiainen

Liiketoimintaa aloitteleva yrittäjä joutuu käymään läpi tiettyjä valintaperusteita yritystä perustaessaan. Tällä hetkellä vallitsevat epävakaat ajat kohtelevat yrittäjiä myös eri tavoin niin yrityksen toimialasta kuin yhtiömuodostakin riippuen. Yksi merkittävistä kysymyksistä on yrityksen omistajien vastuuseen liittyvät seikat. Yhtiömuodosta riippuen yrityksen omistajien vastuisiin liittyy eroavaisuuksia.

Huomioi henkilöyhtiöiden yhtiömiesten vastuuasema

Henkilöyhtiöiden eli avointen ja kommandiittiyhtiöiden yhtiömiesten vastuusta säädetään laissa. Erityisesti henkilöyhtiöissä, yhtiömiesten vastuista merkittävimpiä on taloudellinen vastuu.

Avoimessa yhtiössä jokainen yhtiömies vastaa yhtiön velvoitteista koko omaisuudellaan, omasta sekä toisten yhtiömiesten puolesta. Vastuu on verrattavissa toiminimen haltijan vastuuseen.

Kommandiittiyhtiössä vastuullisten yhtiömiesten vastuu on sama kuin avoimen yhtiön yhtiömiehillä, kun taas äänettömät yhtiömiehet ovat vastuussa velvoitteista ainoastaan yhtiösopimuksessa sovitun, sijoittamansa pääoman verran.

Pidä yhteyttä ja sovi maksuista

Yli vuoden kestäneenä, poikkeuksellisena aikana, monien yritysten maksukyky on saanut kolhuja ja velvoitteista suoriutumiseen on vaadittu luovuutta ja pitkää pinnaa. Sopimuskumppanuuksien hoidossa kannattaa kuitenkin ottaa aktiivinen asenne velvoitteiden hoitoon ja pyrkiä ylläpitämään sopimussuhdetta, vaikka yrityksesi maksuvelvoitteita olisi uhkaamassa jäädä rästiin.

Yhtiömuodosta riippumatta kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä sopimuskumppaniin ja pyrkiä sopimaan maksujärjestelyistä. Maksujärjestelyjä on mahdollista sopia myös myöhemmin ja vielä silloinkin, jos velan perinnässä on edetty oikeudelliseen perintään tai ulosottoon. Peliä ei siis ole vielä menetetty.

Maksuhalukkuuden näyttäminen velan lyhennyksillä on aina parempi kuin passiivisena pysyttely. Pyri myös sopimaan maksujärjestely omaan maksukykyyn nähden sopivissa erissä. Henkilöyhtiön yhtiömiehenä sitoumuksiin ryhtyessä on hyvä pitää mielessä, että vastuun joutuu kantamaan viime kädessä itse, sillä vastuu ylettyy myös yhtiömiesten henkilökohtaiseen omaisuuteen.

Mikäli kaipaat apua yhtiöoikeudellisissa asioissa tai neuvoja maksujärjestelyihin, Visma Legalin asiantuntijat ovat apunasi. Voit jättää yhteydenottopyynnön täällä – yhteydenottopyyntö ei velvoita sinua mihinkään.

Suosituimmat