Siirry sisältötekstiin

Yhteispelillä se sujuu – käyttäjätestaus kunniaan

Tiedätkö, miten vaikkapa hankkimasi uusi kamera toimii? Löytyvätkö toiminnot helposti vai törmäätkö samaan ongelmaan toistuvasti? Ohjekirja on oiva apu, mutta jotta mistä tahansa tuotteesta saadaan toimiva, vaatii se kehitystä, testausta, kehitystä ja testausta, oli kyseessä sitten esimerkiksi kamera tai vaikkapa mobiilisovellus.

Alkuvuodesta 2017 teimme päätöksen Wilman nykyisten mobiilisovellusten tekemisestä täysin uudelle pohjalle vanhojen sovellusten kehittämisen sijaan. Ensimmäinen ja tärkein tavoite oli ratkaista edellisessä versiossa olevat käytettävyysongelmat ja luoda vankka perusta tulevalle kehitykselle.

Mikä olisikaan parempi keino saada palautetta uuden sovelluksen käytettävyydestä kuin antaa tuote testattavaksi tämän päivän tehokäyttäjille, puhelimeen lähes kiinni kasvaneelle nuorisolle.

Sanoista tekoihin

Yrityksemme sijaitsee Vaasassa, joten luonnollinen väylä oli ottaa yhteyttä Vaasan sivistystoimeen ja kysyä, löytyisikö heiltä aikaa ja kiinnostusta osallistua sovellustemme kehittämiseen ja käyttäjäkokemuksen parantamiseen. Kiinnostusta löytyi, ja innostus ohjelmistokehityksen viemiseen lähemmäksi loppukäyttäjiä oli ilmeisesti molemminpuolista, koska saimme myönteisen vastauksen yhteistyölle varsin nopeasti.

Sovittuna testauspäivänä ovemme takana odotti joukko yläkoululaisia opettajansa kanssa. Ilmassa oli jännitystä ja pientä epätietoisuutta molemmin puolin: miten tilaisuus onnistuu ja millaista palautetta saisimme. Päivä aloitettiin lyhyellä esityksellä siitä mitä käyttäjätestaus on, mihin sillä haetaan vastauksia ja mitä testaajilta odotetaan. Sen jälkeen vuorossa oli testaus kahdessa eri ryhmässä. Vuoroa odotellessa keskusteltiin niitä näitä: mitä odotuksia oppilailla on, kokemuksia nykyisistä sovelluksista, omista kiinnostuksista ohjelmistokehitykseen ym. Testauksen jälkeen aamun jännitys oli vaihtunut innostukseen ja vapautuneeseen vuorovaikutukseen.

Molemminpuolista hyötyä

Itselleni jäi vahva tunne siitä, että myös oppilaat olivat kokeneet testauksen mielenkiintoiseksi ja päässeet näkemään hieman verhon taakse, mistä kaikesta ohjelmistokehityksessä on kyse, ennen kuin tuotteet päätyvät käyttäjille saakka. Oppilaille päivä oli normaalista koulupäivästä poikkeava, ja he olivat saaneet aidon mahdollisuuden vaikuttaa siihen, miltä Wilman uudet sovellukset tulevat  näyttämään ja tuntumaan päivittäisessä käytössä, sekä konkreettisesti auttaa käytettävyyteen liittyvissä ratkaisuissa.

Myös me saimme todella arvokasta palautetta suoraan yhdeltä tärkeältä käyttäjäryhmältä, joka sovelluksia tulee arjessaan käyttämään. Osa saamastamme palautteesta tulee näkyviin vuodenvaihteessa julkaistavassa versiossa, jolloin oppilaat pystyvät suoraan näkemään antamansa palautteen vaikutuksen  julkaistussa sovelluksessa.

Palaute sisälsi myös muita kehitysehdotuksia, joita tulemme mahdollisuuksien rajoissa toteuttamaan sovellukseen myöhemmin kehitystyön yhteydessä, kaikkien ideoiden toteutus kun ei halutussa aikataulussa ole mahdollista.

Testaustilaisuus oli erittäin opettavainen ja hyödyllinen molemmille osapuolille! Kaikilla tilaisuuten osallistuneilla oli myös halu tehdä vastaavaa yhteistyötä jatkossakin.

Suosituimmat