Siirry sisältötekstiin

Wilman peruskurssi uusien oppilaiden vanhemmille

Wilmaa käytetään viestinnässä varhaiskasvatuksesta jopa korkeakouluihin. Suurin käyttäjäkunta Wilmalle löytyy kuitenkin peruskouluista. Varsinkin syksyisin moni uusi käyttäjä pääsee kirjautumaan ensimmäisen kerran järjestelmään, ja se voi olla jännittävä hetki! Millainen paikka Wilma on? Mitä siellä voi tehdä? Miksi sinne pitää mennä?

Wilma mukana

Wilmaa käytetään viestinnässä varhaiskasvatuksesta jopa korkeakouluihin. Suurin käyttäjäkunta Wilmalle löytyy kuitenkin peruskouluista.  Varsinkin syksyisin moni uusi käyttäjä pääsee kirjautumaan ensimmäisen kerran järjestelmään, ja se voi olla jännittävä hetki!  Millainen paikka Wilma on? Mitä siellä voi tehdä? Miksi sinne pitää mennä?

Wilmasta puhutaan paljon, mutta monelle se jää valitettavasti  joko pintaraapaisuksi tai sen ympärille jää  leijailemaan kysymysmerkkejä. Parasta tietenkin on jos Wilman eri käyttäjät, eli opettajat, opiskelijat sekä vanhemmat ovat sopineet yhteisistä pelisäännöistä, jonka mukaan lukuvuosi eletään. Näin kaikki tietävät mitä odottaa Wilmalta.

Wilmassa olevat toiminnot muuten vaihtelevat sen mukaan, minkälaisesta oppilaitoksesta on kyse ja mitä toimintoja oppilaitoksessa on katsottu tarpeelliseksi ottaa käyttöön. Wilman tehtävä on olla työkalu koulun organisoinnissa, arvioinnissa, kodin ja koulun välisessä viestinnässä sekä tiedotuksessa. Ei ole olemassa yhtä samanlaista Wilmaa kaikilla, vaan se muodostuu aina oman näköiseksi kokonaisuudeksi.

Wilma-sovellus vai verkkosivu

Wilma toimii sekä selaimessa että mobiilisovelluksena. Tunnukset Wilmaan luodaan verkkoselaimessa, osoite ja ohjeet  saadaan koululta. Kaikilla Wilman käyttäjillä tulisi olla oma tili ohjelmaan. Tämä koskee myös perheitä, eli esimerkiksi sekä äidillä että isällä on oikeus omaan tiliin Wilmaan ja tämä on myös meidän vahva suositus. Wilmassa tili luodaan joko saaduilla avainkoodeilla tai esimerkiksi vaikka suomi.fi -tunnistautumisella.

Käytäntö riippuu ihan kunnasta tai oppilaitoksesta. Saman kunnan sisällä opiskelevat lapset voi pääsääntöisesti yhdistää omaan tiliin, eli yhden kirjautumisen alle. Jos lapset opiskelevat eri kuntien koulussa tai yksityiskouluissa, yhdistäminen ei pääsääntöisesti onnistu. Tämä johtuu siitä, että jokaisella kunnalla on oma Wilma-ohjelmansa, jolloin lapsetkin ovat eri tietokannoissa. Wilman mobiilisovelluksella on kuitenkin mahdollista nähdä myös eri kunnissa opiskelevien lapsiesi tiedot samalla sovelluksella.

Katso esittely Wilman perustoiminnoista:

Tutustuminen Wilmaan kannattaa tehdä aluksi selaimessa, sillä sieltä löytää täysversion kaikkine herkkuineen. Toimintoihin kannattaa tutustua rohkeasti ja oppilaan kanssa on hyvä käydä läpi mitä kaikkea tietoa Wilman kautta liikkuu.  Wilman mobiilisovellus auttaa sitten jatkossa sen kouluarjen pyörittämisessä ja viestinnässä.

Kukaan ei tahdo kuitenkaan viestiähkyä ja koko ajan värisevä puhelin saa stressihormonit pinnalle. Wilmankaan ei tarvi välttämättä inahtaa jokaisesta merkinnästä välittömästi, vaan saat muokattua asetuksia sinulle paremmin sopiviksi. Tutustu puhelimesi ilmoitusasetuksiin sekä Wilman omiin ilmoitusasetuksiin

Viestit

Viestit-osiossa lähetetään viestejä opettajille ja koulun henkilökunnalle Wilman sisällä. Viestien lähetys toimii samantyyppisesti kuin sähköpostissa. Vain lähettäjä ja vastaanottaja/t näkevät viestit. Opettaja voi valita vaikka tietyn huoltajan vastaanottajaksi ja silloin vain hän näkee viestin. Huoltajan opettajalle lähettämä viesti ei näy toiselle huoltajalle ellei tätä ole lisätty erikseen vastaanottajaksi.

Katso esittely Wilman viestitoiminnoista: 

Tuntimerkinnät ja Poissaolot

Tuntimerkinnät herättävät aina keskustelua ja joskus vahvojakin tunteita. Onhan kyse omasta jälkikasvusta. Koulut määrittelevät millaisia tuntimerkintöjä heillä käytetään ja nykyään on onneksi herätty myös positiivisen palautteen tärkeydelle.  

Huoltaja ja täysi-ikäinen opiskelija voivat ilmoittaa etukäteen saman päivän ja seuraavan päivän poissaolon. Tieto poissaolosta näkyy opettajilla Wilmassa, ja opettajat voivat kuitata poissaolon oman tuntinsa osalta.. Pidemmät poissaolot kirjataan yleensä erillisen lomakkeen kautta. Näistäkin poissaoloista opettajilla näkyy tieto Wilmassa.

Katso esittely Wilman tuntimerkintätoiminnosta:

Lue lisää:

Koulun ja kodin Wilma-pelisäännöt eivät synny itsestään

Huoltajan ja opiskelijan Wilma-ohjeita

Suosituimmat