Siirry sisältötekstiin

Opettaja, näillä Wilma-vinkeillä helpotat sekä omaa että kotiväen Wilma-arkea

Wilmassa on vino pino erilaisia toimintoja, joista koteihin näkyvin osa on toki viestintä. Kokosimme Wilma-vinkkejä erityisesti opettajan arkeen ja siten samalla myös kotien ja koulun yhteistyön helpottamiseksi.

Wilma on paljon muutakin kuin vain viestinviejä kodin ja koulun välillä. Joku saattaa ihmetellä miten esim. eri paikkakunnalta olevan kollegan Wilmasta tuntuu löytyvän jotain, mitä omassa Wilmassa ei ole.

Tähän on yksinkertainen selitys: Kunnat/oppilaitokset saavat itse päättää, mitä Wilman toimintoja he ottavat käyttöön tai missä määrin niitä käytetään. Sen vuoksi oma koulu onkin aina oikea paikka lähestyä, jos Wilmaan liittyen on jokin tarve tai toive. Kaivattu toiminto saattaa olla olemassa, mutta sitä ei omassa kunnassa tai oppilaitoksessa ole otettu käyttöön. 

Tässä muutamia hyväksi havaittuja Wilma-vinkkejä erityisesti opettajan arkeen ja siten myös helpottamaan kotien ja koulun yhteistyötä.

1. Yhteiset Wilma-pelisäännöt

Erilaisia tapoja käyttää Wilmaa on ellei nyt yhtä monta kuin Suomessa opettajia, niin joka tapauksessa todella paljon. Joku tykkää laittaa usein viestejä koteihin, toinen taas pysyy hiljaisempana Wilmassa ja kertoo palautteen suoraan oppilaalle. 

Wilman käyttötavoista kannattaa tehdä yhteiset ja yhtenäiset käytännöt niin kunnan kuin koulunkin sisällä. Tässä muutamia asioita, joista kannattaa sopia:

  • Lähetetäänkö koteihin viikkoviestejä, kuukausiviestejä tai muita tiedotteita ja mistä ne löytyvät?
  • Merkitäänkö läksyt Wilmaan vai huolehtivatko oppilaat itse ne ylös itselleen. Ovatko liikuntatuntien suunnitelmat jossain kootusti vai tuleeko tieto tarvittavista varusteista Wilma-viestillä, ja jos niin milloin?
  • Mitkä asiat “ylittävät uutiskynnyksen” koteihin saakka, vai onko periaatteena “no news is good news”?
  • Entä millaiset ovat kunnan/koulun käytännöt Wilman tuntimerkintöihin; millaisia merkintöjä on käytössä ja millaisin kriteerein mitäkin merkintää käytetään?

Yhteiset pelisäännöt Wilman käytöstä helpottavat kaikkia: opettajilla käyttö on yhtenäistä ja kodeissakin tiedetään mitä Wilmasta odottaa. Lukuvuoden alussa on hyvä tiedottaa koulun Wilma-käytännöistä koteihin esimerkiksi rehtorin toimesta.

2. Viestin rakenne

Hyvä Wilma-viesti alkaa jo selkeästä otsikosta – sellaisesta, joka kertoo jo yhdellä silmäyksellä mistä viestissä on kyse. Hyvä vinkki on myös sisällyttää avainsanoja otsikkoon, esimerkiksi näin: “Viikkotiedote vko 37: yu-kisat, uintipäivä, herkkuperjantai”.

Näin oikea viesti löytyy helposti myöhemminkin, jos johonkin asiaan tarvitsee palata. Otsikkoa ei kannata myöskään aloittaa mystisesti tyyliin “Tiedotettavaa…”, vaan reilusti kertoa mistä on kyse, esim. “Yleisurheilukilpailujen aikataulu”

Kerro viestissä (mielellään jo otsikossa) mitä, missä ja milloin. Viestin sisällössä kerro asiasta tarkemmin ja myös, jos viestiin pitää reagoida jotenkin, esim. ilmoittautua, vastata, ottaa mukaan jotain jne. Muista myös tervehdykset! Usein on kiire viestiä jokin asia, mutta alku- ja lopputervehdykset viestissä, sekä vaikka mukaan liitetty emoji saavat viestiin mukavan ja ystävällisen sävyn. 🙂

3. Viestien ajastaminen ja peruminen

Opettajat ja henkilökuntaan kuuluvat voivat ajastaa viestien lähetyksen Wilmassa. Viestin voi siis kirjoittaa valmiiksi ja ajastaa lähtemään vastaanottajien Wilmaan myöhemmin. 

Vahinkoja sattuu, ja joskus viesti voi lähteä väärälle vastaanottajalle, tai kokonaiselle ryhmälle. Ei hätää, nopeat näpit pelastavat tilanteen! Opettajat ja henkilökuntaan kuuluvat voivat myös perua eli poistaa viestejä vastaanottajan postilaatikosta.

Tässä kannattaa olla asialla heti asian huomattuaan, sillä jos joku on ehtinyt vastata viestiin, peruminen poistaa myös viestin tulleet vastaukset. Viestin peruminen ja poistaminen ovat kaksi eri asiaa: viestin poistaminen poistaa viestin vain itseltäsi – ei peru sitä. Poistettua viestiä ei voi myöskään enää perua. Jos lähetit viestin väärälle vastaanottajalle, muista aina perua se. 

Viestien perumiseen kannattaa tutustua etukäteen, niin keinot ovat heti selvillä, jos paniikkitilanne joskus koittaa.

4. Koepäivät, koearvosanat ja kokeiden kuittaukset Wilmassa

Kun kokeet kirjataan Wilman Kokeet-sivulle, näkyvät seuraavan 10 päivän aikana olevat kokeet huoltajien ja opiskelijoiden Wilmassa heti etusivulla. Sieltä tieto kokeista ja koealueista on aina “silmien ulottuvilla” ja helposti tarkistettavissa, myös Wilman sovelluksesta. 

Kokeiden kirjauksessa tärkeää on yhtenäisyys. Jos joku opettaja käyttää Wilman Kokeet-sivua ja toinen puolestaan lähettää viestin tulossa olevista kokeista, ei kotona ollakaan enää niin hyvin kartalla milloin ja mistä aineista kokeita olikaan – ei myöskään että mistä tieto kokeista ja koealueesta löytyy.

Kokeista voi toki muistutella esim. viikkoviestien yhteydessä, mutta kun koe on kirjattu Wilmaan sen omalle sivulle, voi siihen tietoon luottaa, ja tarvittaessa tarkistaa mitä kokeita on tulossa.

Kun koe on pidetty ja arvosteltu, kannattaa koearvosanat merkitä myös Wilmaan kyseisen kokeen yhteyteen. Arvosanojen julkaisun jälkeen huoltajat pääsevät näppärästi näkemään arvosanat ja mahdolliset lisätiedot Wilmasta, ja kuittaamaan ne nähdyksi.

5. Vanhempainvarttien varaus Wilmalla

Sen sijaan, että pyytäisi luokan huoltajilta viestillä sopivia ajankohtia vanhempainvartteihin tai muihin keskustelutuokioihin, kannattaa hoitaa asia Wilman tapahtumakutsuilla.

Viestirumbaa säästyy huomattavasti, kun huoltajat pääsevät suoraan varaamaan aikansa annetuista ajoista Wilmassa. Jokaista ajankohtaa ei tarvitse luoda yksitellen, vaan Wilma tekee puolestasi, kunhan ensin kerrot millaisilla tauoilla ne haluat. Tarvittaessa voit tehdä varauksen huoltajan puolesta omassa Wilmassasi.

6. Tilojen ja laitteiden varaukset Wilman kautta

Tiesitkö, että koulun opetustilojen, laitteiden, työkalujen ym. resurssien varaukset omalle oppitunnille voi hoitaa näppärästi Wilman kautta?

Varauksia voi tehdä päivä- tai oppituntikohtaisesti. Varaukset näkyvät myös muille opettajille heidän Wilmassaan. Vihot ja varauskalenterit saa unohtaa – kaikki löytyy Wilmasta. Ellei toiminto ole vielä käytössä, on Wilman pääkäyttäjä oikea taho aktivoimaan varaustoiminnon.

Lopuksi: Tee Wilman etusivusta omaan työskentelyysi sopiva

Wilman etusivun näkymä on muokattavissa omaan käyttöön sopivaksi. Sekä etusivun järjestys että ylävalikon järjestys on muokattavissa oman näköiseksi.

Voit vaihdella valikkolinkkien ja laatikoiden paikkaa Wilman asetuskuvakkeen takaa löytyvällä Käyttöliittymä-sivulla.

Etusivun laatikot voi järjestää haluamallaan tavalla työpöytälaitteille ja mobiililaitteille.Voit järjestää näkymän esimerkiksi siten, että usein tarvitsemasi osiot ovat etusivulla ylimpänä ja valikoista käytetyimmät heti näkyvillä. Laatikoita ja valikkolinkkejä siirretään hiirellä vetämällä. Sama toiminto löytyy kaikilta Wilma-käyttäjiltä – myös huoltajilta ja opiskelijoilta.

Lisää Wilma-vinkkejä:

Kompakti opas opettajille Wilma-viestintään

Wilman pikaohje opettajille

Suosituimmat