Visma Ski Classics – kokemus paikan päällä

Visma Ski Classics kokemus

Visma Ski Classics maratonmatkojen hiihtosarja aloitettiin joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna Italian Livignossa. Olimme paikalla sekä ladulla että muilla tapahtumapaikoilla.

Olemme työskennelleet uutena pääyhteistyökumppanina useita kuukausia Visma Ski Classicsin sponsoroinnin ja markkinoinnin parissa. Kausi alkoi Livignossa Prologilla lauantaina ja jatkui La Sgambedalla sunnuntaina. Sponsorointijohtaja Helena Julusmoen ja minä matkustimme sinne nähdäksemme, miten kaikki toimii ”livenä”.

Tämä on tarina lähtölaukauksesta, elämästä kolmikerroksisessa Visma-perävaunussa, yrityksestäni roikkua kiinni huippuosaajissa ja tapaamisesta huiman suomalaisen kanssa.

Mäkihyppyyn mieltynyt GPS

Jätimme sateisen Oslon perjantaiaamuna ja laskeuduimme Müncheniin lounaan jälkeen. Matkamme Livignoon olisi pitänyt kestää neljä tuntia, mutta vuokra-auton GPS ohjasi meidät Garmisch Partenkirchenin ja Innsbruckin kautta. GPS oli ilmeisen innostunut mäkihypystä. Oli hienoa nähdä mäkihypyn pyhätöt, mutta vastaavasti matka kesti tunnin suunniteltua pidempään.

Visma näkyvästi mukana

Kun olimme majoittuneet hotelliin, kävelimme keskustaan. Livigno on erittäin viihtyisä kaupunki, joka oli koristeltu jouluiseksi näyttelyillä ja jouluvaloilla.

Näimme joitakin rinteitä, mutta emme olleet varmoja, missä lähtö ja maali sijaitsevat. Olimme epävarmoja, kunnes näimme suuren Visma Ski Classics -perävaunun, joka oli asetettu lähtö- ja maalialueelle. Syksyn aikana olimme nähneet useita luonnoksia perävaunusta, kun työskentelimme sponsorointiyhteistyön suunnittelun parissa. Mutta sen näkeminen todellisessa koossaan oli vaikuttavaa. Yhdessä kaiken muun Visma Ski Classics -viestinnän kanssa se varmistaa  Visman vahvan näkyvyyden ja olimme innoissamme kuin lapset jouluaattona.

Lähtöpalikat

Helena skulle få den store æren av å starte fellesstarten på Prologoen for kvinnene og måtte øve på startsmellet.

Lauantaiaamuna olimme aikaisin paikalla. Helenalla oli suuri kunnia lähettää naisten Prolog-massalähtö ja hänen piti harjoitella lähtölaukausta. Kyseessä ei ollut suuri pamaus, vain kaksi isoa punaista puupalikkaa lyödään napakasti yhteen. Mutta Helena otti tehtävän vakavasti ja harjoitteli ahkerasti.

Järjestäjät eivät valitettavasti olleet ajatelleet, että olisi vaikeaa kuulla puupalikoiden ääni kaiuttimista  tulevan musiikin ja kuulutusten yli. Joten Helenan hyvästä tekniikasta huolimatta kaikki naiset eivät kuulleet lähtölaukausta. Kun miesten oli määrä lähteä, palikat laitettiin syrjään ja järjestäjät tyytyivät sen sijaan huutamaan “GO, GO, GO”.

Lite snø og kort løype. Grunnet snømangel, var løypen forkortet og endret til flere runder i en kortere trasé.Vähän lunta ja lyhyt latu

Lumipulasta johtuen kisa oli muutettu useammaksi kierrokseksi lyhyemmällä ladulla. Puhuin Team Exspiritin urheilujohtajan Christer Skogin kanssa siitä, oliko lumen puute aiheuttanut ongelmia urheilijoille. He olivat olleet Livignossa sunnuntaista alkaen ja heillä oli ollut monia hyviä harjoituksia rullasuksilla, joten lumen puute ei ollut ongelma kisaan valmistautumisessa.

Suuri TV-tuotanto

Kilpailut lähetetään TV:ssä 70 maassa ja niillä on n. 20 miljoonaa katsojaa. Oli siis erittäin mielenkiintoista saada selville, kuinka tuotanto tapahtuu. Kuvaaminen tapahtui moottorikelkalla, jalkaisin ja helikopterista. Nämä kuvat lähetetään 10 000 metrin korkeuteen lentokoneeseen, joka puolestaan lähettää signaalit takaisin maanpinnalle TV-linjaan, joka sitten lähettää ne satelliitin kautta. Lentokoneita on käytettävä ympärillä olevien korkeiden vuorien ja mahdollisen huonon sään vuoksi.

Ei lepoa maaliin tulon jälkeen

Etter løpet sto journalistene på rekke og rad, og utøverne ble geleidet mellom journalister fra de ulike TV-stasjonene og svarte på de samme spørsmålene om og om igjenEi välttämättä tule ajatelleeksi kotisohvalla kisoja seuratessa, mitä tapahtuu, kun urheilijat tulevat maaliin. Heidän ylävartalonsa oli tuskin ehtinyt kuivahtaa, kun heidät jo vietiin haastattelualueelle.

Toimittajia seisoi rivissä ja kilpailijoita saatettiin eri TV-kanavien haastatteluiden välillä, jossa he vastasivat samoihin kysymyksiin aina uudestaan.Øystein "Pølsa" Pettersen med Anne-Grethe Thomle Karlsen

Ainoa asia, joka vaihteli, oli puhuttu kieli. Mutta kilpailijat jaksoivat hymyillä ja vastasivat kaikille, jotka odottivat.

VIP-passien ansiosta näimme paljon. Kun kukitusseremonia oli ohi, menin Team United Bakeriesin Øystein Pettersenin luo ja esittelin itseni pääsponsorin edustajaksi.

Hänen mielestään oli mukava vihdoinkin tavata sponsori kasvotusten. Ja sain lisäksi ottaa selfien 😉

Kolmikerroksinen Visma-perävaunu

The Visma Ski Classics Trailer

Kilpailun aikana Visma-perävaunu pääsi oikeuksiinsa. Se oli kolmikerroksinen ja varustettu kuistilla sekä kattoterassilla.

Perävaunu on koristeltu Visma Ski Classics -logoilla ja suurilla TV-ruuduilla varustettuna se oli sopiva kokoontumispaikka joukkueenjohtajille, jotka halusivat seurata käynnissä olevia TV-lähetyksiä.

Oli hauska kuulla heidän innostuneet kommenttinsa. Vaikka he ovat kilpailijoita keskenään, on ilmeistä, että he kunnioittavat toisiaan ja heillä oli hauskaa keskenään.

Kuinka valmistauduttiin kilpailuihin 1800 metrin korkeudessa?

Sunnuntaina oli vuorossa La Sgambeda. Pidän kovasti maastohiihdosta ja olen ollut useissa kilpailuissa aiemmin, muun muassa Marcialongassa. Joten koska olin Italiassa, menin tietysti harrastajastarttiin hiihtämään.

Livigno sijaitsee 1800 metriä merenpinnan yläpuolella ja elimistö sietää tätä korkeutta hieman eri tavalla. Se on varmaa, että kilpailija tulee hyvin janoiseksi ja pulssi todella kohoaa ylämäissä. Keinolumen haasteiden lisäksi lauantaina keskusteltiin pitovoiteiden merkityksestä verrattuna voitelemattomaan sukseen. Mutta joidenkin pienten, kovien ylämäkien vuoksi oli valintani helppo – pitovoide.

Elämää ladulla

Da jeg sto på startstreken i strålende påskevær med Visma-logoen på startnummeret og så rundt meg på de mange hundre utøverne med Visma-logoen på brystet – da var jeg stolt.Sponsoroinnin yhteydessä olemme suunnitelleet oman Visma Ski Classics -hiihtoasun. Se saapui juuri, kun menimme paikalle, joten ei ollut epäilystäkään siitä, miten pukeutuisin. Kun seisoin lähtöviivalla loistavassa “pääsiäissäässä” Visma-logo lähtönumerossa ja näin ympärilläni satoja urheilijoita Visma-logo rinnassaan – Visma Ski Classics -lippujen ja ladun rajaajien ympäröimänä – olin ylpeä.

Løypen var forkortet ned til 4 runder à 6 km. Vi mosjonister startet noen puljer etter de beste amatørene, så når noen var på runde 1, var andre allerede på runde 4.

Kilpailu sujui hyvin ja italialainen yleisö hurrasi ja huusi ohittaessani heidät. En osaa italian kieltä, mutta luulen, että ne olivat hurraa-huutoja. On aina haaste, kun lähtönumero on viimeisten joukossa. Alkuosa mennään jonossa, mikä lisää ruuhkaa nousuissa ja laskuissa. Mielestäni niissä tilanteissa kilpailun luonne häiriintyy, mutta sille ei voi tehdä mitään.

Latu oli lyhennetty neljään kuuden kilometrin  kierrokseen. Me tavalliset harrastajat lähdimme parhaiden amatöörien jälkeen, joten kun joku oli ensimmäisellä kierroksella, olivat toiset jo kierroksella neljä.

Paras oli jälleen minua kierroksen edellä. Oli hauska yrittää roikkua niiden perässä, jotka olivat menneet ohi. Oli kuitenkin hieman optimistista ajatella, että voisin pitää vauhtia yllä hyvin harjoitelleita nuoria miehiä vastaan.

Voit olla varma, että en sotkeutunut kierroksissa, kävin juomassa ja ”syömässä” hieman eri juoma-asemalla kullakin kierroksella. Olisi ollut noloa mennä joko yksi kierros liikaa tai liian vähän.

Suomalainen, jolla on huimat tavoitteet

Kilpailun jälkeen, kun stadion oli tyhjä, jatkoi yksinäinen suomalainen vielä ladulla. Hän osoittautui Teemu Virtaseksi. Hänellä on Hollywood-tausta ja hän työskentelee mm. urheilukommentaattorina. Teemu harjoittelee saavuttaakseen uuden maailmanennätyksen kiertämällä 500 metrin kierrosta 24 tuntia.

Hän on löytänyt seurakseen venäläisen ja ruotsalaisen, jotka ottivat haasteen vastaan ja osallistuvat tähän hulluuteen, mutta hän etsi edelleen mukaan norjalaista. Maailmanennätysyritys tehdään 1. huhtikuuta 2016, joka on päivää ennen Årefjällsloppetia.

Sosiaalinen kanssakäyminen kilpailun jälkeen

Kiireinen ja tapahtumarikas viikonloppu päättyi miellyttävällä illallisella, jolla tarjottiin perinteikästä paikallista ruokaa. Illalliselle osallistui muun muassa Livignon matkailupäällikkö ja La Sgambedan järjestelyhenkilökunta, jotka kertoivat, kuinka tärkeä tämä tapahtuma oli kaupungille, ja kuinka paljon he yrittivät saada kilpailun järjestettyä lumen puutteesta huolimatta. Visma Ski Classics -henkilökunta oli tietysti myös läsnä ja lisäksi useita urheilijoita sekä toimitsijoita liittyi mukavaan keskusteluun.

Suosittelen lämpimästi

Viikonloppu Livignossa oli täynnä kokemuksia, jotka säilyvät minulla pitkään. Jos rakastat hiihtämistä, suosittelen ilmoittautumaan Visma Ski Classics -kilpailuun. Kilpailut ovat itsessään hieno kokemus, mutta puitteet ja sosiaalinen kanssakäyminen ennen ja jälkeen kilpailun tekevät siitä myös koko elämän kestävän muiston.

 

0