Kiinnostuin tietokoneista jo 80-luvun alussa, kun kouluun tuli huone, jossa oli tietokoneita ja niitä pystyi ohjelmoimaan Basic-ohjelmointikielellä. En tehnyt tietoista uravalintaa, vaan pidin itsestäänselvänä, että minusta tulee tietotekniikka-alan insinööri. Pianonsoitosta tuli yläkoulun viimeisellä luokalla pieni häiriö ammattihaaveisiini, mutta onneksi se sai jäädä harrastuksekseni.
Olen aina halunnut käyttää tekniikkaa tosielämän ongelmien ratkaisemiseen.
90-luvulla valmistuin ammattiini, pääaineina tietoliikenne ja tietotekniikka. Sattumoisin internet ja webbimaailma tulivat minulle tosi tutuiksi melkein heti, kun ne keksittiin, osin työssäni Ericssonilla ja osin harrastuksissani. Huomasin varhain urallani, että teknisiin yksityiskohtiin liittyvän kiinnostuksen lisäksi olen aina halunnut käyttää tekniikkaa tosielämän ongelmien ratkaisemiseen.

Luovuutta, optimointia ja käsittämätöntä tuuria
Geenini määräsivät minut lisäksi hieman luovaksi. Suvussani on paljon taiteellisuutta, liittyyköhän siihen. Kolikon toinen puoli on, että minun on vaikea malttaa viilata yksityiskohtia; vieläkin punastuttaa, kun muistan miten paljon minun ylläpitämistä ohjelmista löytyi alkuvaiheessa virheitä Ericssonilla. Kykenin kuitenkin kehittymään: seuraavassa työssäni vuosituhannen vaihteessa yksi rooleistani oli jo testauspäällikkö!
Minua on aina kiehtonut prosessien optimointi. Heti ensimmäisessä työssäni otin sivuhommaksi ohjelmistoprosessien parantamisen. Siinä tunnistin uuden piirteen, jonka luen vahvuudekseni: en ole ns. johtajatyyppiä, mutta tulen toimeen ihmisten kanssa, ja pystyn tartuttamaan kehitysintoani muihin.
Lisäksi minulla on ollut käsittämätön tuuri: olin nuorena tietotekniikkafriikkinä valmistumassa ammattiin juuri, kun Linux ja WWW syntyivät! Siinä on ollut hyvä kasvaa ammattilaiseksi tällä alalla, jonka kehitysloikat olen imenyt innokkaasti itseeni sitä mukaan, kun ne ovat tapahtuneet.
Mobiilista syntyi Movenium

Toinen onnenpotku oli nähdä mobiilipalveluiden kehitys aivan sieltä alusta lähtien, vuosituhannen vaihteesta. Kun ensimmäinen nousu WAP:eineen päätyi floppiin, seurasin hommaa aitiopaikalta, mobiilipeliyrityksen monissa rooleissa. Opin siinäkin uusia asioita, ja taas tulin tarttuneeksi oikeaan hetkeen: vuosituhannen alkuvuosina tuli ensimmäiset matkapuhelimet, joissa alkoi olla käyttökelpoinen verkkoselain.
Aloin miettiä, miten kännykkää voisi käyttää mobiiliviihdehömpän sijaan hyödyllisiin asioihin. Tajusin pian, että puhelimethan ovat liikkuvia tiedonkeruulaitteita; tämähän mahdollistaa aivan uusia asioita! Aloin harrastuksekseni kehittelemään verkkopalveluita, joiden keskiössä on mobiili tiedonkeruu. Loin mm. palveluja nimeltä tankkaus.com, ajopaivakirja.com ja leimaus.com. Viimeksimainitusta tuli sitten “hitti”: mobiili työajanseuranta, joka alkoi ympärilleni kerääntyneen tiimin voimin leviämään etenkin rakennusalalle. Kohta huomattiin, että tämä bisnes toimii, ja vuonna 2007 perustin yrityksen nimeltä Movenium Oy.
Aloin harrastuksekseni kehittelemään verkkopalveluita, joiden keskiössä on mobiili tiedonkeruu.
Moveniumista tuli muutamassa vuodessa rakennusalan mobiilipalveluiden suuri peluri, ellei ihan markkinajohtaja. Tuote rantautui sittemmin Ruotsiinkin, ja kohta meitä oli töissä melkein 30 työntekijää. Movenium on ollut nyt muutaman vuoden osa Visman tuoteperhettä (Ruotsissa nimellä Visma Construction Suite). Yrityskauppa on osoittautunut menestykseksi: Visma sai hienon tuotteen ja tuotetiimin ja Movenium sai vahvat muskelit bisneksen edistämiseen.
Ura jatkuu datan parissa
Moveniumista on poikinut myös yleisempi työajanseurantatuote Visma Entry. Itse en ole enää vuosiin ollut Moveniumin tuotekehityksessä vaan Visma Software tarjosi minulle yritysoston jälkeen houkuttelevan roolin data-asiantuntijana markkinointitiimissä. Tällä hetkellä data on iso juttu maailmallakin: kaikkialla työskennellään sen parissa.
Toimialueeni laajeni nopeasti koskemaan koko yrityksen bisnesprosesseja. Tajuan nyt itsekin, että lähes 30 vuoden kokemus internetistä, kaikenlaisista järjestelmistä, rajapinnoista ja ohjelmointikielistä on aika harvinainen ja toimiva kombo, etenkin yrittäjätaustallani terästettynä.

Kaikki urallani ei kuitenkaan mennyt aivan nappiin: oma rakennusprojekti ja yrityksen alkuvaiheen kaaos sattuivat hankalasti päällekkäin, uuvuttaen minut lopulta. Burnoutista selviäminen kesti monta vuotta. Onneksi ympärilläni oli ihmisiä, joihin pystyin luottamaan ja jotka luottivat minuun. Vastuitani vähennettiin ja tuli muutama pidempikin sairasloma, mahdollistaen toipumiseni. Olen nyt ollut jo monta vuotta back in the game. Tiedän rajani paremmin, kuin ennen: en tee enää juuri ylitöitä, vaikka innostaisi, sillä tiedän, ettei se pidemmän päälle sovi minulle.
Tänä vuonna täytin 50 vuotta. “Elämän puoliväli” on sellainen välisatama, jossa tulee kelailtua asioita. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, koen kiitollisuutta. En olisi nuorena ohjelmointi-insinöörinä voinut kuvitellakaan tällaista uraa, mikä minulle muovautui: olen saanut tehdä työtä, jota olen rakastanut, ja lisäksi siitä on jäänyt jäljet! Lisäksi olen matkani varrella tutustunut huikeisiin ihmisiin.
Urapolkuni on kuitenkin vielä käymättä loppuun, ja näen sen varrella paljon kiinnostavia projekteja hienojen ihmisten kanssa.
Sauli Karhu työskentelee Visma Software Oy:ssä data-asiantuntijana.
Haemme Vismalle jatkuvasti osaajia enemmän tai vähemmän teknisiin rooleihin. Jos siis ura yritysten kasvua ja menestystä edistävien ohjelmistojen parissa tuntuu omalta, kannattaa katsoa meidän avoimet työpaikat täältä.