Siirry sisältötekstiin

Viimeisen viikon valmistautumiset ja viritykset Ylläs-Levin tuntureita varten

Viimeinen viikko on nyt menossa ennen itse koitosta. Koutsin mukaan viimeisen viikon valmistautumiset ovat viimeinen avain onnistumiselle. Mitäs kaikkea tässä nyt pitää sitten tehdä, ettei paluulento muutu maitojunaksi?

Project Ylläs-Levi

Kevään aikana saamme seurata kun kaksi Visman työntekijää treenaa kohti Visma Ski Classicsin 70 km pitkää päätöskisaa Ylläs-Levillä 13.4.2019. Ben Weber on yksi näistä kahdesta yllytyshullusta hiihtäjästä. Mitkä ovat Benin tuntemukset kun koitokseen on aikaa enää muutama päivä?

Jep, aika on koittanut. Viimeinen viikko on nyt menossa ennen itse koitosta. Tässä on noin kolme kuukautta nyt hiottu hiihtotekniikkaa, kuntoa ja henkistä kanttia sellaiseen kuntoon, että 70 kilometrin “pikkulenkki” menee heittämällä läpi vaikka pari lippaa ja kramppia matkan varrella tulisikin. Koutsin mukaan viimeisen viikon valmistautumiset ovat viimeinen avain onnistumiselle. Mitäs kaikkea tässä nyt pitää sitten tehdä, ettei paluulento muutu maitojunaksi?

Varusteet kuntoon

Suksien, sauvojen ja monojen viimeisten viritysten lisäksi täytyy miettiä myös muuta varustusta. Pääsääntö varusteissa on se, ettei mikään saa olla uutta ja testaamatonta.  Hiihdosta voi tulla epämukavaa jos on esimerkiksi uusi lämpöalusasu päällä. Alla lyhyt lista kaikkein tärkeimmistä varusteista.

  • Hyvät hanskat, pipo ja juomavyö – check
  • Energia geelit, patukat ja urheilujuomaa – check
  • Visma Ski Classics Dæhlie vaatteet – check
  • Nopeat Blitzin lasit (myyjän mukaan 30 min lähtee samantien ajasta niillä) – check

Näiden lisäksi mielenkiintoinen kysymys tulee olemaan se mitkä vaatteet kannattaa heittää päälle, ettei tule kuuma tai kylmä hiihdon aikana.  Startti on aamulla kello yhdeksän ja tällöin saattaa vielä olla melko kylmä. Puolen päivän aikaan aurinko voi muuttaa ”windstopperit” makuupussin kaltaiseksi thermosäkiksi.

Ruoka, lepo ja uni

Viimeisen viikon legendaarisia tankkaustarinoita on kuultu monesta suunnasta. Mitäs ihmettä siinä pitää oikein tehdä, syödä viisi kiloa pastaa iltaa ennen lähtöä vai elää viikon mittaisessa jatkuvassa ähkytilassa? Tässäkin tankkausasiassa kohtuu voittaa. Normaalia hiilihydraattipitoisempaa ruokaa saa nauttia viikon aikana mielellään niin, ettei missään vaiheessa tule kunnon nälkä.

Tämän lisäksi on hyvä pitää huolta hyvästä ja riittävästä unesta sekä runsaasta nesteytyksestä. Loppupeleissä tämäkin asia, kuten moni muu, on aika henkilökohtaista. Kuuntele omaa kroppaa ja koita levätä mahdollisimman paljon. Koutsin mukaan mikään viimeisen viikon olympiatason intervallitreeni tai He-Man puntti ei auta.

Henkinen kantti

Henkistä kanttia ollaan myös koutsin kanssa koitettu terävöittää koko talven aikana. Siinä kun 40 kilometriä on sutinut, jäljellä on 30 km ja kroppaa huutaa hoosiannaa, niin täytyy kyllä pääkopassa olla raudanluja periksiantamattomuus. Miltä Intersportin osastolta sellaisen sitten saa ostettua? Eipä saa, sehän siinä on. Nyt on aika miettiä ja valmistautua henkisesti vielä viimeisen viikon aikana kaikkiin mahdollisiin vastoinkäymisiin, nimittäin niitä voi tulla. Samaten on hyvä muistaa myös koutsin kuuluisat sanat – matka ei tapa, vaan vauhti.  

The Final countdown

Nyt on jäljellä enää muutama päivä koitokseen ja näillä yllä mainituilla eväillä uskon meidän kyllä selviävän. Lahden laduilla on nyt tultu pyörittyä aika monta viikonloppua koutsin ammattitaitoisessa hiihtokoulussa. Meni miten meni, uskon ja tiedän, että Ylläs-Levi tapahtumasta tulee aivan huikea kokemus. Näillä yllä mainituilla eväillä siis kohti tuntureita ja mahtavia tulevaisuuden muistoja!

-Ben

Suosituimmat