Siirry sisältötekstiin

Vetääkö Digimörkö kohta maton alta?

Tutkimukset ovat viime vuodet julistaneet, että tulevaisuuden työntekijöiltä edellytetään luovuutta, verkostoitumista ja yrittäjämäistä asennetta. Työelämässä tulevat pärjäämään itseohjautuvat työntekijät, jotka osaavat jatkuvasti uudistua. Onkin parasta opetella oppimaan tehokkaasti. Lisäksi pitää hakeutua luomaan arvoa niille alueille, joihin kone ei vielä pysty. Tuleen ei saa jäädä makaamaan.

Kuva: PROimpact, Liisa Takala.
PROimpact, Liisa Takala.

Vieraskynä: Hannele Mennala, Senior Partner, PROimpact Oy

Tehosta kykyä oppia

Uuden työelämän vapaus ja projektiluonteisuus vaikuttavat inspiroivilta. Pystynkin heti kuvittelemaan itseni etätöihin mökin laiturinnokkaan läppäri sylissä. Poimimaan kirsikat kakusta ja mielenkiintoisimmat työprojektit silloin, kun minulle sopii. Työelämän tulevaisuus ei vaikuta hassummalta.

Digimörön todellinen uhka

Uhkapilvenä taivaalla leijuu kuitenkin digimörkö. Tuleeko se selän takaa ja nappaa meidän työpaikkamme? Yli kolmanneksen työpaikoista arvioidaan katoavan Suomessa seuraavan kahden vuosikymmenen aikana totesi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ETLAn tutkimus automatisaation ja digitalisaation vaikutuksista työpaikkoihin vuonna 2014.

Mitä tarkoittaa tulevaisuuden työelämässä vaadittu yrittäjämäinen asenne työntekoon? Tarkoittaako se 24/7 työntekoa, jatkuvaa oppimista ja tutkintojen keräämistä? Entistä useampien työntekijöiden siirtymistä Start up yrittäjiksi ja kotitoimistojen kalsarikonsulteiksi ilman eläkeikää? Hiki alkaa  nousta otsalle.

Suosittu sisäisen motivation ja innostuksen tutkija FT Frank Martela kiteytti hyvin blogissaan MIT:in professori Erik Brynjolfssonin sanoman Etlan tilaisuudesta elokuussa 2016.

Automatisaatio ei mullista vain työelämää, vaan koko elämäntapamme ja yhteiskuntamme. Pärjätäksemme yhteiskuntamme tulee panostaa käytännön tasolla kolmeen osa-alueeseen:

  1. Koulutusjärjestelmän pitää uudistua tukemaan enemmän luovuutta, yrittäjämäistä asennetta sekä oppimiskyvyn kehittymistä.
  2. Yrittäjyyteen tulee panostaa sekä tukea yrittäjyyttä vahvistavia
  3. Resurssit jaettava tehokkaammin

Suomella mahdollisuus hattutemppuun digimurroksessa

Meidän pitää siis pysyä hereillä. Meidän pitää olla tietoisia käynnissä olevasta muutoksesta ja päivittää tätä tietoa jatkuvasti. Työelämän tuottavuuden -teema on siis entistäkin ajankohtaisempi. Perinteiselle ajattelulle pohjaavat jähmeät organisaatiot kohtaavat yhä kovempaa kilpailua uusilta toimijoilta, joiden liiketoimintamallit ovat jo digitodellisuudessa. Jatkuvasti uudistuvien työntekijöiden, dynaamisien muutosagenttien johtaminen vaatii uusia kompetenssejä esimiehiltä.

PROimpact on osallistunut Suomen työelämän mullistuksen selvittämiseen järjestämällä Työhyvinvoinnin TulosFoorumi -seminaarin jo kahdeksan kertaa. Seminaarin puhujina on ollut kymmeniä alan johtavia asiantuntijoita ja osallistujina satoja liiketoimintapäättäjiä.

työhyvinvoinnin tulosfoorumiRatkaisuja työelämän tuottavuuden parantamiseen

Työelämän rakenteiden asiantuntija Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtaja Matti Apunen puhuu 9.11. Työhyvinvoinnin TulosFoorumissa kiinnostavasta aiheesta ”Robotit tulevat, kuka lähtee?”. Apunen kertoo, että tekninen kehitys hyödyntää voittopuolisesti suurta enemmistöä. Jotkut menettävät työpaikkansa lopullisesti, mutta kuluttajina suomalaiset hyötyvät laajasti digitalisaatiosta ja robotisaatiosta. Mielenkiintoisen vuoropuhelun seminaarissa käyvät Matti Apunen ja toimitusjohtaja Esko Kilpi, joka on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia luovan tietotyön asiantuntijoita.

Uuden polven tutkijatohtori FT Frank Martela puhuu innostuksen positiivisesta kierteestä digityön myllerryksessä. Martelan mukaan innostus ennustaa työntekijän tuloksellisuutta työssä paremmin kuin työtyytyväisyys. Erityisen totta tämä on luovassa asiantuntijatyössä eli juuri siinä työssä, jota digitalisaation myötä yhä useampi meistä tekee. Yritysten tulisikin sekä kehittää että mitata työntekijöiden innostusta pärjätäkseen kilpailussa.

Konkreettisista keinoista työelämän kehittämiseksi on keskustelemassa eturivin yritysjohtoa: Finnairin henkilöstöjohtaja Eija Hakakari, Nokian henkilöstöjohtaja Jouni Turunen sekä Espoon kaupungin talouspalveluiden johtaja Petteri Mussalo.

hannelemennala

Kirjoittaja on PROimpact Oy:n perustajaosakas, jonka intohimo on kehittää tuottavampaa ja innostavampaa työelämää sekä nostaa samalla Suomi suosta.

Suosituimmat