Siirry sisältötekstiin

Verosuunnittelua vai viisautta?

Yrittäjä muista seuraavat asiat ja vältät tarpeettomia veroja: Tee aina matkalaskusi, Älä ota lainaa omasta osakeyhtiöstäsi, Nosta osakeyhtiöstäsi palkkaa ja Nosta ns. verovapaa osinko aina

verosuunnittelua vai viisautta?

Usein yrittäjä käyttää paljon aikaa ja rahaa verosuunnitteluun. Tehdään yritysjärjestelyjä, kuten esimerkiksi jakautumisia tai fuusioita. Tärkeitä asioita, en sitä kiistä, turhien verojen maksaminen ei ole järkevää. Samaan aikaan moni yrittäjä unohtaa pienemmät asiat, jotka kertautuessaan voivat aiheuttaa melkoisesti tarpeettomasti veroja.

Huomio aluksi vaikka seuraavat vinkit:

Tee aina matkalaskusi

Tunnen monta yrittäjää, joka jättää tekemättä matkalaskunsa? ”Eihän sitä omaa yritystä viitsi laskuttaa!” Tässä joukossa on sekä osakeyhtiöitä että henkilöyhtiöitä. Matkalasku on sinulle kuitenkin kustannusten ja lisääntyneiden elantomenojen korvausta, ei verotettavaa tuloa. Toisaalta yhtiöllesi ne ovat tulonhankkimistarkoituksessa tehtyjä vähennyskelpoisia menoja!

Älä ota lainaa omasta osakeyhtiöstäsi

Meillä on voimassa vanha säännös, joka periytyy yhtiöveronhyvitysjärjestelmän ajoilta. Jos osakeyhtiön osakas, joka suoraan tai välillisesti (perheenjäsenten kautta) hallitsee yli 10,0 % yhtiön osakaskannasta, nostaa yhtiöstä lainaa, katsotaan se joulukuun viimeisen päivän tilanteen mukaan kokonaan hänen  pääomatulokseen. Maksat siis lainarahasta pääomaveroa 30,0 % tai jopa 32,0 %!

Kun sitten maksat lainaa takaisin yhtiölle, saat kyllä tehdä pääomatuloista vastaavan vähennyksen. On kuitenkin paljon yrittäjiä, joilla ei ole muita pääomatuloja, joita vähentää. Saat kyllä silloinkin hyväksesi alijäämähyvityksen. Mutta jos alijäämähyvitys täyttyy vaikka asuntolainan koroilla, jää vähennys tekemättä. Pilkkomalla takaisinmaksua usealle vuodelle, tilanne helpottuu, mutta vähennysoikeus vanhenee 5 vuodessa. Kun maksat lainaa verotettavilla tuloilla, niin jopa tulee kalliiksi. Niin kallista lainaa eivät pankit edes saa tarjota, että se ei tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin laina omasta yhtiöstä! Sitä paitsi vakuudeton laina on usein osakeyhtiölainvastainen. Tämä kohta koskee vain osakeyhtiöitä!

Nosta osakeyhtiöstäsi palkkaa

Osakeyhtiön vero (yhteisövero) on tällä hetkellä kiinteä 24,5 %. Jos sinulla ei ole muita ansiotuloja ja yhtiösi tekee tulosta, kannattaa yhtiöstä nostaa palkkaa sen verran, että tuo sama veroaste tulee täyteen omassa verotuksessasi. Suomen Yrittäjien johtajan Anna Lundénin ansiokkaan laskelman mukaan YEL-yrittäjän kannattaa nostaa vuodessa palkkaa noin 28 000 euroa. Hyvä neuvo asiantuntijalta!

Nosta ns. verovapaa osinko aina

Osakeyhtiön jakama 9 % tuotto nettovarallisuudelle on 60.000 euroon saakka verovapaata tuloa. Vaikka en henkilökohtaisesti pidäkään termistä verovapaata tuloa (yhtiösi on jo maksanut tuloksestaan kerran verot, niin mitä verovapaata se sellainen on?), suosittelen, että nosta tuo osinko joka vuosi. Jos et halua rahaa heti käteesi tai yhtiöllä ei ole likvidiä, tee osingonjakopäätös, jolloin yhtiö on velkaa sinulle ja maksaa sitten kun jaksaa.

Suosituimmat