Talouden tunnusluvut

Verosuunnittelu kannattaa – 4 vinkkiä yrittäjälle verojen minimoimiseen

2 min luku | 7.7.2022
Verosuunnittelu

Yrittäjä, hyvin tehdyllä verosuunnittelulla minimoit niin omat kuin yrityksesikin maksamat verot. Muista seuraavat asiat ja välty tarpeettomilta veroilta: tee aina matkalaskusi, älä ota lainaa omasta osakeyhtiöstäsi, nosta osakeyhtiöstäsi palkkaa ja nosta matalaveroista osinkoa.

Usein yrittäjä käyttää paljon aikaa ja rahaa verosuunnitteluun. Tehdään yritysjärjestelyjä, kuten esimerkiksi jakautumisia tai fuusioita. Tärkeitä asioita, sitä emme kiistä, turhien verojen maksaminen ei ole järkevää. Kuitenkin samaan aikaan moni yrittäjä unohtaa pienemmät asiat, jotka kertautuessaan voivat aiheuttaa melkoisesti tarpeettomasti veroja.

Huomio ainakin seuraavat vinkit välttääksesi turhia veroja:

Tee aina matkalaskusi

Tunnen monta yrittäjää, joka jättää tekemättä matkalaskunsa? ”Eihän sitä omaa yritystä viitsi laskuttaa!” Tässä joukossa on sekä osakeyhtiöitä että henkilöyhtiöitä. Matkalasku on sinulle kuitenkin kustannusten ja lisääntyneiden elantomenojen korvausta, ei verotettavaa tuloa. Toisaalta yhtiöllesi ne ovat tulonhankkimistarkoituksessa tehtyjä vähennyskelpoisia menoja!

Älä ota lainaa osakeyhtiöstäsi

Meillä on voimassa vanha säännös, joka periytyy yhtiöveronhyvitysjärjestelmän ajoilta. Jos osakeyhtiön osakas, joka suoraan tai välillisesti (perheenjäsenten kautta) hallitsee yli 10,0 % yhtiön osakaskannasta, nostaa yhtiöstä lainaa, katsotaan se joulukuun viimeisen päivän tilanteen mukaan kokonaan hänen pääomatulokseen. Maksat siis lainarahasta pääomaveroa 30,0 tai jopa 32,0 prosenttia!

Kun sitten maksat lainaa takaisin yhtiölle, saat kyllä tehdä pääomatuloista vastaavan vähennyksen. On kuitenkin paljon yrittäjiä, joilla ei ole muita pääomatuloja, joita vähentää. Saat kyllä silloinkin hyväksesi alijäämähyvityksen. Mutta jos alijäämähyvitys täyttyy vaikka asuntolainan koroilla, jää vähennys tekemättä. Pilkkomalla takaisinmaksua usealle vuodelle, tilanne helpottuu, mutta vähennysoikeus vanhenee 5 vuodessa. Kun maksat lainaa verotettavilla tuloilla, niin kyllä tulee kalliiksi. Niin kallista lainaa eivät pankit edes saa tarjota, että se ei tulisi huomattavasti edullisemmaksi kuin laina omasta yhtiöstä! Sitä paitsi vakuudeton laina on usein osakeyhtiölainvastainen. Tämä kohta koskee vain osakeyhtiöitä!

Nosta osakeyhtiöstäsi palkkaa

Osakeyhtiön vero (yhteisövero) on tällä hetkellä kiinteä 20 prosenttia (2022). Jos sinulla ei ole muita ansiotuloja ja yhtiösi tekee tulosta, kannattaa yhtiöstä nostaa palkkaa sen verran, että tuo sama veroaste tulee täyteen omassa verotuksessasi. Yrityslaskennan Tuija Lassilan mukaan tämä veroaste saavutetaan nostamalla palkkaa osakeyhtiöstä noin 40.000 euroa.

Nosta matalaveroista osinkoa

Kun nostat listaamattomasta osakeyhtiöstä enintään 150.000 euroa osinkoa ja osinkon määrä on enintään 8 prosenttia osakkeiden matemaattisesta arvosta, on osingosta 25 prosenttia pääomaveron alaista tuloa ja 75 prosenttia verovapaata tuloa. Maksat siis vain 25 prosentista 7,5 prosenttia veroa. Osingon nostaminen on siis hyvinkin kannattavaa edellä mainituilla reunaehdoilla. Harvoin ansiotulon veroaste on yhtä matala. Jos et halua rahaa heti käteesi tai yhtiöllä ei ole likvidiä, tee osingonjakopäätös, jolloin yhtiö on velkaa sinulle ja maksaa sitten kun jaksaa.

Kun tunnet yrityksesi tunnusluvut ja talouden tilanteen, perustuu verosuunnittelu faktaan. Taloushallinto-ohjelma on avain hyvään verosuunnitteluun!

Huoletonta talouden hallintaa yhdessä tilitoimistosi kanssa! Laskuta, hyväksy ostolaskut ja pysy ajan tasalla yrityksesi taloustilanteesta. Fivaldi on monipuolinen ja luotettava työkalu yrityksesi talouden hoitoon.

Tutustu taloushallinto-ohjelma Fivaldiin

Fivaldi

Fivaldi on taloushallinto-ohjelma tilitoimistoille ja PK-yrityksille. Järkevän hintainen Fivaldi on luotettava, kotimainen ohjelmisto yrityksen talouden hoitoon ja tilitoimistoyhteistyöhön.