Lähestyykö yrityksessäsi veroilmoituksen jättöpäivä?

Osakeyhtiöiden ja osuuskuntien tulee jättää veroilmoitus neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Jos tilikausi on kalenterivuosi, veroilmoitus tulisi lähettää 30.4 mennessä. Tänä vuonna huhtikuun viimeinen päivä on lauantai, joten eräpäivät siirtyvät maanantaille 2.5.  Ennakkoverojen täydennysmaksu on mahdollista tehdä kuluttomasti ja korottomasti samalla aikataululla eli 2.5 mennessä. Onkin hyvä aika pohtia sitä, miten veroilmoitus saadaan jätettyä ajallaan ja mitä kaikkia käytäntöjä ilmoituksen tekoon liittyikään.

Muista, että veroilmoitusta voi tarvittaessa muokata  vielä jälkikäteen.

Veroilmoitus kannattaa lähettää ajallaan, sillä viivästyksestä sakotetaan veronkorotuksilla. Ilmoitusta voi vielä korjata ja täydentää jälkikäteen. Useimmiten veroilmoitusta täydennetäänkin liitteillä; tilintarkastuskertomuksella ja yhtiökokouspöytäkirjalla.

Verotus päättyy virallisesti 10 kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä. Toki kannattaa muistaa, että osakeyhtiölaki määrää yhtiökokouksen pidettäväksi kuuden kuukauden sisällä tilikauden päättymisestä. Kokouksessa muun muassa vahvistetaan tilinpäätös ja voitonjako, jotka ovat oleellisia tietoja veroilmoituksella. Näin ollen veroilmoituksen viimeisen version lähettämistä ei kannata pantata vaan lähettää ajallaan ja täydentää liitteillä.

Jos huomataan, ettei veroilmoitusta pystytä toimittamaan verottajan vaatimalla aikataululla, siihen voidaan hakea pidennystä. Yleensä aikaa myönnetään kuitenkin vain pari viikkoa ja perustelujen täytyy olla hyvät. Jos tilinpäätös näyttää viivästyvän, olisi hyvä miettiä, miten veroilmoituksen kanssa edetään.

Kun verovuosi on päättynyt ja verottaja käsitellyt veroilmoituksen, saadaan verotuspäätös. Jos tämän jälkeen havaitaan virhe, muutosta haetaan kirjallisesti oikaisuvaatimuksella. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä viiden vuoden kuluessa verotuksen päättymisestä.

Sähköinen kirjanpitojärjestelmä auttaa datan hallinnassa

Verohallinto toimittaa kaikki rekisteröitävät dokumentit kaupparekisteriin. Näin ollen erillisiä lomakkeita ei tarvitse toimittaa PRH:lle, jos veroilmoitus on lähetetty ajallaan. Veroilmoitus kannattaa tehdä sähköisesti, jolloin liitteetkin lähetetään sähköisesti ilmoituksen mukana. Sähköiset kirjanpitojärjestelmät kuten Netvisor ovat hyvä työkalu tässäkin asiassa. Data ja käytetyt lomakkeet arkistoituvat ja niihin on helppo palata, jos halutaan tarkistaa, mitä on ilmoitettu.

Kun kirjanpitäjälle tai taloushallinnon kumppanille on toimitettu kaikki liitteet (kuten pöytäkirjat, osake- ja osakasluettelo, tilintarkastuskertomus) heti tilinpäätöksen yhteydessä, veroilmoituksen tekeminen ja lähettäminen on yksinkertaista, varsinkin sähköisesti!

Ota meihin yhteyttä, mikäli jokin veroilmoituksen tekoon liittyvä asia askarruttaa.

Elina Karvonen
Accountant & Business Advisor-koulutettava
Visma Services Oy

About

Visma on Pohjoismaiden johtava yritysohjelmistojen, taloushallinnon palveluiden sekä IT-projekti- ja konsultointipalveluiden tarjoaja. Suomessa Visma-perheeseen kuuluvat yritykset työllistävät yhteensä yli 900 asiantuntijaa ja palvelevat yli 50 000 asiakasta.
Connect with Visma: