Tiedätkö tunteen, kun joku sanoo jotain, johon haluaisit kommentoida tai kysyä, mutta et jostain syystä uskalla? Et uskalla sanoa mitään, etteivät ihmiset ajattele sinusta jotain negatiivista.
Suurin osa ihmisistä kammoksuu ajatusta olla eri mieltä konfliktin ja jonkinlaisen leiman pelossa. Tämä on aika luonnollinen ajattelutapa – sillä suurin osa ihmisistä hakee hyväksyntää. Joskus myös kyseenalaistaminen tai eri mieltä oleminen tulkitaan väärin. Pyrimmekö helpommin ajattelemaan negatiivisesti tilanteessa, jossa joku on eri mieltä kanssamme?
Erimielisyys on väistämätön ja normaali osa vuorovaikutusta
Vaihdetaanpas näkökulmaa. Oletko joskus ollut se henkilö, jonka ajatuksia on kommentoitu? Miltä sinusta se on tuntunut? Oletko oppinut jotain, vai taklannut automaattisesti mahdolliset hyvät ajatukset? Ehkä kenties molempia?
Omaan ideaan takertuminen voi estää sinua ottamasta vastaan ajatuksia, jotka tekisivät ideastasi vielä paremman. Eri mieltä oleminen voi johtaa parhaimmillaan uusien innovaatioiden ja tehokkaiden toimintatapojen äärelle ja tuoda paljon hyvää organisaatioon. Tee siis tietoinen valinta ja suhtaudu ennakkoluulottomasti erilaisiin näkemyksiin. Se ei ole aina helppoa, mutta kokeile!
Tässä esimerkkejä siitä, miten erimielisyys nähdään meillä positiivisena tapana luoda uutta:
- Paremmat työn tulokset. Tiimissä uskalletaan kyseenalaistaa ja olla eri mieltä. Pallottelemme erilaisia ideoita ja pyrimme jatkuvasti tehostamaan ja parantamaan asiakkaan palvelua ja omia prosessejamme.
- Mahdollisuus oppia ja kehittyä. Olemme yksilöitä ja arvostamme toistemme erilaisuutta ja vahvuuksia. Jaamme tietoa ja pyrimme jatkuvasti oppimaan uutta.
- Vuorovaikutuksen ja ihmissuhteiden paraneminen. Avoin, rakentava ja haastava keskustelu luo tiimistä sitoutuneen, motivoituneen ja innovoivan.
- Tyytyväisyys omaan työhönsä. Tiimimme koostuu erilaisista asiantuntijoista, jotka saavat loistaa siinä, missä olemme hyviä. Tyytyväisyys lisää motivaatiota ja sitoutumista omaan työhön.
- Parempi työympäristö. Yksilötasolta ajattelutavan muutos valuu lopulta tiimeihin, tiimeistä osastoihin ja osastoista koko organisaatioon. Näin voimme jatkossakin olla edelläkävijöitä siinä, mitä teemme.
Paras vuorovaikutus syntyy avoimesta keskustelusta
Me ihmiset olemme omien kokemusten, näkemysten ja polkujen summa ja tämän vuoksi on tärkeää ymmärtää, mistä toinen on tulossa. Kokemuksen myötä olen oppinut, että keskustelu ja eri mieltä oleminen antavat hyvät lähtökohdat hedelmälliselle keskustelulle ja muutokselle. Hyvä lähtökohta vuorovaikutuksen toteutumiselle on se, että tuot näkemyksesi esille oikeassa paikassa, oikeaan aikaan, oikealle kohderyhmälle – ja oikein muotoiltuna.
Miten harjoitella eri mieltä olemista?
- Hyväksy, että et voi miellyttää kaikkia ja uskalla ottaa kantaa
- Mieti, mitä hyötyä näkemykselläsi on kokonaisuuden kannalta
- Esitä asiasi oikein, ota vastaan palaute ja näe mistä toinen on tulossa