Urakointiyritykset myöhässä – yli 70 prosenttia ei tiedä mitä tehdä

Toteutimme muutama viikko sitten kyselyn heinäkuussa voimaan astuvasta tiedonantovelvollisuudesta. Kysely lähetettiin rajatulle 200 yrityksen kohderyhmälle rakennusalalla toimivia Visman asiakkaita, joita heinäkuussa voimaan tulevat velvollisuudet kokevat.

Yli 70 prosentilla vastanneista yrityksistä ei ollut vielä valmista suunnitelmaa uusien tiedonantovelvollisuuksien hoitamisesta.

Muistutuksena, että käytännössä uusi tiedonantovelvollisuus koskee kaikkia rakennustyömailla toimivia yrityksiä ja niiden työmaakohtaisia urakka- sekä työntekijätietoja.

Viestintää pitäisi lisätä ja selkeyttää

Kyselyymme vastanneista vain 31 % kertoi uusien velvollisuuksien olevan heille selkeitä, eli muutoksesta ja sen aiheuttamista toimenpiteistä ei ole onnistuttu viestimään yrityksille tarpeeksi selkeästi.

Verottaja tavoittelee uudistuksesta välinettä harmaan talouden torjuntaan. Kyselyymme vastanneista kuitenkin vain 25 % koki muutoksen olevan hyvä keino siihen. Siispä myös muutoksen pitkäkestoisista vaikutuksista ja hyödyistä tulisi kertoa paremmin. Hyödyistä kertominen varmasti lisäisi myös motivaatiota tiedonantovelvollisuuden hoitoon, vaikka paras motivaattori taitaa ollakin verottajan määräämät sanktiot.

Nopeus on valttia!

Noin 50 % vastaajistamme koki velvollisuuksien olevan liian raskaita pk-yrityksille. Asiantuntevan, rakennusalan erityispiirteet tuntevan kumppanin sekä työkalujen avulla uudet velvollisuudet eivät kuitenkaan ole ongelma. Haasteita kylläkin asettaa aikataulu. Ensimmäinen ilmoitus on tehtävä verottajalle sähköisesti jo heinäkuun tiedoista viimeistään 5.9.2014.

Kyselyssämme vain 12 % vastaajista sanoi olevansa hyvin valmistautunut. Vähintä, mitä yrityksen tulisi selvittää heti, ovat omat vaihtoehtonsa ja resurssinsa tiedonantovelvollisuuden hoitoon sekä velvollisuuden laajuus yrityksen oman toiminnan kannalta katsottuna.

Huomioida kannattaa, että niin omat valmistelutyöt kuin mahdollinen järjestelmäratkaisun käyttöönotto vie aikaa. Varsinkin ratkaisujen toimittamiseen tarvittavien asiantuntijoiden kalenterit ovat jo täyttymässä, varsinkin, kun muutos osuus kesäloma-aikaan. Tässäkin tilanteessa nopeus on siis valttia. Kun vaihtoehtosi ovat selvillä, tee niiden välillä päätös nopeasti, jotta pääset varmimmin hoitamaan velvollisuudet ajoissa.

Tehokkuutta ja säästöjä osana ERPiä

Koska verottajalle ilmoitettavat tiedot ovat hyvin monipuoliset, on tehokkuuden ja säästöjen kannalta ERP-järjestelmään liitetty ratkaisu parempi vaihtoehto kuin manuaalinen työ. Visma Softwaren selainpohjainen Visma Työmaarekisteri -ratkaisu on Visman ERP-järjestelmän osana vaivaton väline tiedonantovelvollisuuden hoitoon.

Uudet tiedonantovelvollisuudet tulevat jossain määrin vaikuttamaan myös yritysten taloushallinto- ja toiminnanohjausjärjestelmienhankintaan. Vinkkejä urakointialan järjestelmäprojekteihin kannattaa hakea Visman asiantuntijoiden toteuttamasta pikaoppaasta.

Onko sinun yrityksesi tiedonantovelvollisuuden piirissä? Miten valmistautumisenne etenee?

 

Visma Software Oy

0